Η Πρόταση της εβδομάδας [12/2-18/12] :ΟΙΔΙΝΟΥΣ του Θανάση Τριαρίδη, στο BlackBox

Μετά την ολόθερμη υποδοχή από το κοινό και την κριτική για δύο χρονιές στην Αθήνα, ο ΟΙΔΙΝΟΥΣ, το ψυχολογικό θρίλερ του Θανάση Τριαρίδη ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη, στο BlackBox.

ΟΙΔΙΝΟΥΣ

Είναι πρωί και ο Λ και η Ι, ένα ζευγάρι φιλολόγων γύρω στα 45, βρίσκονται στο σαλόνι τους και ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα 18α γενέθλια του παιδιού τους. Μέσα από συζητήσεις, εντάσεις και υπαινιγμούς, ήδη από την πρώτη πράξη του έργου, αποκαλύπτεται η τρομερή αλήθεια. Το παιδί έχει πεθάνει στον 3o μήνα της ζωής του και παραμένει “ζωντανό” για το ζευγάρι χάρη στην συνθήκη που έχει επιβάλλει η εμμονική ανάγκη του πατέρα να διατηρήσει την “οικογένεια”.

Ένα εξαιρετικό έργο του Θανάση Τριαρίδη με οικονομία στον λόγο, όπου η κάθε φράση-λέξη είναι απαραίτητη, είναι το κείμενο της παράστασης. Αφαιρώντας από τις σκηνικές οδηγίες την κίνηση στα καθημερινά στιγμιότυπα, η σκηνοθεσία του Λάζαρου Γεωργακόπουλου εστιάζει και επικεντρώνεται στον λόγο, στο κείμενο, στις ψυχολογικές μεταπτώσεις και στις δραματικές κορυφώσεις.  Με κοφτό λόγο και σιωπές άλλοτε υπαινικτικές και άλλοτε εκκωφαντικές επιτρέπει την διάνθιση των χαρακτήρων κρατώντας το ενδιαφέρον των θεατών μέχρι τέλους. Ερμηνευτικό επίτευγμα του Λάζαρου Γεωργακόπουλου στον διπλό ρόλο πατέρα-γιου αναπτύσσοντας τους ισόρροπα και μια συγκλονιστική Ευτυχία Γιακουμή φυσική, ανεπιτήδευτη, ολοκληρωμένη και σωστά ζυγιασμένη σαν σύζυγος και μητέρα.

Advertisements
Ad 14

Οριοθετημένος ο χώρος της σκηνής υπογραμμίζοντας το κλειστό σύστημα οικογένειας του ζευγαριού και την απόσταση του από την κοινωνία και την πραγματικότητα. Λιτά σκηνικά, αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούνται όλα στην δράση από τους ηθοποιούς, τίποτα περιττό και τίποτα επιτηδευμένο. Ο μόνος τοίχος μετατρέπεται σε μαυροπίνακα που πάνω του θα ξεδιπλωθεί όλη η εμμονική ψυχοσύνθεση του πατέρα με λογική, με παράνοια, με αντιστροφή. Μοιάζει να επικοινωνεί με τους θεατές σαν εικόνα των πιο μύχιων σκέψεων του ήρωα. Ο πίνακας-παράθυρο μιας παιδικής ζωγραφιάς του ήλιου έρχεται να εικονοποιήσει το τραγούδι Greenfields” των Brothers Four που ακούγεται και τραγουδιέται από το ζευγάρι. Είναι ο ήλιος που καμιά φορά “πέφτει κατακόρυφα τόσο που τα ηλιοτρόπια δεν ξέρουν κατα που να γυρίσουν”.Περιμετρικά σκόρπια χρωματιστά μπαλόνια για το πάρτι γενεθλίων που οι δύο γονείς ετοιμάζουν για το φανταστικό παιδί τους που θα γιορτάσει τα 18α γενέθλιά του. Φούσκες που σκάνε στο κεφάλι του πατέρα, κενά χρόνια χωρίς την παρουσία του παιδιού, πλασμένα από την άρρωστη ανάγκη του να κρατήσει τον γιο του ζωντανό, έως ότου η φούσκα του 18ου χρόνου θα σκάσει όλη αίμα και θα μετουσιώσει την γιορτή σε οργή.

Διαβάστε επίσης  Η προσφυγιά και η μετανάστευση γίνονται θέμα μια πανευρωπαϊκής παραγωγής : "FAIDRA" ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με Ελληνική σφραγίδα από το ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΛΑΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΟΙΔΙΝΟΥΣ

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ με φιλοσοφικές αναζητήσεις και έντονη διακειμενικότητα με τον Οιδίποδα του Σοφοκλή. Ο Λ στην εργασία του, όντας ακόμη φοιτητής, υποστήριξε πως όλα ήταν ένα κατασκεύασμα του Οιδίποδα να είναι πατροκτόνος και αιμομίκτης και πως ο Λάιος και η Ιοκάστη δεν ήταν αληθινοί του γονείς. Ο Λ έπλασε ένα πρόσωπο, οικοδόμησε με ενδελέχεια και ψυχωτική λεπτομέρεια ένα alter-ego εμπνευσμένο από την τραγωδία, τον Οιδίπου-Οιδίνου. Ένα τραγικό πρόσωπο προορισμένο να σκοτώσει τον πατέρα-Δημιουργό και να επανενωθεί με την μητέρα-Μήτρα. Δίχως όνομα, πρωτύτερα, γιατί “τα ονόματα είναι η αληθινή ζωή” και το παιδί αυτό δεν μπορεί να φέρει την ζωή, είναι απλώς το παιδί. Δεν μπορεί να ξεπεράσει το σύμπλεγμα του ως απλά ένα αποκύημα του φαντασιακού του πατέρα για αυτό και αναζητά ερωτικά την μητέρα και επιθυμεί να δολοφονήσει τον πατέρα που τον “απειλεί”. Την στιγμή που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του και πρέπει να φύγει από τον κλειστό κύκλο της οικογένειας και να ανεξαρτητοποιηθεί αποφασίζει να εκτοπίσει τον πατέρα και να αναλάβει αυτός την θέση του ως άντρας και σύζυγος. Μια διεστρεβλωμένη διαβατήρια τελετή που η αλληγορική μετάβαση του “φανταστικού” εφήβου σε ενήλικα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και οδηγεί στον όλεθρο.

Στην δίνη ενός καθαρόαιμου “ζωτικού ψεύδους” ο Λ, με σκοπό να διατηρήσει όσο πιο νοσηρά γίνεται την ιδέα της οικογένειας έτσι όπως είναι πλασμένη στο μυαλό του, συμπαρασύρει την Ι να το τροφοδοτεί. Εντάσσει στην καθημερινότητα τους τον “γιο” με πλήρη διαμορφωμένο χαρακτήρα και εκείνη παίζει τον δικό της ρόλο σαν μια άλλη Ιοκάστη όπως την φαντασιώθηκε εκείνος “…υπάκουσε στην επιθυμία του άντρα της… Πως εκτέλεσε το συζυγικό της καθήκον απέναντι στον άντρα που της έσπειρε τα παιδιά της…” .Σχιζοφρενικές καταστάσεις και διαταραγμένες ψυχικά προσωπικότητες με έλλειψη οντολογικής ασφάλειας που θυμίζουν τον Τζωρτζ και την Μάρθα του Άλμπι. Η Ι θέλει να ξεφύγει, να αποτινάξει από πάνω της τον ρόλο της Ιοκάστης και να φύγει από το κλειστό κοχύλι. Αυτό είναι που πυροδοτεί την μέχρι τώρα υποτιθέμενη ισορροπία “θαρρείς μια αστραπή που σκίζει την νύχτα και έπειτα απομένει η νύχτα σκισμένη..”

Διαβάστε επίσης  «Ο Παίκτης» σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη στο Θέατρο 104

Ο Θανάσης Tριαρίδης μας έδωσε ένα αστικό δράμα με άξονα την τραγωδία και την αποδόμηση της οικογένειας, ένα τρομακτικό ταξίδι στα πιο βαθιά στρώματα της ψυχοσύνθεσης εκεί που η παραίσθηση και η πραγματικότητα περιπλέκονται. Τελικά η φλούδα του μήλου ήταν λεπτή και δημιουργήθηκε η σχισμή και αυτό σκουλήκιασε..Λίγο πριν το τέλος εκείνη, σαν μια άλλη Εύα, παίρνει το μήλο και μας αφήνει με ένα τέλος θολό χωρίς την λύτρωση που χαρίζει η τραγωδία. Αλλά μήπως στα λόγια του Λ κρύβεται μια αλήθεια; “Και ξέρεις τι μένει; Μένουν οι ερωτήσεις… Αυτό είναι η τραγωδία… Δεν είναι τα γεγονότα… Είναι οι ερωτήσεις πάνω στα γεγονότα… Η τραγωδία είναι οι ερωτήσεις… Και τώρα είναι αυτή η ώρα… Η ώρα των ερωτήσεων…”

 

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Μουσική: Χρήστος Διαμαντής
Βοηθός σκηνοθέτη & δραματολογική ανάλυση: Ροζαλί Σινοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Ερμηνεύουν: Λ: Λάζαρος Γεωργακόπουλος // Ι: Ευτυχία Γιακουμή

Στοιχεία Παράστασης
Πρεμιέρα: Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Παραστάσεις: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00
Διάρκεια παραστάσεων: 6-18 Δεκεμβρίου 2016
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: 14€ (γενική είσοδος), 10€ (Φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), άνω των 65 και ανέργων.
Τιμή προπώλησης μέχρι 31 Οκτωβρίου: 7 €
Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr, Public, Seven spots, Reload και στο ταμείο του BlackBox
Ώρες ταμείου: Δευτέρα – Κυριακή 10:30-13:30, 17:30-21:00

Γεννήθηκα και μένω στην Θεσσαλονίκη. Από την νεαρή μου ηλικία αγάπησα το θέατρο, τον κινηματογράφο και τα βιβλία κάτι που με οδήγησε λίγα χρόνια μετά στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Η βαθιά και συστηματική ενασχόληση με το θέατρο αποτελεί πηγή ζωής και τρόπο έκφρασης για μένα. Η δημιουργικότητα και η έμπνευση μου βρίσκουν διέξοδο και στην διακόσμηση.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα Κίτρινα Φώτα… βγαίνουν στο Δρόμο!

Μετά από ένα μικρό διάστημα απουσίας, τα Κίτρινα Φώτα έχουν
Πηγή: https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/04/04/472963182/rare-film-emerges-of-double-agent-kim-philby-speaking-after-defection

Κιμ Φίλμπυ: Which side are you on?

 Ο Κιμ Φίλμπυ, ένα όνομα που σημάδεψε την ιστορία του