Είδαμε την «Βρωμιά» στο θέατρο «Σταθμός»

Μια ιδιαίτερη παράσταση είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε στο θέατρο «Σταθμός».

Η «Βρωμιά» του Robert Schneider είναι μια αντιρατσιστική παράσταση για το για το φόβο και τη μοναξιά.

Στον μονόλογο του ηθοποιού Κωνσταντίνου Φάμη, συναντάμε τον 30χρονο Σαντ, που αναγκάζεται να πάει μετανάστης στην Γερμανία. Ένας, εκ των πολλών, νεαρός που φοίτησε σε πανεπιστήμιο της χώρας του, αλλά βρέθηκε στα ξένα να εργάζεται ως πωλητής λουλουδιών.

Τοποθετημένο σε μια παλαιότερη δεκαετία από την δική μας, και όμως τόσο επίκαιρο ως προς την πορεία του. Ο νεαρός άνδρας, είχε μεγάλα όνειρα, τα οποία βλέπει να περιορίζονται όταν βιώνει τον ρατσισμό σε μια χώρα, της οποίας, την γλώσσα ήθελε να σπουδάσει και αφότου αγάπησε μια Γερμανίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι γνωστό πως για τις ευρωπαϊκές χώρες, οι άνθρωποι που έρχονται από χώρες όπως το Ιράκ, και όχι μόνο, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Θέματα όπως, η διαφορετικά κουλτούρα, το σκουρόχρωμο δέρμα, η όψη τους, προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.

Ο Σαντ καταγράφει στον μονόλογο του, ένα ένα, τα χαρακτηριστικά που οι πιο λευκοί άνθρωποι βρίσκουν αποκρουστικά σε αυτόν, με καυστικό και μελαγχολικό τόνο. Γίνεται ο παρατηρητής μιας ολόκληρης σύγκρουσης συναισθημάτων και κουλτούρας, θέτοντας βασικά ερωτήματα σχετικά με το αν οι πιο λευκοί άνθρωποι θα συμπεριφέρονταν το ίδιο, σε έναν άνθρωπο που θα ήταν της ίδιας φυλής με εκείνους, ή έστω το ίδιο λευκός με εκείνους.

Και πράγματι, οι δεκαετίες περνούν, αλλά η ξενοφοβία φαίνεται να μένει ακόμα στερεή και αλώβητη στο πέρασμα των ανθρώπων, χωρίς να προσπαθούν οι περισσότεροι άνθρωποι να δουν πέρα από την εμφάνιση και την καταγωγή του άλλου.

Μια ιδιαίτερη παράσταση που βάζει στο προσκήνιο πανανθρώπινα συστατικά, για να μας δείξει πως η κριτική είναι παρούσα και καλλιεργεί τον εγωισμό και το αίσθημα της υπερηφάνειας, την ίδια ώρα, όπου τα λάθη, των πιο λευκών ανθρώπων, περνούν απαρατήρητα, απλά και μόνο γιατί μοιάζουν πιο σωστά, από κάποιων άλλων ανθρώπων. Και πάνω από όλα, να δείξει την παγκόσμια σταθερά, όπου κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτου φυλής, είναι εν δυνάμει μετανάστης, και μπορεί να στοχοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Η παράσταση «Βρωμιά» παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00 στο θέατρο «Σταθμός» στην Αθήνα, και τις ημερομηνίες 16, 17 και 23, 24 Μαρτίου στις 23:00 στο θέατρο «Αυλαία» στην Θεσσαλονίκη.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δανάη-Ελευθερία Σωπασή

Ονομάζομαι Δανάη - Ελευθερία Σωπασή αλλά οι φίλοι μου με φωνάζουν Δανάη. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και σπουδάζω Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Μαζί θα εξερευνήσουμε θέματα πολιτισμού, όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος και το βιβλίο....! Και μην ξεχνάτε: Rhythm is a dancer....!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;