Το χρονικό των δέκα ημερών – Μια μουσικοθεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου

Φωτογραφία εξωφύλλου για την μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο "Το χρονικό των δέκα ημερώ". Στην φωτογραφία απεικονίζεται ένα κόκκινο βαθύ φόρεμα μίας καθιστής γυναίκας, από τη μέση και κάτω. Καθώς, στο πλάι της υπάρχουν δύο μεγάλες βαλίτσες παλαιού τύπου. Η φωτογραφία είναι ξεφθοριασμένη μίας άλλης εποχής.
Το χρονικό των δέκα ημερών – Μια μουσικοθεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου

Το χρονικό των δέκα ημερών

Μια μουσικοθεατρική παράσταση πάνω στο κείμενο της
Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη
με τον ομώνυμο τίτλο

Η Αγάπη-Μολυβιάτη Βενέζη αφηγείται. Μια αληθινή ιστορία, μια ιστορία ντοκουμέντο. Ένα ντοκουμέντο που αποδεικνύει πόσο η «Αγάπη» και η δύναμη με την οποία οπλίζει τον άνθρωπο μπορεί να νικήσει την φρίκη του πολέμου. Συγγραφέας η ίδια και αδελφή του μεγάλου συγγραφέα Ηλία Βενέζη, υπόσχεται ένα ταξίδι στην εποχή του μεγάλου κακού στην Μικρά Ασία.

Αμέσως μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού στο Αϊβαλί το ’22, ρίχνεται στη φωτιά να σώσει τον αδελφό της. Κι εκεί που όλα έχουν χαθεί, σχεδόν λιπόθυμη, στο χείλος του θανάτου, συναντά άνθρωπο ξεχωριστό, εχθρό και αλλόθρησκο, αλλά κι αληθινό σωτήρα, που είχε κάποτε ορκιστεί εκδίκηση ενάντια στους Έλληνες. Μα τα μάτια της Αγάπης, έμοιαζαν με κείνα, της αδερφής του, που ‘χασε από χέρι ελληνικό. Κι αντί να τη σκοτώσει, κρύβει εκείνη και τον πατέρα της μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Η Αγάπη Μολυβιάτη - Βενέζη γεννήθηκε στο Αϊβαλί το 1900 και απεικονίζεται στην φωτογραφία, διότι έγραψε το βιβλίο με το Χρονικό των δέκα ημερών.
Αγάπη Μολυβιάτη – Βενέζη || Το χρονικό των δέκα ημερών

Η Αγάπη Μολυβιάτη μας απαντά πως η πίστη στον άνθρωπο νικά τη φλόγα του μίσους που γεννά ο πόλεμος. Σα θαύμα μοιάζει η συνάντησή της με τον Τούρκο στρατιώτη. Ένα θαύμα που μάλλον έσωσε και τον ίδιο τον Ηλία Βενέζη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μάνια Παπαδημητρίου σκηνοθετεί την Αγγελική Καρυστινού σε ένα μοναδικό θεατρικό μονόλογο, ντυμένο με την πρωτότυπη μουσική της Μαρίνας Χρονοπούλου και τη μελωδική φωνή της Ηρώς Σαΐα, με φόντο εικόνες αυθεντικές από τα χρόνια εκείνα της φωτιάς. Μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο «Το χρονικό των 10 ημερών», ένα ημερολόγιο της ίδιας της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη, ένα μνημείο ειρήνης και αγάπης τόσο αδελφικής, όσο και προς κάθε πλάσμα ζωντανό που ούτε ήθελε ούτε επεδίωξε ποτέ τον πόλεμο,  αλλά βρέθηκε  στη δίνη του  ως θύμα των καιρών και της διεθνούς συγκυρίας.

Φωτογραφία για το δελτίο τύπου της παράστασης "Το χρονικό των δέκα ημερών", η οποί απεικονίζει ένα παράθυρο με λευκά παραθυρόφυλλα παλαιού τύπου, ενώ στο περβάζι υπάρχουν παλιά σημειωματάρια
Το χρονικό των δέκα ημερών – Μια μουσικοθεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου

 

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου
Ερμηνεία: Αγγελική Καρυστινού
Τραγούδι: Ηρώ Σαΐα
Αφήγηση: Βαγγέλης Ψωμάς, Μάνια Παπαδημητρίου
Μουσική σύνθεση – Πιάνο: Μαρίνα Χρονοπούλου
Βίντεο: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου – Ίρις Κατσούλα
Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας

1) Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα

Τετάρτη, 14 Ιουλίου στις 21:00

Επειδή η είσοδος είναι δωρεάν και οι θέσεις περιορισμένες παρακαλούμε να βρίσκεστε στο χώρο εγκαίρως για να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας.

2) Πολιτιστικό Κέντρο Αρτέμιδος
Λεωφόρος Αρτέμιδος 137, Αρτέμιδα

Δευτέρα, 19 Ιουλίου στις 21:00

Κρατήσεις από τις 16 Ιουλίου και μετά στο τηλέφωνο: 6907905426


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βαρβάρα Αδαμοπούλου

Καλλιτεχνική φύση και ανήσυχο πνεύμα. Γέννημα θρέμμα Αθηναία και ορκισμένη ιδεαλίστρια. Παθιασμένη Θεατρολόγος και ταξιδιώτισσα της σκηνής. Σχεδιάστρια και Τεχνικός κοσμήματος με δίψα για ζωή. Το σώμα και οι λέξεις συναντιούνται τόσο στο χαρτί, όσο και στην σιωπή της ερμηνείας. Η ποίηση είναι το καλοκαιρινό πέπλο μίας χειμωνιάτικης (α)συμφωνίας. Αγαπητοί και Αγαπητές, ονομάζομαι Αδαμοπούλου Βαρβάρα και σας καλωσορίζω στον κόσμο της -θεατρικής- ψευδαίσθησης!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;