6+1 ενδιαφέρουσες online παιδικές παραστάσεις

Στιγμιότυπο από την παιδική παράσταση του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, «Ξημερώνει». Πηγή εικόνας: nkt.gr

Οι ημέρες που διανύουμε είναι πολύ ιδιαίτερες. Τα παιδιά έχουν περιοριστεί μετά το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας. Οι γονείς προσπαθούν να απασχολούν τα παιδιά τους με διάφορες δραστηριότητες μέσα στο σπίτι προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση. Μία από τις δραστηριότητες μπορεί να είναι και η θέαση online παιδικών παραστάσεων από τον υπολογιστή ή το τάμπλετ. Πολλοί θεατρικοί οργανισμοί ανέβασαν στο διαδίκτυο διάφορες παιδικές παραστάσεις. Εμείς ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε τις πιο ενδιαφέρουσες, διασκεδαστικές και ταυτόχρονα διδακτικές παιδικές παραστάσεις.

Ο Τσάρος με την μακριά γενειάδα

Ο Τσάρος με την μακριά γενειάδα ανέβηκε το 1999 στην παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Η παράσταση γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από την Κάρμεν Ρουγγέρη.

παιδικές παραστάσεις
Πηγή εικόνας: nt-archive.eu

Ο Τσάρος με την μακριά γενειάδα είναι ένα Ρώσικο παραμύθι. Ο Τσάρος Γιεριμέι ζούσε μαζί με την σύζυγο του Λαρίσα σε ένα πολύ όμορφο παλάτι. Ο Τσάρος είχε μία πολύ μακριά γενειάδα και για αυτό τον φώναζαν «Γιεριμέι με την μακριά γενειάδα». Μια μέρα είχε μία συζήτηση με τους συμβούλους του και τον γελωτοποιό του. Ο Τσάρος κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο βασίλειο του και έτσι αποφάσισε να κάνει απογραφή. Ήθελε να μάθει ποιοι ήταν οι κάτοικοι της χώρας του, πόσα σπίτι υπήρχαν στο βασίλειο του και πόσα ζώα ζούσαν σε αυτό.

Ο Τσάρος με την μακριά γενειάδα είναι μία πολύ όμορφη παράσταση για μικρούς και μεγάλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομήρου Οδύσσεια, Το παραμύθι των παραμυθιών

Το 2000 η Κάρμεν Ρουγγέρη έγραψε και σκηνοθέτησε ακόμα μία θεατρική παράσταση για παιδιά. Η Κάρμεν των παιδιών, όπως αλλιώς αποκαλείται, ανέβασε στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου την Ομήρου Οδύσσεια.

Πηγή εικόνας: nt-archive.eu

Το έργο ακολουθεί τις περιπέτειες και τα κατορθώματα του Οδυσσέα μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Τα παιδιά μπαίνουν στο πνεύμα της αφήγησης του Ομήρου και ζουν τις περιπέτειες του Οδυσσέα από την Τροία μέχρι την πατρίδα του, την Ιθάκη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η παράσταση θα μαγέψει τα παιδιά.

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες του Ιουλίου Βερν ανέβηκε στην παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 2002. Η Μαριάννα Τόλη επιμελήθηκε την σκηνοθεσία της παράστασης.

Πηγή εικόνας: nt-archive.eu

Ο Φιλέας Φογκ ήταν ένας μορφωμένος αριστοκράτης ο οποίος ζούσε στο Λονδίνο. Ένα απόγευμα αποφάσισε να κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο Φογκ δήλωσε στους φίλους του ότι κάποιος μπορεί να γυρίσει όλες τις χώρες και τις ηπείρους μέσα σε 80 ημέρες. Έτσι και έκανε. Μαζί με τον υπηρέτη του Πασπαρτού ξεκίνησαν το περίφημο ταξίδι τους από την Αγγλία. Πήγαν στην Αφρική, στην Ασία και στην Αμερική. Το ταξίδι τους ήταν περιπετειώδες και γεμάτο ανατροπές. Γνώρισαν καινούργιους πολιτισμούς, διαφορετικούς ανθρώπους και αποκόμισαν γνώση και σοφία. Μέσα από αυτό το παραμύθι τα παιδιά θα μάθουν τι σημαίνει αγάπη και φιλία.

Ξημερώνει

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου δημιούργησε το 2002 την δράση «Θέατρο Αλληλεγγύης για παιδιά». Η δράση αυτή έγινε κυρίως για τις επίσκεψη σε νοσοκομεία και ιδρύματα ώστε τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτούς τους χώρους να μπορούν να βλέπουν παιδικές παραστάσεις.

Η παράσταση «Ξημερώνει» εξιστορεί τις περιπέτειες ενός μικρού σκίουρου. Ο μικρός σκίουρος ένα συνηθισμένο βράδυ κοιμήθηκε στην μικρή του φωλιά και ξαφνικά, με ένα μαγικό τρόπο, βρέθηκε στην άλλη άκρη του δάσους. Σε αυτή την διαδρομή θα συναντήσει φίλους και εχθρούς. Όμως μέσα από όλη αυτή την περιπέτεια θα μάθει πολλά καινούργια πράγματα. Επίσης, θα μάθει ότι ακόμα και τα χειρότερα όνειρα κάποτε τελειώνουν και ότι πάντα ξημερώνει.

Βουτιά στην Βυθούπολη

Η μουσική παιδική παράσταση «Βουτιά στην Βυθούπολη» ανέβηκε στο Θέατρο Παλλάς την φετινή χρονιά. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο του Γιώργου Δ. Λεμπέση, «Ψαρόσουπα» και είναι σε σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού.

Πηγή εικόνας: youtube.com

Πλέον μπορείτε να βρείτε την παράσταση ελεύθερα στο internet. Με μια διαδικτυακή βουτιά τα παιδιά θα γνωρίσουν τους ήρωες της Βυθούπολης και θα μπουν στον κόσμο τους. Τα παιδιά θα απολαύσουν τις ιστορίες των ηρώων και θα πάρουν πολλά οικολογικά μηνύματα. Επιπλέον, οι μικροί μας φίλοι θα διασκεδάσουν με τα τραγούδια και την μουσική της παράστασης.

Ειρήνη του Αριστοφάνη

Το Κουκλοθέατρο Κρήτης ανέβασε στο YouTube την παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Το κουκλοθέατρο είναι ένα ιδιαίτερο θεατρικό είδος. Το Κουκλοθέατρο Κρήτης έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά. Χρησιμοποιεί την τεχνική του Black Light με την χρήση μεγάλων κούκλων για τις παιδικές παραστάσεις.

Πηγή εικόνας: kouklotheatro.gr

Ο Τρυγαίος είναι ένας φτωχός αμπελουργός ο οποίος ονειρεύεται να έρθει η ειρήνη στον τόπο του. Μία μέρα παίρνει την γενναία απόφαση να ταξιδέψει μέχρι τον Όλυμπο και να απελευθερώσει την ειρήνη, καθώς ο θεός Πόλεμος την έχει φυλακίσει εκεί. Με την βοήθεια των παιδιών και με κάποιες πολύ πονηρές προσπάθειες θα καταφέρει να ξαναφέρει την ειρήνη στον κόσμο.

Οι Δροσουλίτες

Οι Δροσουλίτες είναι άλλη μία ξεχωριστή παράσταση του Κουκλοθεάτρου Κρήτης. Η παράσταση ανέβηκε το 2014. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από την θρυλική μάχη του Φραγκοκάστελλου στην Κρήτη.

Πηγή εικόνας: kouklotheatro.gr

Δύο μεγάλοι αγοραστές πηγαίνουν στην περιοχή του Φραγκοκάστελλου επειδή θέλουν να βγάλουν πετρέλαιο από την περιοχή. Αν γίνει αυτό το περιβάλλον θα αλλάξει ριζικά. Ένα μικρό αγόρι, ο Μανωλιός, θα υπερασπιστεί το χωριό του. Οι κάτοικοι του χωριού σαν άλλοι Δροσουλίτες θα υπερασπιστούν τον τόπο τους και το κάστρο του Φραγκοκάστελλου.

Πληροφορίες από:

Αρχείο Εθνικού Θεάτρου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

culturenow.gr

Κου-Κλο Θέατρο Κρήτης


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;