Είδαμε την «Βρωμιά» στο θέατρο «Σταθμός»

SHARE

Μια ιδιαίτερη παράσταση είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε στο θέατρο «Σταθμός».

Η «Βρωμιά» του Robert Schneider είναι μια αντιρατσιστική παράσταση για το για το φόβο και τη μοναξιά.

Στον μονόλογο του ηθοποιού Κωνσταντίνου Φάμη, συναντάμε τον 30χρονο Σαντ, που αναγκάζεται να πάει μετανάστης στην Γερμανία. Ένας, εκ των πολλών, νεαρός που φοίτησε σε πανεπιστήμιο της χώρας του, αλλά βρέθηκε στα ξένα να εργάζεται ως πωλητής λουλουδιών.

Τοποθετημένο σε μια παλαιότερη δεκαετία από την δική μας, και όμως τόσο επίκαιρο ως προς την πορεία του. Ο νεαρός άνδρας, είχε μεγάλα όνειρα, τα οποία βλέπει να περιορίζονται όταν βιώνει τον ρατσισμό σε μια χώρα, της οποίας, την γλώσσα ήθελε να σπουδάσει και αφότου αγάπησε μια Γερμανίδα.

Είναι γνωστό πως για τις ευρωπαϊκές χώρες, οι άνθρωποι που έρχονται από χώρες όπως το Ιράκ, και όχι μόνο, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Θέματα όπως, η διαφορετικά κουλτούρα, το σκουρόχρωμο δέρμα, η όψη τους, προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.

Ο Σαντ καταγράφει στον μονόλογο του, ένα ένα, τα χαρακτηριστικά που οι πιο λευκοί άνθρωποι βρίσκουν αποκρουστικά σε αυτόν, με καυστικό και μελαγχολικό τόνο. Γίνεται ο παρατηρητής μιας ολόκληρης σύγκρουσης συναισθημάτων και κουλτούρας, θέτοντας βασικά ερωτήματα σχετικά με το αν οι πιο λευκοί άνθρωποι θα συμπεριφέρονταν το ίδιο, σε έναν άνθρωπο που θα ήταν της ίδιας φυλής με εκείνους, ή έστω το ίδιο λευκός με εκείνους.

Και πράγματι, οι δεκαετίες περνούν, αλλά η ξενοφοβία φαίνεται να μένει ακόμα στερεή και αλώβητη στο πέρασμα των ανθρώπων, χωρίς να προσπαθούν οι περισσότεροι άνθρωποι να δουν πέρα από την εμφάνιση και την καταγωγή του άλλου.

Μια ιδιαίτερη παράσταση που βάζει στο προσκήνιο πανανθρώπινα συστατικά, για να μας δείξει πως η κριτική είναι παρούσα και καλλιεργεί τον εγωισμό και το αίσθημα της υπερηφάνειας, την ίδια ώρα, όπου τα λάθη, των πιο λευκών ανθρώπων, περνούν απαρατήρητα, απλά και μόνο γιατί μοιάζουν πιο σωστά, από κάποιων άλλων ανθρώπων. Και πάνω από όλα, να δείξει την παγκόσμια σταθερά, όπου κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτου φυλής, είναι εν δυνάμει μετανάστης, και μπορεί να στοχοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Advertisement

Η παράσταση «Βρωμιά» παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00 στο θέατρο «Σταθμός» στην Αθήνα, και τις ημερομηνίες 16, 17 και 23, 24 Μαρτίου στις 23:00 στο θέατρο «Αυλαία» στην Θεσσαλονίκη.

https://www.youtube.com/watch?v=ZBLNmZ-vWGs

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG