«Φροσύνη» και «Πασού» του Στέφανου Παπατρέχα στο θέατρο Άβατον

Στο θέατρο Άβατον συμβαίνει μια ιδιαίτερη σύμπραξη δυο καλλιτεχνών που ανεβάζουν δυο ξεχωριστές παραστάσεις που συνδέονται μεταξύ τους, και έχουν κλίμα ιστορικό, ερωτικό, και βαθιά κοινωνικό.

Όχι μια λοιπόν, αλλά δυο παραστάσεις σας προτείνω για αυτή την εβδομάδα οι οποίες παρότι παίζουν διαφορετική ημέρα, συνδέονται άμεσα μεταξύ τους.

Οι ηθοποιοί και σκηνοθέτες, Λάζαρος Βαρτάνης και Στέφανος Παπατρέχας, ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους, μετά από τις ενδιαφέρουσες παραστάσεις («Έλα να παίξουμε» και «Υγρασία στους Τοίχους») που είχαμε την δυνατότητα να τις καλύψουμε και συνυπογράφουν την σκηνοθεσία στις παραστάσεις «Φροσύνη» και «Πασού» στο θέατρο Άβατον. Τα κείμενα δημιούργησε ο Στέφανος Παπατρέχας.

Η «Φροσύνη» που διανύει τον δεύτερο κύκλο παραστάσεων, μετά από επιτυχία σε Αθήνα και Βόλο, είναι ο μονόλογος μιας γυναίκας που μέσα από τον αυτοσχεδιασμό της, προσπαθεί να προσεγγίσει την ζωή της Κυρά- Φροσύνης, το ιστορικό πρόσωπο-θρύλο των Ιωαννίνων που πνίγηκε με διαταγή του Αλί Πασά στη λίμνη Παμβώτιδα. Ψάχνοντας πληροφορίες και υλικό για εκείνη, βρίσκει πράγματα που τη γοητεύουν, την προκαλούν. Δοκιμάζει ρούχα, στάσεις, φωνές, αυτοσχεδιάζει πάνω στην τελευταία νύχτα της Φροσύνης, πάνω στη ζωή, το γάμο, τα παιδιά της, τον έρωτά της για τον γιο του Αλί Πασά, Μουχτάρ, τις απαιτήσεις των άλλων για εκείνη, τις απαιτήσεις του έρωτά της για Εκείνον. Πια δεν είναι η ηθοποιός, δεν είναι η Φροσύνη. Είναι μια γυναίκα δέσμια των επιθυμιών τόσο των γύρω της, όσο και των δικών της. Μια γυναίκα που της μέλλεται να πνιγεί, να μείνει στη μνήμη όλων ως αυτό που οι άλλοι κατάλαβαν για εκείνη, αφήνοντας ξεχασμένο το πραγματικό της πρόσωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ποιον τρόπο συνδέεται η «Φροσύνη» με την «Πασού» είναι σαφές:
Στο πλαίσιο ενός αυτοσχεδιασμού, η «Πασού» είναι ένας μονόλογος πάνω σε μια γυναίκα που προσπαθεί να προσεγγίσει τον ρόλο της ηθικής αυτουργού στον θάνατο της κυρά-Φροσύνης. Η Πασού είναι η απατημένη σύζυγος του Μουχτάρ – ηθική αυτουργό του πνιγμού της Φροσύνης και άλλων 16 γυναικών στη λίμνη των Ιωαννίνων.
Ψάχνει ό,τι υλικό υπάρχει για εκείνη. Συνομιλεί με όλα τα πρόσωπα της ζωής της και μέσα από τη ζήλια, το μίσος, την απόρριψη, αντιμέτωπη συνεχώς με το φάντασμα της Φροσύνης, φτάνει στο χείλος του γκρεμού της. Τι ωθεί μια γυναίκα στην απόγνωση; Τι την οδηγεί να πνίξει 17 γυναίκες σε μια λίμνη; Τι σκέφτεται; Πόσο ελεύθερη είναι μια πριγκίπισσα; Τι αισθάνεται; Ποια είναι; Ποια είναι τελικά η «Πασού»;

Από την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 και για 8 παραστάσεις, η Φροσύνη.
Από την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 και για 8 παραστάσεις, η Πασού.

Συντελεστές:
Κείμενα: Στέφανος Παπατρέχας
Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης – Στέφανος Παπατρέχας
Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή
Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη
Σχεδιασμός φωτισμών στη «Φροσύνη»: Λευτέρης Παυλόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών στην «Πασού»: Ευγενία Μακαντάση
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Καναβός
Φωτογραφίες – Trailer: Ναταλία Β.
Σχεδιασμός αφίσας & επεξεργασία φωτογραφιών στη «Φροσύνη»: Ναταλία Β.
Σχεδιασμός αφίσας & επεξεργασία φωτογραφιών στην «Πασού»: Λιλή Νταλανίκα
Επικοινωνία παραστάσεων: Μαριάννα Παπάκη – Νώντας Δουζίνας
Στην παράσταση «Φροσύνη» ακούγεται η φωνή του Αιμίλιου Χειλάκη
Στην παράσταση «Πασού» ακούγεται η φωνή της Λυδίας Φωτοπούλου
Ερμηνεύει η Σύνθια Μπατσή

Τοποθεσία:

Θέατρο Άβατον, Ευπατρίδων 3, Κεραμεικός (Μετρό Κεραμεικός)
Πρεμιέρα: Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Φροσύνη:
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα στις 20.30
Διάρκεια παράστασης: 60΄
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103412689
Εισιτήρια: Κανονικό: 10€, Φοιτητικό: 8€, Ανέργων: 5€

Πασού:
Παραστάσεις: Κάθε Τρίτη στις 20.30
Διάρκεια παράστασης: 70΄
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103412689
Εισιτήρια: Κανονικό: 10€, Φοιτητικό: 8€, Ανέργων: 5€


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δανάη-Ελευθερία Σωπασή

Απόφοιτη σχολής δημοσιογραφίας και νυν φοιτήτρια στον "Ευρωπαϊκό Πολιτισμό" του ΕΑΠ. Μαζί εξερευνούμε θέματα πολιτισμού, όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος, το βιβλίο και συζητάμε ακόμα περισσότερα μέσα από συνεντεύξεις. Στάση ζωής: "Rhythm is a dancer....! "

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;