Αδελφές Papin στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα»

SHARE

Πηγή: aggelonvima.gr

 

 

Τον δεύτερο κύκλο παραστάσεων ολοκλήρωσαν οι «αδελφές Papin» στο θέατρο Αγγέλων Βήμα σε σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Αβδελιώτη που φέρνει στην σκηνή το πασίγνωστο θεατρικό του Ζαν Ζενέ για την αληθινή αυτή ιστορία. Εμείς βρεθήκαμε στην τελευταία ημέρα της παράστασης και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Στο απλό και συνάμα τόσο ατμοσφαιρικό χώρο του θεάτρου ξεκίνησε η παράσταση που μας γυρίζει πίσω στο 1933. Εκεί οι αδελφές Papin θα ξεκινήσουν να εργάζονται ως υπηρέτριες για το σπίτι μιας μεγαλοαστικής οικογένειας για πολλά χρόνια από νεαρή ηλικία. Τα καθήκοντα τους περιλαμβάνουν όλες τις εργασίες του σπιτιού με συνέπεια και τακτικότητα σε έναν ατέρμονο κύκλο κανόνων.

Οι αδελφές Papin εργαζόμενες στην εν λόγω οικία και δεδομένου ότι κατοικούσαν και εκεί, είχαν μοναδική διέξοδο κάποιες ώρες της Κυριακής ώστε να πηγαίνουν στην ενορία της περιοχής. Είχαν η μία την άλλη, και η καθολικότητα στην εργασία τους δεν τους άφηνε χρόνο για προσωπική ζωή. Έτσι ήταν άλλωστε οι ζωές των περισσοτέρων αν όχι όλων των υπηρετριών της εποχής. Πολλές φορές μάλιστα η τιμωρία από την οικογένεια της οικίας, ήταν ο τρόπος για να μην ξεφεύγουν από την αυστηρότητα των καθηκόντων τους. Ένα βράδυ όλα τα μέλη της οικογένειας των αφεντικών θα κοιμηθούν σε άλλο σπίτι, και έτσι οι αδελφές Papin θα έχουν όλο τον χρόνο, από το απόγευμα που θα τελειώσουν τις δουλειές τους, να απολαύσουν μερικές ώρες ελευθερίας στο σπίτι. Εκείνο το βράδυ θα είναι καθοριστικό, καθώς μετά την διακοπή του ρεύματος τίποτα δεν θα είναι ίδιο για κανέναν. Οι αδερφές Papin μετά από τόσα χρόνια ασταμάτητης εργασίας, θα εκτελέσουν τον φόνο, όλων των μελών της οικογένειας του σπιτιού. Ύστερα ο δρόμος για την τιμωρία και την φυλάκισης τους, είναι σίγουρος.

Πηγή: aggelonvima.gr

Πάνω στο βαθύ ιστορικό και δραματικό κείμενο του συγγραφικού έργου «οι δούλες» του Ζαν Ζενέ που μιλάει για την αληθινή ιστορία αυτών, στηρίχθηκε η παράσταση «αδελφές Papin» για να μας δείξει την καταπίεση της εποχής. Σε ένα σκηνικό απλό, ντυμένο με τόσα συναισθήματα, αλλά και ήχους που φέρνουν την απόλυτη αυστηρότητα της εργασιακής εποχής, εισερχόμαστε σε μια δραματική υπόθεση όπου μέσα από την μέθοδο του παρόντος, του παρελθόντος, καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον των δυο γυναικών είναι μόνο μελανό. Ο ηθοποιός Γιώργος Ανδράκης στον ρόλο του αστυνομικού, εμφανίζεται την ώρα της προανάκρισης των αδελφών Papin με το έργο να παίρνει πλοκή αστυνομική και μας μεταφέρνει με βασανιστικές λεπτομέρειες στο χρονικό του εγκλήματος. Παράλληλα καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης, στην βοήθεια της εξιστόρησης της ιστορίας των αδερφών Papin, ακούγονται οι ηθοποιοί: Βαγγέλης Παπαδάκης, Μάνος Παπαδάς, Ελεάννα Παναγουλέα χρωματίζοντας καταλλήλως το ύφος του έργου.

Advertisement

Σε σκηνοθεσία της Ανδρονικής Αβδελιώτη και με την ίδια να συμπρωταγωνιστεί με την ηθοποιό, Μαίρη Άσπρου, βλέπουμε εμπρός μας, τις δυο πρωταγωνίστριες να αντικατροπτίζουν το απόλυτο δίπολο του φωτός – σκοταδιού, με όλες τις συνιστώσες. Η μία αδερφή, πιο δυναμική και αποφασιστική, αναγκάστηκε να πάρει τα ηνία της ζωής, και να γίνει σκληρή και αμέτοχη πολλές φορές στο συναίσθημα, ενώ από την άλλη, η δεύτερη αδερφή χαρακτηρίζεται από αδυναμία, συναίσθημα και ευαισθησία. Ως μικρότερη σε ηλικία και πιο εσωστρεφής, είχε μια πιο ρομαντική αίσθηση των πραγμάτων και μάλιστα προσπάθησε μια φορά να κάνει την διαφορά και να ξεκινήσει μια ρομαντική σχέση, με έναν νεαρό από την ενορία, όμως δεν τα κατάφερε. Το οικογενειακό υπόβαθρο και των δυο, η απουσία της οικογένειας και η ανάγκη για την χρηματική απολαβή, ήταν μόνο το βήμα προς την σκλαβιά της εργασιακής τους καθημερινότητας, όπου μέσα από καταπιεσμένες επαναλαμβανόμενες τακτικές, τους έφερε στο αδιέξοδο, δηλαδή στον φόνο.

Ένα έργο, σκληρό, αληθινό, ντροπιαστικό, ωμό, εγωκεντρικό, άδικο, με όλα τα στοιχεία δηλαδή μιας κοινωνικής συμπεριφοράς που ήταν προδιαγραμμένη να συμβεί υπό αυτές τις συνθήκες. Το δίδαγμα του είναι πως η καταπίεση μέσα στην κοινωνία, μόνο περισσότερη καταπίεση και βία μπορεί να αποφέρει. Μια συνθήκη που παραμένει αιώνια σε όποια δεκαετία και αν θα μπορούσε να τοποθετηθεί, πόσο μάλλον για τα χρόνια εκείνα τα παλιά.

Η περίοδος των παραστάσεων διήρκεσε από την Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2018, για 14 μόνο παραστάσεις, μέχρι την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019.

Πηγή: Σελίδα της παράστασης στο Facebook

Συντελεστές:
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη
Σύλληψη teaser: Μάνος Παπαδάς
Teaser – Φωτογραφίες: Ναταλία Β.
Σκηνικά: Νικόλαος Μαρμαροτούρης, Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Κοστούμια: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Μαίρη Άσπρου
Παίζουν οι: Μαίρη Άσπρου, Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Γιώργος Ανδράκης
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Βαγγέλης Παπαδάκης, Μάνος Παπαδάς, Ελεάννα Παναγουλέα
Διάρκεια: 70 λεπτά

Advertisement

Πληροφορίες θεάτρου:
Θέατρο «Αγγέλων Βήμα»:
Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 36, Αθήνα 104.31
(στάση Μετρό και ΗΣΑΠ: «Ομόνοια»)
Τηλέφωνα: 2105242211, 2105242213
Fax: 2105242212
E-mail: info@aggelonvima.gr
Site: www.aggelonvima.gr
Facebook page: www.facebook.com/ΑΓΓΕΛΩΝ-ΒΗΜΑ-ΤΟΠΟΣ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ-ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΔΥΣΗΣ-103903886317869

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα στα τέλη του '80! Απόφοιτη της σχολής "Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας" και της σχολής ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Αγαπώ την μουσική, τον χορό και τον κινηματογράφο. Στο MAXMAG.GR μοιράζομαι από το καλοκαίρι του 2017 την αγάπη μου για το θέατρο... το νέο μου πάθος!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG