Αντιγόνη, η αληθινή ιστορία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Αντιγόνη

Ευαίσθητη, παιχνιδιάρικη αλλά και συγκινητική είναι η πνοή που δίνει η σκηνοθέτιδα, Βάνα Πεφάνη, στο έργο της Χρύσας Ξουραφά “Αντιγόνη, η αληθινή ιστορία”.

Η Χρύσα Ξουραφά καταφέρνει με έναν πρωτότυπο και λιγότερο συνηθισμένο τρόπο να επαναπροσεγγίσει μια από τις πιο γνωστές και χαρακτηριστικές τραγικές ηρωίδες, την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Στο παρόν έργο η Αντιγόνη χαρακτηρίζεται περισσότερο από μια ανθρώπινη και τρυφερή διάσταση, παρά από μια ηρωική όπως είναι γνωστή μέσα από την αρχαία τραγωδία. Πρόκειται για μια Αντιγόνη αντισυμβατική που επιθυμεί και τολμά να ζήσει κάτι πέρα από αυτό που της ορίζει η εξουσία και η τραγική της προσωπικότητα.

Η Αντιγόνη την οποία γνωρίζουμε μέχρι τώρα ως ένα μοιραίο πλάσμα που αυτοκτονεί από επιλογή αποφασίζει να επαναστατήσει ενάντια στην προδιαγεγραμμένη, εδώ και αιώνες, μοίρα της. Η επανάσταση της έγκειται στην επιθυμία της να ζήσει σαν θνητή, να αγαπήσει, να αγαπηθεί και να ευτυχήσει. Τι θα καταφέρει τελικά η τραγική ηρωίδα με την ενσωμάτωσή της στον κόσμο των θνητών;

Αντιγόνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα πορτοκάλι, το οποίο αποτελεί ένα πολύ ευρηματικό μοτίβο του έργου, είναι το στοιχείο εκείνο που ως πηγή ζωής γεννά στην Αντιγόνη την επιθυμία του απεγκλωβισμού από την τραγική της μοίρα. Η σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη αναδεικνύει με τον πιο άμεσο τρόπο τη σύγχρονη προέκταση της Αντιγόνης και το κείμενο της Χρύσας Ξουραφά. Κείμενο σύγχρονο, χαρισματικό, χιουμοριστικό όσο και συγκινητικό σκηνοθετείται με τέτοιο τρόπο, ώστε το ενδιαφέρον να παραμένει αμείωτο μέχρι το τέλος. Η Χρύσα Ξουραφά έχει δημιουργήσει έξυπνους διαλόγους οι οποίοι ενώνουν την ιστορία του χθες με το σήμερα με έναν άκρως απολαυστικό τρόπο.

Η μουσική επιμέλεια της Βάνας Πεφάνη και του Αντώνη Καραθανασόπουλου καθώς και η κινησιολογία, σε επιμέλεια Έλιο Φοίβος Μπέικο, αποτελούν αξιόλογα κομμάτια της παράστασης. Η μουσική περνώντας από κάποιες εναλλαγές καταφέρνει να αποδώσει με αριστοτεχνικό τρόπο το συναίσθημα της εκάστοτε σκηνής. Η κινησιολογία είναι εντυπωσιακή από τα πρώτα μόλις λεπτά και τη σκιαγράφηση της στιγμής που η Αντιγόνη “ξυπνάει” από το μουσείο στο οποίο βρίσκεται.

Η αληθινή ιστορία της Αντιγόνης παρουσιάζεται τελικά μέσα από τις καθηλωτικές ερμηνείες των ταλαντούχων ηθοποιών, Βασίλη Αφεντούλη, Μαρίας Δαμασιώτη, Αντώνη Καραθανασόπουλου, Νικολίνας Μουαίμη, Ντέπυ Πάγκα, Δήμητρας Σύρου, Γιώργου Χουλιάρα και Χρήστου Χριστόπουλου. Η καθαρότητα στις φωνές των ταλαντούχων ηθοποιών και οι εκφραστικές τους παρουσίες κάνουν την ιστορία να ξεδιπλώνεται με αβίαστο και αποκαλυπτικό τρόπο.

Τι θέλει λοιπόν να μοιραστεί μαζί μας η Αντιγόνη μέσα από αυτή την απροσδόκητη και επαναστατική της κίνηση; Μπορούμε σίγουρα να το μάθουμε απολαμβάνοντας την ιστορία που έχει να μας πει. Μια ιστορία γεμάτη σκέψεις γύρω από το θέμα του έρωτα, της εξουσίας και της ελευθερίας.

Συντελεστές:

Κείμενο: Χρύσα Ξουραφά
Σκηνοθεσία:
Βάνα Πεφάνη
Σκηνικά- Κοστούμια:
Γιώργος Λυντζέρης
Μουσική
επιμέλεια: Βάνα Πεφάνη, Αντώνης Καραθανασόπουλος
Κινησιολογία:
Έλιο Φοίβος Μπέικο
Φωτισμοί:
Βασίλης Κλωτσοτήρας
Βοηθός σκηνοθέτη:
Ντέπυ Πάγκα
Ηλεκτρική κιθάρα:
Αντώνης Καραθανασόπουλος
Μετάφραση κειμένου στα Αγγλικά:
Virginia Murray
Φωτογράφος παράστασης:
Στράτος Προύσαλης
Δημιουργικό
αφίσας: Άλκηστις Μαυροειδή

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):

Βασίλης Αφεντούλης
Μαρία Δαμασιώτη
Μαρία Καβουκίδη
Αντώνης Καραθανασόπουλος
Νικολίνα Μουαίμη
Δήμητρα Σύρρου
Γιώργος Χουλιάρας
Χρήστος Χριστόπουλος

Η παράσταση «Αντιγόνη, η αληθινή ιστορία» στηρίζει και διαθέτει δωρεάν εισιτήρια για τις οργανώσεις PRAKSIS, 18 ΑΝΩ-ΨΝΑ και Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων γυναικών.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος

Τηλ.: 210-3418550

Από τις 8 Ιουνίου μέχρι και τις 2 Ιουλίου

Κάθε Πέμπτη –Παρασκευή –Σάββατο και Κυριακή στις 21.30

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12 €, μειωμένο 8 €, ανέργων 6 €


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Λιοδάκη

Φιλόλογος που αγαπά τα βιβλία (προφανές!), τη μουσική και τα ταξίδια. Αυτό συμβαίνει γιατί και τα τρία έχουν τη δυνατότητα να την μεταφέρουν κυριολεκτικά και μεταφορικά σε νέους κόσμους. "Κυνηγάει" τις θεατρικές παραστάσεις και προσπαθεί να πηγαίνει σε όσο περισσότερες γίνεται.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;