«Παραλλαγές πάπιας» του D. Mamet στη Θεατρική Σκηνή

Παραλλαγές πάπιας
Πηγή: monopoli.gr

Οι «Παραλλαγές πάπιας» παρουσιάζονται φέτος για πρώτη φορά και στην Ελλάδα. Παίζονται από τις 13/11/19 έως τις 05/04/2020, στη φιλόξενη και πάντα ποιοτική «Θεατρική Σκηνή» του Αντώνη Αντωνίου. Η μετάφραση είναι της Μιχαέλας Αντωνίου – Χαρακοπούλου. Πρωταγωνιστούν οι Νατάσα Ασίκη και ο Αντώνης Αντωνίου, ο οποίος έχει αναλάβει και την σκηνοθεσία του έργου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Νίκου Κασαπάκη.

Οι ερμηνείες και των δύο πρωταγωνιστών είναι, όπως πάντα, εξαιρετικές. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της παράστασης παίζουν η αποτελεσματική σκηνοθεσία, η αξιόλογη μετάφραση, το ταιριαστό, λιτό σκηνικό και οι μουσικές επιλογές. Πρόκειται για πραγματική ψυχαγωγία, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, για μια παράσταση που σου χαρίζει ψυχική και πνευματική απόλαυση. Βγαίνεις νιώθοντας ανάλαφρος, γεμάτος, αλλά και έχοντας πολλή τροφή για σκέψη.

Οι «Παραλλαγές πάπιας» είναι ένα θεατρικό έργο, που γράφτηκε το 1972 από τον Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα Ντέιβιντ Μάμετ (1947), και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την ίδια χρονιά στο Saint Nicholas Theatre, σε σκηνοθεσία του ίδιου του Μάμετ.

Παραλλαγές πάπιας
Πηγή: viva.gr

Υπόθεση

Ήρωες στις «Παραλλαγές πάπιας» είναι δύο μοναχικοί άνθρωποι, οι οποίοι συναντιούνται τυχαία στο παγκάκι ενός πάρκου, μπροστά από μια λιμνούλα. Τα δύο αυτά πρόσωπα αρχίζουν να συζητούν κάπως αμήχανα με αφορμή κάποιες πάπιες που βλέπουν μπροστά τους στη λίμνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλούν για την αναπαραγωγή τους, τους θανάσιμους εχθρούς τους, τον αναπόφευκτο θάνατό τους και την αντιμετώπισή του από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Κάνουν μια ψευδοϋπαρξιακή συζήτηση, βασιζόμενοι σε όσα βλέπουν μπροστά τους, ή καμιά φορά και σε όσα δεν βλέπουν.  Και οι δύο υποστηρίζουν με πάθος την άποψή τους, ακόμα κι αν δεν είναι απόλυτα σίγουροι για την εγκυρότητα των λόγων τους.

Η συζήτηση, όμως, μέσα από αυτές τις μικρές «παραλλαγές πάπιας», δίνει στους δύο συνομιλητές τη δυνατότητα να μιλήσουν για τη ζωή των ανθρώπων και τον κόσμο γενικότερα.  Θέματα που, διαφορετικά, μπορεί να μην ήταν σε θέση να θίξουν.

Χρησιμοποιούν αυτή τη μεταφορά, ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν τις απόψεις και τους φόβους τους για αυτά τα ζητήματα και να έρθουν σε βαθύτερη επαφή με τον δικό τους κόσμο. Οι πάπιες τούς οδηγούν σε μια συγκαλυμμένη  συζήτηση για τη ζωή και τον θάνατο, τη φιλία, την ανάγκη για συντροφικότητα, τη μοναξιά, τα γηρατειά, ή ακόμα και το περιβάλλον.

Όλα αυτά είναι δοσμένα με το ιδιαίτερο και διεισδυτικό χιούμορ του Μάμετ, που παρουσιάζει –φαινομενικά- ανάλαφρα τόσο σημαντικά θέματα.  Σαν να παρακολουθείς, στα κρυφά, δύο καθημερινούς ανθρώπους δίπλα σου, στον δρόμο, στο λεωφορείο ή (πράγματι) στο πάρκο, και να μην μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω τους.

Συντελεστές

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : ΜΙΧΑΕΛΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ – ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ : ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΑΠΑΚΗΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ : ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΝΑΤΑΣΑ ΑΣΙΚΗ

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatriki-skini/david-mamet-parallages-papias/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Κ. Τουλούπη

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σύρο. Είμαι μεταφράστρια λογοτεχνίας και υποτιτλίστρια. Μεγάλες μου αγάπες είναι τα βιβλία, η μουσική, ο κινηματογράφος και πάνω απ' όλα το θέατρο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;