Ξύπνημα από τη θεατρική ομάδα Minus+

Η Θεατρική ομάδα (MinusPlus) παρουσιάζει την θεατρική παράσταση

Ξύπνημα.

βασισμένο στο Ξύπνημα της Άνοιξης

του Φ. Βέντεκιντ

Ο συγγραφέας:

Ο Φρανκ Βέντεκιντ (1864 -1918) είναι Γερμανός θεατρικός συγγραφέας, που γεννήθηκε στο Αννόβερο το 1864. Άρχισε τη θεατρική σταδιοδρομία του το 1890, με το έργο του «Το Ξύπνημα της Νιότης», όπου περιγράφει τις ερωτικές ανησυχίες της νεότητας σ’ ένα οικοτροφείο θηλέων. Το 1891 γράφει ένα από τα πιο αξιόλογα έργα του: «Το Ξύπνημα της Άνοιξης». Είναι ένας συγγραφέας που έρχεται να φέρει στην τέχνη μια αισθητική ανανέωση. Μέσα από τα έργα του βλέπουμε πως  οι αυστηρές φόρμες και οι συμβατικές σχέσεις, στις οποίες η κοινωνία δομείται, κρύβουν τα ζωτικά ένστικτα του ατόμου, νεκρώνοντας τις πιο αυθεντικές εκφράσεις του, ξεκινώντας από τη σεξουαλικότητα που βρισκόταν  αντιμέτωπη με την άγρια κοινωνική και θρησκευτική καταστολή. Άλλα θεατρικά έργα που εδραίωσαν τη φήμη του Βέντεκιντ είναι: «Πνεύμα της Γης» (Der Erdgeist, 1895), «Το Κουτί της Πανδώρας» (1903), όπου η Πανδώρα είναι η προσωποποίηση του έρωτα, «Ο Μαρκήσιος του Κάιτ» (1901), το αρσενικό αντίστοιχο της Λούλου, «Ο Χορός του Θανάτου» (1906), «Η Λογοκρισία» (1908), «Θάνατος και Διάβολος» (1909) κ.α. Έχει δίκαια αναγνωρισθεί ως προάγγελος του εξπρεσιονισμού και  του Θεάτρου του Παράλογου. Πέθανε στο Μόναχο το 1918.

 

Το έργο- Σημείωμα

Η εφηβεία στον άνθρωπο είναι μια περίοδος βιοσωματικών αλλαγών  και ραγδαίων εξελίξεων σε νοητικό και σεξουαλικό επίπεδο. Έρχεται στον άνθρωπο ως μια “δεύτερη γέννηση” και βλέπει το σώμα του να αλλάζει και να ξυπνά. Οι αλλαγές σε σχέση με το σώμα επηρεάζουν και τις αλλαγές στη συμπεριφορά με τους άλλους και στον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο έργο παρακολουθούμε μια παρέα εφήβων ενός  γυμνασίου, να έρχεται αντιμέτωπη με την καταπίεση των μεγαλύτερων και με την ανάγκη τους για την σεξουαλική αναζήτηση. Οι συζητήσεις των νέων είναι περίπλοκες και ρέπουν σε  κάτι το υπαρξιακό, δεν παύουν να είναι ειλικρινείς και να προκύπτουν μέσα από μια εσωτερική διαμάχη ανάμεσα στην απαγόρευση και την ελευθερία. Τα ερωτήματα για τη ζωή και τον έρωτα δημιουργούν βίαιες καταστάσεις και, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους,  τα παιδιά αντιδρούν και  με τον δικό τους τρόπο επαναστατούν.

Η αγάπη, ο έρωτας, το σεξ, η φιλία, η βία,  η αμφισβήτηση είναι έννοιες που μπλέκονται μεταξύ τους, οδηγώντας τους ήρωες της ιστορίας σε ένα αδιέξοδο.

Έξι ηθοποιοί επί σκηνής υποδύονται είκοσι χαρακτήρες, δημιουργούν έναν κόσμο αυθόρμητο και μεταφέρουν την αίσθηση που διαπνέει το έργο: αυτήν της ανακάλυψης και της αφύπνισης.

Ξύπνημα

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία- Mουσική επιμέλεια: Πέτρος Παπαζήσης

Διασκευή: Minus+
Σκηνική- ενδυματολογική επιμέλεια: Minus+

Φωτογραφίες: Άννα Χατζηδημητρίου

Σχεδιασμός λογότυπου: Βαγγέλης Δημόπουλος

Ηθοποιοί:

Μαρία Μπακαλούδη, Νικολέτα Μπαμπάτσικου,  Αχιλλεία Παπαϊωάννου, Πάνος Σιδεράς, Εύα Στρουμπή, Δημήτρης Τζιαμπάσης

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά

 

Ημερομηνίες

Τρίτη και Τετάρτη
20-21, 27-28 Φεβρουαρίου

Στις 21:30

Στον Πολυχώρο ΕΝΩ

Ερμού 11 και Ίωνος Δραγούμη

 

Εισιτήρια

8 ευρώ κανονικό

5 ευρώ μειωμένο , ανέργων, ατέλειες

Τηλέφωνο-Κρατήσεις: 6974374755

Εmail: minusplusthessaloniki@gmail.com

Στο facebook η Θεατρική Ομάδα Minus+

https://www.facebook.com/minusplustheater/

H εταιρία Θεατρου ΟΜΑΖ

https://www.facebook.com/omazproductions/

 

Η ομάδα- Minus+ (MinusPlus)

Με κοινή συνιστώσα το Δ.Ι.Ε.Κ. Υποκριτικής που εδρεύει στο Δήμο Θέρμης, έξι νέοι άνθρωποι με περιέργεια και προβληματισμούς αλλά και αγάπη για αυτόν τον χώρο, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια θεατρική ομάδα με έδρα την Θεσσαλονίκη. Οι Minus+ ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα το καλοκαίρι του 2017 .Oι επιλογές των έργων είναι  συλλογικές και συνειδητές, μιας και οι θεματικές των έργων  θα πρέπει να  αφορούν πλήρως την ομάδα. Η φιλοσοφία των Minus+ βασίζεται στην συν-δημιουργία και στόχος της είναι βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, η δομή της να είναι τέτοια ώστε να ευνοεί την επί ίσοις όροις συνεργασία των μελών στα θεατρικά πλαίσια που θα επεξεργάζεται. Πρώτο της έργο είναι το “Ξύπνημα” βασισμένο στο θεατρικό έργο Το ξύπνημα της άνοιξης του Φ. Βέντεκιντ. Ευελπιστούν πως έρχονται και επόμενα.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λίλια Ευθυμίου

Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις. Πάθος μου ο χορός και συγκεκριμένα το κλασσικό μπαλέτο. Μου αρέσει να ακούω υπέροχες μελωδίες και να χάνομαι στα όνειρά μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;