Είδαμε το «In A Gadda Da Vida» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη στο Bios

SHARE

Βρεθήκαμε στο Bios στο Γκάζι για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «In A Gadda Da Vida» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη.

Στον ιδιαίτερο χώρο του Bios συναντάς πάντα κάτι το εναλλακτικό και ξεχωριστό από όλα τα είδη του performing. Αυτή τη φορά, θα γινόμασταν κοινωνοί μίας ξεχωριστής θεατρικής παράστασης που αναπαριστά κάτι από τα πολύ παλιά, μια ολόκληρη θεατρική δημιουργία.

Υπόθεση: «Στην αρχαία θρησκευτική αντίληψη η συμβολική επιστροφή στο πρωταρχικό χάος είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε καινούρια δημιουργία. Στον αρχαίο κόσμο η κοσμογονία συνήθως απαγγελλόταν σε λειτουργικό περιβάλλον, κυρίως κατά την διάρκεια ακραίων περιστάσεων, όταν οι άνθρωποι ένιωθαν μετέωροι μπροστά στο άγνωστο ή στην αρχή κάποιου καινούριου εγχειρήματος. Ο σκοπός της δεν ήταν πληροφοριακός αλλά κυρίως θεραπευτικός. Οι άνθρωποι άκουγαν την απαγγελία ενός κοσμογονικού μύθου όταν αντιμετώπιζαν μια επερχόμενη καταστροφή, όταν ήθελαν να δώσουν τέλος σε μια σύγκρουση ή να θεραπεύσουν τον άρρωστο τους. Η βασική ιδέα ήταν η εκμετάλλευση της διαχρονικής ενέργειας που υποστήριζε την ανθρώπινη ύπαρξη. Ο μύθος και τα συνοδευτικά τελετουργικά ήταν μια υπενθύμιση ότι η επιβίωση και η δημιουργικότητα απαιτούσαν επίμονο αγώνα.»
(Κάρεν Αρμστρονγκ-Σύντομη ιστορία του μύθου, μτφ.Λ.Καρατζάς, εκδ.Ωκεανίδα)

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος: «In A Gadda Da Vida» – Επτά Ημέρες Δημιουργίας, η υπόθεση μας ταξιδεύει σε μια από τις πιο γνωστές καταγραφές της Παλαιάς διαθήκης της χριστιανικής θρησκείας, ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε μέσα σε επτά ημέρες.

Σε αυτό το μοτίβο, ο σκηνοθέτης που ερμηνεύει επίσης, μαζί με την χορογράφο επιχειρούν την αναπαράσταση της δημιουργίας των επτά ημερών, σε μια άκρως μυστικιστική χειμαρρώδη ερμηνεία – μύησης λατρείας. Μια από τις πιο δύσκολες παραστάσεις που μπορείς να συναντήσεις, αφού και ο λόγος είναι γρήγορος και ακατάπαυστος, όπως θα έκαναν οι τότε μύστες και ο χορός της ερμηνεύτριας -χορογράφου είναι απόλυτα αφοσιωμένος στο κείμενο. Έτσι πιστεύεις στα αλήθεια πως βρίσκεσαι εν μέσω μιας αρχαίας λατρευτικής τελετής.

Advertisement

Παράλληλα σε όλο αυτό το αποτέλεσμα, βοήθησε και η χρήση του βίντεο επί σκηνής, της μουσικής με τόνους της φύσης, καθώς και ο φωτισμός που έδινε κάτι το μαγικό και το ξεχωριστό.

Οι δημιουργοί της παράστασης χρησιμοποίησαν όλα τα απαραίτητα σύμβολα για να μιλήσουν για μια «γέννηση», να ευλογήσουν τον ερχομό της και να τιμήσουν όλο το περιβάλλον που συνυπάρχει μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δηλαδή την ίδια την ζωή.

Συντελεστές:

Ερμηνεύουν: Ελένη Χατζηγεωργίου, Δημήτρης Τσιάμης
Σκηνοθεσία-Κείμενο: Δημήτρης Τσιάμης
Χορογραφία: Ελένη Χατζηγεωργίου
Video Design: Ερατώ Τζαβάρα
Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας
Βοηθός σκηνοθέτη-δραματολόγος: Δημήτρης Μπαμπίλης
Σκηνικά-κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Video trailer: Γιώργος Αποστολόπουλος
Φωτογραφίες: Νίκος Τσάπογλου
Δημόσιες σχέσεις & επικοινωνία: Κωνσταντίνος Πλατής

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα στα τέλη του '80! Απόφοιτη της σχολής "Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας" και νυν σπουδάστρια του τμήματος δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Ραδιοφωνικά με βρίσκετε στο ράδιο της σχολής ΙΕΚ ΑΚΜΗ κάθε Παρασκευή 14.00-15.00 με την μουσική και ενημερωτική εκπομπή "Νότες Πολιτισμού". Αγαπώ την μουσική, τον χορό και τον κινηματογράφο. Στο MAXMAG.GR μοιράζομαι από το καλοκαίρι του 2017 την αγάπη μου για το θέατρο... το νέο μου πάθος!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG