Εθνικό Θέατρο Πράγας: Το στολίδι της Τσεχίας

Τσεχία
Εθνικό Θέατρο Πράγας. Πηγή εικόνας: narodni-divadlo.cz

Το Εθνικό Θέατρο Πράγας είναι το στολίδι της Τσεχίας. Οι Τσέχοι καμαρώνουν για το σύμβολο του πολιτισμού τους. Το Εθνικό τους Θέατρο έχει μακρόχρονη ιστορία ενώ έχουν παρουσιαστεί πολλά έργα από διάσημους θεατρικούς συγγραφείς, μουσικούς και χορευτές. Ήρθε η ώρα λοιπόν να σας παρουσιάσουμε αυτό το διαμάντι στην καρδιά της Ευρώπης.

Η ιστορία του Εθνικού Θεάτρου Πράγας

Η ιστορία του Εθνικού Θεάτρου Πράγας ξεκίνησε το 1868 καθώς τότε άρχισαν οι εργασίες κατασκευής. Ωστόσο τα σχέδια για την ανοικοδόμηση ενός Εθνικού Θεάτρου για την Τσεχία είχαν μπει πολύ νωρίτερα. Τον Ιανουάριο του 1845, Ο Φράντισεκ Παλάτσι υπέβαλλε την αίτηση στην Περιφερειακή Επιτροπή της Βοημίας για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Παρ’ όλα αυτά τα σχέδια τέθηκαν σε ισχύ λίγα χρόνια αργότερα προκειμένουν να βρεθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι. Ο αρχιτέκτονας για την κατασκευή του θεάτρου ήταν ο Ιωσήφ Ζίτεκ.

Το Εθνικό Θέατρο Πράγας άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Ιούνιο του 1881. Η πρώτη παράσταση που παίχθηκε ήταν η παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας Λίμπουσε του Μπέτριχ Σμέτανα. Ωστόσο, δύο μήνες μετά, κατά την διάρκεια κάποιων εργασιών κατασκευής ξέσπασε πυρκαγιά η οποία κατέστρεψε μεγάλο μέρος του θεάτρου. Το θέατρο ξανάνοιξε την αυλαία του δύο χρόνια μετά, το 1883. Οι Τσέχοι πράγματι εντυπωσιάστηκαν από την κατασκευή του κτιρίου τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Τό κτίριο είναι κτισμένο σε νεο-αναγενησσιακό ρθυμό με πολύ εντυπωσιακή διακόσμηση στις προσόψεις του.

Τσεχία
Η σκηνή του Εθνικού Θεάτρου Πράγας. Πηγή εικόνας: travel2prague.cz/gr

Κατά την διάρκεια της Βελούδινης Επανάστασης δημιούργηθηκαν πολλές αψιμαχίες στο Εθνικό Θέατρο της Πράγας. Ο τότε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γϊρι Πάουερ, εμπόδισε τα στελέχη και τους ηθοποιούς του θέατρου να διαμαρτυρηθούν κατά του Κομμουνιστικού καθεστώτος. Μετά από αυτές τις αντιδράσεις ο Πάουερ απομακρύνθηκε από το θέατρο λόγω των πολιτικών του θέσεων. Σήμερα το Εθνικό Θέατρο Πράγας διαθέτει τέσσερις σκηνές. Οι σκηνές βρίσκονται στο αρχικό κτίριο του Εθνικού Θεάτρου, στο Θέατρο των Τάξεων, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στην Κρατική Όπερα. Επίσης, το Εθνικό Θέατρο αποτελείται από τρία καλλιτεχνικά σύνολα τα οποία είναι το δράμα, η όπερα και το μπαλέτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι σκηνές του Εθνικού Θεάτρου Πράγας

Το αρχικό κτίριο του Εθνικού Θεάτρου

Το αρχικό κτίριο του Εθνικού Θεάτρου βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μολδάβα. Το θέατρο διακοσμήθηκε εσωτερικά και εξωτερικά από τους διάσημους Τσέχους ζωγράφους Άλες, Ζένισεκ, Μίσλμπελ και άλλους πολλούς. Το εσωτερικό του θεάτρου και η σκηνή είναι χρυσοποίκιλτα ενώ οι θεατές έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν υπέροχες παραστάσεις από Τσέχους καλλιτέχνες.

Η Κρατική Όπερα

θέατρο, Πράγα
Η σκηνή της Κρατικής Όπερας Πράγας. Πηγή εικόνας: czechtourism.com

Η Κρατική Όπερα της Πράγας ανήκει στις επίσημες σκηνές του Εθνικού Θεάτρου. Η Κρατική Όπερα χτίστηκε το 1880 από τους Βιεννέζους αρχιτέκτονες Φέρνερ και Χέλμερ. Το κτίριο είναι Νεο-αναγεννησιακού ρυθμού και το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο σε Νεο-ροκοκό στύλ. Από το ξεκίνημα της μέχρι την πρόσφατη ανακαίνιση της ανέβηκαν χιλιάδες παραστάσεις όπερας.

Το Θέατρο των Τάξεων (The Estates Theater)

Τσεχία, Εθνικό Θέατρο
Θέατρο των Τάξεων. Πηγή εικόνας: pragueticketoffice.com

Το Θέατρο των Τάξεων είναι από τα παλαιότερα και ομορφότερα θέατρα της Πράγας. Το θέατρο χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και ήταν η ανταπόκριση στις ιδέες του Διαφωτισμού. Το θέατρο σχεδιάστηκε από τον Άντον Χαφενέκνερ πρός τιμήν του Κόμη Νόστιτς, για αυτό τον λόγο τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ονομαζόταν Θέατρο Νόστιτς. Άνοιξε στο ευρύ κοινό το 1783 με την παράσταση Εμίλια Γκαλόττι του Γερμανού δραματουργού Γκότχολντ Έφρεμ Λέσινγκ. Ένα πολύ σημαντικό γεγονός που έγινε σ’ αυτό το θέατρο ήταν η παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας του Μότσαρτ, «Ντον Τζιοβάνι». Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1787 και την ορχήστρα διηύθυνε ο ίδιος ο Μότσαρτ. Το Θέατρο των Τάξεων προσαρτήθηκε στο Εθνικό Θέατρο της Πράγας το 1948. Επιπλέον, σε αυτό το κτιρίο γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία «Αμαντέους» του Μίλος Φόρμαν.

Η Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Θέατρο, Τσεχία
Το εσωτερικό της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου Πράγας. Πηγή εικόνας: narodni-divadlo.cz.

Η Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου Πράγας κτίστηκε το 1983. Είναι το πιο πρόσφτατο κτίριο από αυτά που λειτουργούν από το Εθνικό Θέατρο, καθώς προσαρτήθηκε τον Ιανουάριο του 2010. Η Νέα Σκηνή είναι η έδρα της Laterna Magica. Επιπλέον, η Νέα Σκηνή ανεβάζει σύγχρονα έργα σε σχέση με τα υπόλοιπα θέατρα.

Οι παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου Πράγας

Οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου Πράγας είναι μία εμπειρία ζωής. Οι Τσέχοι αγαπούν πολύ το θέατρο. Για αυτό τον λόγο οι συντελεστές των παραστάσεων φροντίζουν να ανεβάζουν παραστάσεις με πιο μοντέρνες εκδοχές των έργων σε δράμα, όπερα και μπαλέτο.

Μετά την πτώση του Κομμονιστικού καθεστώτος, το Εθνικό Θέατρο Πράγας έγινε το επίκεντρο του πολιτισμού. Κάθε χρόνο Τσέχοι αλλά και τουρίστες συρρέουν για να απολαύσουν έργα του εγχώριου και διεθνούς ρεπερτορίου. Οι παραστάσεις της Laterna Magica στην Νέα Σκηνή είναι ένας καλλιτεχνικός σχεδιασμός που περιλαμβάνει ένα συνδιασμό μουσικής, χορού και μυθοπλασίας. Οι παραστάσεις της βασίζονται κυρίως στις εικόνες και λιγότερο στα λόγια.

θέατρο, Τσεχία
Laterna Magica. Πηγή εικόνας: narodni-divadlo.cz

Οι σκηνές του Εθνικού Θεάτρου παραμένουν ανοιχτές για όλο τον χρόνο. Επίσης, όσον αφορά τις θεατρικές παραστάσεις επιλέγονται έργα των Τσέχωφ, Σαίξπηρ, Γκαίτε αλλά και εγχώριων θεατρικών συγγραφέων. Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες παραστάσεις έχουν Αγγλικούς υπέρτιτλους κάποιες συγκεκριμένες μέρες του μήνα. Σχετικά με τις παραστάσεις όπερας ανεβαίνουν έργα των Μότσαρ, Μπετόβεν, Βέρντι αλλά και Τσέχων συνθετών όπως του Σμέτανα κ.α. Επιπλέον, διεξάγονται πολλά κονσέρτα όπως και παραστάσεις μπαλέτου από την Τσέχικη Εθνική Σχολή Μπαλέτου. 

Πηγές από:


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;