Είδαμε την παράσταση «Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες»

πεταλούδες
Πηγή: facebook.com

Ξεκίνησε η καλοκαιρινή περιοδεία για το θρυλικό θεατρικό έργο «Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες» του Leonard Gershe σε σκηνοθεσία της Ρεϊνας Εσκενάζυ με αφετηρία το θερινό θέατρο Λαμπέτη. Στην υπόθεση μεταφερόμαστε στην Νέα Υόρκη και το πολιτικό πνεύμα της εποχής, των αλλαγών, των κοινωνικών επαναστάσεων και της εμφάνισης των χίπηδων. Εκεί συναντάμε τον Ντον και την Τζιλ. Δυο νέους ανθρώπους που θα συναντηθούν εντελώς τυχαία μέσα στο σπίτι τους και έκτοτε οι ζωές τους θα αλλάξουν για πάντα. Η συνολική αποτίμηση της βραδιάς μας ταξίδεψε στην αγωνιστική και ανέμελη εποχή του 1960, με το τραγούδι της παράστασης να υπογράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης. Στους ρόλους συναντάμε τους ηθοποιούς: Αναστάση Ροϊλό ως ο Ντον, Πέμη Ζούνη ως η μητέρα του Ντον, Εριέττα Μανούρη ως η Τζιλ, και Κωνσταντίνο Ελματζίογλου ως φίλο / σκηνοθέτη της Τζιλ. Η παράσταση πραγματοποιείται από την παραγωγή της Erofili Productions – Θεατρικές Επιχειρήσεις Ερωφίλη με διοργανωτή περιοδείας τον Αλέξανδρος Πιτόσογλου. Την προβολή /επικοινωνία της παράστασης έχει η Αγλαΐα Παγώνα.

Η καλοκαιρινή περιοδεία της παράστασης θα τρέξει το διάστημα 25 Ιουνίου –  7 Σεπτεμβρίου σε διαφορετικά θέατρα της Αθήνας.

Το διάσημο έργο «Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες» γράφτηκε το 1969 από τον Leonard Gershe. Ανέβηκε πρώτη φορά στο Broadway και έγινε ανάρπαστο. Στην χώρα μας, ανέβηκε για πρώτη φορά το 1970 με το πρωταγωνιστικό δίδυμο Γιάννη Φέρτη – Ξένιας Καλογεροπούλου. Η ιστορία του έργου παραμένει ανεξίτηλη μέχρι σήμερα.

Κατά την διάρκεια της παράστασης παρασυρόμαστε από τις υπέροχες μουσικές της εποχής. Σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Υπόθεση: Ο Ντον είναι ένας νέος και φιλόδοξος άνδρας που επιθυμεί καιρό τώρα να ανεξαρτητοποιηθεί από το σπίτι του και κυρίως από την υπερπροστατευτική μητέρα του. Έτσι συμφωνεί μαζί της να φύγει από την Νέα Υόρκη και να νοικιάσει σπίτι στο Μανχάταν για δυο ολόκληρους μήνες. Μια ημέρα θα γνωρίσει εκεί εντελώς τυχαία στο καινούργιο του σπίτι, την καλοσυνάτη γειτόνισσα του, Τζιλ, ετών 19 και πρώην χίπισσα, που μετακόμισε πρόσφατα. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί αμέσως μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν όμως η μητέρα του Ντον, αποφασίζει να σπάσει την «συμφωνία» των δυο μηνών και να τον επισκεφτεί εκείνες τις μέρες, θα έρθουν τα πάνω-κάτω στην μεταξύ τους σχέση. Το μπέρδεμα ολοκληρώνει και ο φίλος από τα παλιά και σκηνοθέτης της Τζιλ, που έρχεται σαν κεραυνός γεμάτος υποσχέσεις!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αιώνιο ερώτημα του θεατρικού έργου «Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες» είναι πράγματι αν θα καταφέρουν οι άνθρωποι να είναι ελεύθεροι των αποφάσεων τους ή δέσμιοι των παλαιοτέρων φόβων τους.

πεταλούδες
Πηγή: facebook.com

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες» μας φέρνουν στο 2021, την φρέσκια αύρα των ανθρώπων της εποχής των λουλουδιών, με το δικό τους αξιακό τρόπο επικοινωνίας, την γρηγοράδα, την αθωότητα-ανωριμότητα, τους φόβους αλλά και το αίσθημα της ευθύνης και της πιστότητας στην παράδοση που καραδοκούσε. Εκεί ακριβώς έγκειται και το ερώτημα και ο διαχωρισμός. Θα ακολουθήσουν οι νέοι τις παραδόσεις ή θα φτιάξουν δικούς τους δρόμους; Ποια είναι το όρια αλλά και τα σύνορα μεταξύ των κοινωνικών αξιών και των ελευθεριών, αλλά και των ευθυνών; Πότε είναι πραγματικά κάποιος ελεύθερος; Όταν ακολουθεί την καρδιά του ή το μυαλό του;

Ο Ντον αναγκάζεται από μικρός να μάθει την αγριότητα του κόσμου ως προς τις μη μεταβλητές ασθένειες, αλλά αυτή του η δυσκολία ακριβώς τον κάνει να μεταμορφωθεί σε έναν θετικότατο άνθρωπο γεμάτο όνειρα και φιλοδοξίες. Ο δρόμος προς την ενηλικίωση δεν θα έρθει εύκολα ούτε γρήγορα. Από την άλλη μεριά, η μητέρα του, ακριβώς επειδή γνώριζε την αγριότητα του κόσμου, θέλησε με την αυστηρότητα και την υπερπροστατευτικότητα της να τον προστατεύσει από την άρνηση του κόσμου. Πέρα από το ζήτημα των φιλικών σχέσεων, έρχεται και το δίλημμα του έρωτα. Στον αντίποδα η Τζιλ προερχόμενη από ένα πολύ ελεύθερο οικογενειακό περιβάλλον, γεμάτη ελευθερία, τόλμη, αλλαγές και μη σιγουριά, ατενίζει το μέλλον με αβεβαιότητα ως προς την αποφασιστικότητα της για μια κάποια μονιμότητα, αλλά στέκεται το ίδιο φιλόδοξη όπως και ο Ντον ως προς την ελπίδα για κάτι περισσότερο, για κάτι καλύτερο. Η προδιάθεση της αλλαγής είναι που τους φέρνει τόσο κοντά, παρά τις διαφορετικότητες τους. Η μητέρα του Ντον, καθώς και ο σκηνοθέτης της Τζιλ, έρχονται στο έργο, ως υποψήφιοι αντιπερισπασμοί, για να σαμποτάρουν την εξέλιξη του πρωταγωνιστικού μας ζεύγους, και μπορεί να τα καταφέρνουν εν τέλει, αλλά στο ταξίδι της ζωής, φαίνεται να μαθαίνουν και οι ίδιοι από τα λάθη τους. Η μεν μητέρα του Ντον, να προσπαθήσει να ξεπεράσει τους φόβους της και να αφήσει τον γιο της να τολμήσει μόνος του. Ο δε σκηνοθέτης/ φίλος της Τζιλ, να επαναπροσδιορίσει την (υπερ)δυναμικότητα του και την πεποίθηση του ότι μπορεί να τα έχει όλα και να τα υπόσχεται εις διπλούν.

Μια γλυκιά και διαχρονική παράσταση για τις αποφάσεις της ζωής.

Τελικά, ο Ντον και η Τζιλ, δυο τόσο διαφορετικοί νέοι, μας μαθαίνουν μέσα από την παράσταση «Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες» με τις γλυκές χίπικες μουσικές και τις ζεστές πνευματικές τους αγκαλιές, ότι οφείλουμε να τολμάμε και να γευόμαστε την ζωή μας, μέσα και από τις αλλαγές και από τις σταθερές και από τις μεταβλητές και να μην φοβόμαστε ποτέ.

Η εποχή του 1960 κατέστησε σαφές την αναγκαιότητα της ελευθερίας του ατόμου, της αυτοδιάθεσης, της ατομικής σκέψης χωρίς προσκολλήσεις στο παρελθόν και το δικαίωμα στο λάθος/σωστό ως επιλογή και όχι ως βάρος σε όλες τις κοινωνικές του εκφάνσεις.

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/periodeia/oi-petaloudes-einai-eleftheres/

πεταλούδες
Πηγή: facebook.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δανάη-Ελευθερία Σωπασή

Απόφοιτη σχολής δημοσιογραφίας και νυν φοιτήτρια στον "Ευρωπαϊκό Πολιτισμό" του ΕΑΠ. Μαζί εξερευνούμε θέματα πολιτισμού, όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος, το βιβλίο και συζητάμε ακόμα περισσότερα μέσα από συνεντεύξεις. Στάση ζωής: "Rhythm is a dancer....! "

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;