Είδαμε τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη σε διασκευή και σκηνοθεσία Αλ. Ρήγα

SHARE

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας από νωρίς  για να παρακολουθήσει την παράσταση Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη σε διασκευή και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα. Ήταν όλοι τους εκεί! Με ένα σκοπό να παρακολουθήσουν την παράσταση, να περάσουν όμορφα το βράδυ τους, αλλά και να γελάσουν.

Εκκλησιάζουσες
Εκκλησιάζουσες

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στην Αθήνα του 400 π.Χ. η Πραξαγόρα αποφασίζει να μαζέψει όλες τις γυναίκες για να επαναστατήσουν ενάντια των ανδρών. Με αρχηγό την Πραξαγόρα καταλαμβάνουν την εκκλησία του δήμου. Η Πραξαγόρα αμέσως θεσπίζει ένα νόμο που φαίνεται να ευνοεί περισσότερο τους ηλικιωμένους. Γρήγορα, όμως, θα καταλάβουν ότι ο νόμος αυτός δεν ευνοεί κανέναν σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται. Έτσι για άλλη μια φορά η γυναίκες μαζί με τους άντρες αυτή τη φορά επαναστατούν ενάντια της Πραξαγόρας ζητώντας να επιστρέψουν στα παλιά.

Οι Εκκλησιάζουσες αποτελούνται από έναν 28μελή ανδροκρατούμενο θίασο. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Σοφία Μουτίδου. Ενώ στο ρόλο του «Έλληνα» ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Ο θίασος αποτελείται, εκτός από τα ονόματα που αναφέρθηκαν, από τον Αντώνη Λουδάρο (Πραξαγόρα)Μελέτη Ηλία (Βλέπυρος), Δημήτρη Σταρόβα (Ευφροσύνη), Ησαΐα Ματιάμπα (Κέφαλος), Ιβάν Σβιτάιλο (Φιλόδωρος), ο οποίος έχει κάνει και τις χορογραφίες, Γιάννη Κρητικός (Πασιφάη). Η μετάφραση ανήκει στον Πολύβιο Δημητρακόπουλο. Στις Εκκλησιάζουσες θα ακούσουμε διάφορα γνωστά τραγούδια που έχουν διασκευαστεί για τις ανάγκες της παράστασης.

Εκκλησιάζουσες
Εκκλησιάζουσες

Οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη σε διασκευή και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα αποτελούν ένα σύγχρονο κείμενο που διακωμωδεί και σατιρίζει τα κακώς κείμενα του χτες και του σήμερα. Με αρκετές αναφορές στο σήμερα αποδεικνύεται η διαχρονικότητα των Εκκλησιαζουσών. Ο Αλέξανδρος Ρήγας όπως και όλοι οι ηθοποιοί έχουν προσεγγίσει το έργο του Αριστοφάνη με απόλυτο σεβασμό και χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές. Μέσα από την διασκευή του Αλέξανδρου Ρήγα παρατηρούμε αρκετές αναφορές σε σημαντικά γεγονότα του σήμερα, αλλά υπάρχουν και διάφορες αναφορές σε επιτυχημένα σίριαλ και επιτυχημένες ταινίες. Οι γυναίκες που συγκεντρώνονται στην Αθήνα προέρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε γυναίκα να διατηρεί την διάλεκτο του τόπου της και εμείς μέσα από τα λόγια και τα τραγούδια τους να ταξιδεύουμε σε όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Advertisement

Οι ηθοποιοί αποδίδουν τους ρόλους τους με απόλυτο σεβασμό προς το γυναικείο φύλο αλλά και προς το κείμενο του Αριστοφάνη. Δε χυδαιολογούν, ούτε προσβάλουν. Αντίθετα, φαίνεται ότι οι ηθοποιοί έχουν μελετήσει πάρα πολύ καλά τους ρόλους τους. Καθώς το αποτέλεσμα που βγαίνει στη σκηνή είναι εξαιρετικό. Η Σοφία Μουτίδου στο ρόλο της μητέρας του Βλέπυρου ενσαρκώνει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο ένα ρόλο που φτιάχτηκε ειδικά για εκείνη. Η Σοφία Μουτίδου όπως και Μελέτης Ηλίας είναι από τους ηθοποιούς που ξέρεις πως ό,τι ρόλο και αν υποδυθούν, θα τον αποδώσουν με τον καλύτερο τρόπο. Ο Μελέτης Ηλίας ως Βλέπυρος υποδύεται έναν άνδρα που έχει κουραστεί να ασχολείται με τα κοινά ώστε μόλις ακούει τι αποφάσισαν οι γυναίκες να ενθουσιαστεί και να ταχθεί υπέρ τους, καθώς το μόνο που τον απασχολεί είναι η Πραξαγόρα και να μην στεναχωρήσει την μητέρα του. Ο Μελέτης Ηλίας αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο τον ρόλο του μαμάκια και του άνδρα που αγαπά το γυναικείο φύλο.

Ο Αντώνης Λουδάρος στο ρόλο της Πραξαγόρας εκφράζει όλες εκείνες τις γυναίκες που νιώθουν καταπιεσμένες και θέλουν να επαναστήσουν. Μέσα από έναν δυναμικό ρόλο μας δείχνει πως οι γυναίκες που μπορούν να πετύχουν τα πάντα. Αρκεί να είναι ενωμένες, διαφορετικά υπάρχουν προβλήματα. Ο Δημητρης Σταρόβας στο ρόλο της Ευφροσύνης, μιας ηλικιωμένης γυναίκας που θέλει να συμμετέχει και εκείνη στην επανάσταση καθώς η Πραξαγόρα της έχει τάξει πως ότι κι αν γίνει, οι ηλικιωμένες γυναίκες θα προηγούνται. Ο Δημήτρης Σταρόβας με το αστείρευτο χιούμορ που διαθέτει αποδίδει με το δικό του ξεχωριστό στιλ το ρόλο της ηλικιωμένης γυναίκας. Χωρίς να όμως να υπερβάλει.

Οι Εκκλησιάζουσες είναι από τις παραστάσεις που μιλούν για τις αλλαγές που γίνονται και δε μας αρέσουν. Για αυτά που μας κάνουν να γυρνούμε ξανά στα ίδια. Είναι από τις παραστάσεις που όποιος την παρακολουθεί δε μπορεί να μη γελάσει με την ψυχή του. Πέρα από τα αριστοφανικά στοιχεία περιέχει και τη ματιά του Αλέξανδρου Ρήγα, που φωτίζει διαφορετικά τα στοιχεία αυτά.

Advertisement

Οι Εκκλησιάζουσες ξεκίνησαν το ταξίδι τους πριν λίγες μέρες από το Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας. Θα περιοδεύσουν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Μεταξύ των οποίων Χίος, Βόλος, Ρόδο, Πάτρα κ.α. Οι Εκκλησιάζουσες θα αποτελέσουν μια από τις επιτυχημένες παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού. Για αυτό αν την πετύχεται σε κάποιο μέρος τρέξτε να την παρακολουθήσετε!

Εκκλησιάζουσες
Εκκλησιάζουσες

 

 

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπουδάζω στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ωραίο να κάνεις αυτό που σ αρέσει! Χαμογελάστε σε κάθε στιγμή της ημέρας! Ένα χαμόγελο μπορεί να αλλάξει τα πάντα!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG