Η Θεατρική Ομάδα 4 των Χανίων

Θεατρική Ομάδα 4
Θεατρική Ομάδα 4

Στην πόλη των Χανιών υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες ηθοποιοί και ομάδες που ομάδες που έχουν στελεχωθεί με ερασιτέχνες ηθοποιούς με γνήσια αγάπη και ενδιαφέρον για το θέατρο, που φροντίζουν- πλέον τις μέρες που είναι δυνατόν- να κρατιέται αναμμένη η φλόγα του θεάτρου όλο το χρόνο στη πόλη των Χανίων. Ο αριθμός των ομάδων στα Χανιά όπου γίνονται μαθήματα θεάτρου από επαγγελματίες και πρόβες και ανέβασμα παραστάσεων είναι διψήφιος. Τα άτομα που στελεχώνουν τις ομάδες αυτές αν και δεν έχουν κάποιο πτυχίο δραματικής σχολής δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνέπεια, καθοδηγούνται από έμπειρα άτομα και έχουν κυρίως το βλέμμα τους στραμμένο στο τελικό αποτέλεσμα.

Η Ομάδα 4 έχει χρόνια λειτουργίας στα Χανιά. Υπεύθυνος της ομάδας είναι ο Γιώργος Τακτικάκης, ο οποίος αναλαμβάνει την παραγωγή των παραστάσεων και σε πολλές από αυτές και την σκηνοθεσία. Η ομάδα 4 αν και έχει βασικούς συνεργάτες είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Μετράει ήδη πολλές παραστάσεις στο ενεργητικό της, όπως είναι τα Κίτρινα Γάντια, Φτυστός ο Μακαρίτης, το Ράους των Ρέππα-Παπαθανασίου, στο Βενιζέλειο Ωδείο των Χανίων.

Μία παράσταση που έγινε σχετικά πρόσφατα, το 2019 συγκεκριμένα η οποία είχε μεγάλη απήχηση και πολύ θετικά σχόλια από το χανιώτικα κοινό ήταν Τα τελευταία φεγγάρια του Φιούριο Μπορντόν ένα κοινωνικό δράμα που αφορά την εγκατάλειψη και την μοναξιά της τρίτης ηλικίας. Στην σκηνοθεσία συνεργάστηκε ο Γιώργος Κανέλης όπου κράτησε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία ερμηνεία ιδιαίτερα καθηλωτική.

Με την είσοδο της χώρας μας στην πανδημία του κορονοϊού η ομάδα πέρασε το τελευταίο χρόνο στο πάγωμα των δραστηριοτήτων της. Ωστόσο δεν έμεινε όλο το χρόνο αδρανής καθώς τη μικρή περίοδο του φθινοπώρου που επιτράπηκε το ανέβασμα παραστάσεων και σε κλειστούς χώρους με ορισμένη πληρότητα η ομάδα 4 έδωσε το παρόν. Στα τέλη του Οκτώβρη, λίγο πριν το σαρωτικό lockdown των 4 και πλέον μηνών ανέβηκε, από την ομάδα 4, για δύο σαββατοκύριακα, η παράσταση Ο γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία, μία μαύρη κωμωδία κατάστασης διασκευή από έργο του Ντάριο Φο το οποίο αποτέλεσε τις τελευταίες εκτονωτικές θεατρικές στιγμές γέλιου για τα Χανιά. Στο έργο έπαιξαν ο Κωνσταντίνος Αμανατίδης και η Μαρία-Χριστίνα Παγάνη δύο ταλαντούχα μέλη της ομάδας.

Θεατρική Ομάδα 4
Θεατρική Ομάδα 4

Παρά την δυσκολία που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο τα μελλοντικά σχέδια δεν λείπουν. Η ομάδα 4 κάτω από την επίβλεψη της Μαρίας Βουτετάκη έχει από το καλοκαίρι του 2020 ξεκινήσει πρόβες για τη παράσταση Γέρμα ένα από τα τρία αριστουργηματικά αγροτικά δράματα της τριλογίας του Λόρκα μαζί με τον Ματωμένο Γάμο και το Σπίτι της Μπερνάρντα. Η προετοιμασία του έργου συνεχίζεται ακόμα και σήμερα μέσω διαδικτυακής πρόβας και πλησιάζει στο τελικό στάδιο για να παιχτεί ακόμα και εντός του έτους όταν ανοίξουν τα θέατρα. Το έργο έχει κρατηθεί στην κλασική του μορφή ενώ παράλληλα γίνεται δραματολογική και λαογραφική έρευνα γύρω από το έργο. Ο Λόρκα με βάσει το επαναστατικό και αντισυμβατικό του παρελθόν που του στοίχησε τη ζωή του από τον φασισμό του Φράνκο παραμένει επίκαιρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θεατρόφιλο κοινό παραμένει διψασμένο εδώ και πολύ καιρό. Μία δίψα που μπορεί να σβήσει μόνο με την επιστροφή στο θέατρο. Και καθώς η τέχνη δεν είναι μονοπώλιο του επαγγελματισμού θα χρειαστεί κάθε ‘’πηγή’’ για να ξεδιψάσει.

 

Ανακαλύψτε την Θεατρική Ομάδα 4 στο Facebook: https://www.facebook.com/groups/1647073625599230


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Ζαφείρης

Γεννηθήκα στα Χανιά το 1990. Ασχολούμαι 12 χρόνια με τη συγγραφή παραμυθιών και άρθρων ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισα την συγγραφή θεατρικών έργων και την υποκριτική δύο πράγματα που αποτελούν τον ζωτικό μου χώρο. Έχω εκδώσει ένα βιβλίο με παιδικές ιστορίες με τίτλο Ρώτα το παραμύθι. Θεωρώ το διάβασμα το Θέατρο και τον Κινηματογράφο την πιο κατάλληλη ψυχαγωγία

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;