«Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω» στον Πολυχώρο Vault

Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα παρουσιάζει την παράσταση «Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω», σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Η παράσταση τελεί υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πρόκειται για ένα έργο που βασίζεται σε μαρτυρίες παιδιών από όλο τον κόσμο για την κακοποίησή τους και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Η επιλογή και η τελική μορφή των κειμένων έχει γίνει από τον Κοραή Δαμάτη.

Το έργο βασίζεται σε μαρτυρίες παιδιών, στοιχεία από έγκυρους οργανισμούς, γραπτά σημαντικών ανθρώπων για το παιδί, ιστορικά ντοκουμέντα των τελευταίων εβδομήντα ετών, μαζί με αναφορές σε στατιστικές, συγκρίσεις και έρευνες πάνω στον γενικό όρο κακοποίηση του παιδιού, αλλά και στις άπειρες υποδιαιρέσεις του, όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου της παράστασης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ηθοποιοί του «Κατανόησέ με ή σε καταβροχθίζω»  μπαίνουν στη σκηνή τραγουδώντας παιδικά τραγουδάκια. Σιγά-σιγά, μέσα από αυτό το παιχνίδι, ο καθένας τους αναλαμβάνει να μας παρουσιάσει την ιστορία κάποιου παιδιού. Παιδιών που αναγκάζονται να ζητιανέψουν ή να δουλέψουν υπό πολύ σκληρές συνθήκες, που κακοποιούνται, που γίνονται ένοπλοι στρατιώτες, που εκπορνεύονται, που υφίστανται κλειτοριδεκτομή, που πεινούν, που δέχονται ρατσισμό και βία απλώς και μόνο γιατί είναι πρόσφυγες. Παιδιών που χάνουν την παιδικότητά τους ακόμα και σε προηγμένες χώρες του δυτικού κόσμου, γιατί οι θεσμοί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να τα προστατεύσουν.

Σύμμαχοί της ομάδας των ηθοποιών, πέρα από τις εξαιρετικές υποκριτικές τους ικανότητες, είναι οι υπέροχες κούκλες και μάσκες της Ελένης Σουμή. Κάθε ηθοποιός φορά στο σώμα του μια κούκλα και γίνεται το παιδί που μας παρουσιάζει. Ηθοποιός και ρόλος γίνονται ένα. Πολύ εύστοχες και οι μουσικές επιλογές του Χρήστου Κότσι, αλλά και η επιμέλεια του σκηνικού χώρου και των κοστουμιών του Παύλου Ιωάννου.

Το «Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω» είναι μια παράσταση-γροθιά στο στομάχι, που θα έπρεπε όλοι να δούμε. Έχει αναλάβει να μας θυμίσει μια πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά δυστυχώς ξεχνάμε. Ίσως και γιατί έτσι είναι πιο βολικό για τη συνείδησή μας. Σίγουρα, πέρα από την θεατρική απόλαυση που προσφέρει, σου δίνει και πολλή τροφή για σκέψη για τον ρόλο που παίζουμε όλοι μας στη διαιώνιση αυτής της κατάστασης.

«Στο μέλλον θα πρέπει να λογοδοτήσουμε στα παιδιά μας όχι τόσο για τις άσχημες πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών»

Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

Κατανόησέ με ή σε καταβροχθίζω

*Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00, έως την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου

https://www.viva.gr/tickets/theater/polyxoros-vault/katanoise-me-i-se-katavroxthizo/

 

Συντελεστές:

Επιλογή, τελική μορφή κειμένων και σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης

Κούκλες-μάσκες: Ελένη Σουμή

Μουσική: Χρήστος Κότσι

Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Παύλος Ιωάννου

Σχεδιασμός φωτισμών: Κοραής Δαμάτης

Παίρνουν μέρος αλφαβητικά οι ηθοποιοί: Φανή Γρύλλη, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Ντίνα Κούκου, Δημήτρης Μακρής, Σοφία Ρούβα, Γιάννης Τριαντάκης, Αναστασία Τσούτση

Φωνές: Περικλής Μοσχολιδάκης, Κοραής Δαμάτης

Παραγωγή: Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα  https://www.facebook.com/theatrikiomadaandromeda/

Έρευνα για την επιμέλεια κειμένων: Κοραής Δαμάτης & Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα

Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος παράστασης: Δημήτρης Μακρής

Τυπογραφείο για την έκδοση του προγράμματος: Εκδόσεις ΚΨΜ

Φωτογραφίες παράστασης: Χρήστος Κοτσιρέας

Trailer παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Κ. Τουλούπη

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σύρο. Είμαι μεταφράστρια λογοτεχνίας και υποτιτλίστρια. Μεγάλες μου αγάπες είναι τα βιβλία, η μουσική, ο κινηματογράφος και πάνω απ' όλα το θέατρο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;