Δημήτρης Ροντήρης: Ένας εμβληματικός Έλληνας Σκηνοθέτης

Δημήτρης Ροντήρης
ert.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΠΟΥΔΕΣ

Ο Δημήτρης Ροντήρης  εμφανίστηκε στο ελληνικό θέατρο με την ιδιότητα του σκηνοθέτη και το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τη λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου. Γεννημένος στον Πειραιά το 1899 με καταγωγή από τον Πλάτανο Ναυπακτίας και το Γαλαξίδι Φωκίδας ήταν ένα από τα πέντε παιδιά των Αχιλλέα Ροντήρη και της Κωστούλας. Τη βασική και Μέση Εκπαίδευση ολοκλήρωσε στον Πειραιά αλλά και στο 8ο Γυμνάσιο Αθηνών στα Πατήσια. Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, την οποία και εγκατέλειψε μετά από διετή φοίτηση, ενώ έλαβε σπουδές πάνω στη νομική και τη φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.Αργότερα, σπούδασε ιστορία της Τέχνης, θέατρο και αρχαία ελληνική φιλολογία στην Αυστρία και μαθήτευσε πλάι στον Μαξ Ράινχαρντ στο Βερολίνο. Με τη σύζυγό του, τη Βάνα Αριστοτέλη Τσουκαλά, απόφοιτο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Ωδείου,  απέκτησε μία κόρη, στις 6 Νοεμβρίου 1943, την Κωστούλα Ροντήρη-Μαλάμου. Ο Δημήτριος Ροντήρης έφυγε από τη ζωή στις 20 Δεκεμβρίου 1981 πνευμονικό οίδημα, στο σπίτι του στα «Δικηγορικά» της Γλυφάδος, μετά από εγχείρηση για καρκίνο εντέρου.

ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Η ενασχόλησή του με το θέατρο ως ηθοποιός αρχικά ξεκινάει το 1918 με τη συμμετοχή του στη Σχολή Εταιρίας Ελληνικού Θεάτρου με δασκάλους τον Αιμίλιο Βεάκη και των Φώτο Πολίτη, ενώ το 1919 ο Δημήτρης Ροντήρης συνεργάζεται με το Θέατρο Ωδείου και τον σκηνοθέτη Θωμά Οικονόμου ερμηνεύοντας το ρόλο Φλοριζέλ στο «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίξπηρ. Το 1923 αποτελεί πλέον μέλος του Θιάσου την Μαρίκας Κοτοπούλη.

Η πορεία του ως σκηνοθέτης μπορεί να μπορεί να μελετηθεί στους ακόλουθους σταθμούς:

1928: Σκηνοθετεί το μουσικό δράμα Το Δαχτυλίδι της Μάνας του Μανώλη Καλομοίρη στο Θέατρο του Ωδείου

Διαβάστε επίσης  ΚΘΒΕ: Δημιουργικές Δραστηριότητες στο σπίτι από τα Θεατρικά Εργαστήρια
Advertising

Advertisements
Ad 14

1930: Σκηνοθετεί το έργο Ο Πρωτομάστορας του Μανώλη Καλομοίρη

1933: Εργάζεται ως σκηνοθέτης στο Βασιλικό Θέατρο και ως βοηθός σκηνοθέτη στο Εθνικό Θέατρο

19341942: Εργάζεται ως πρώτος σκηνοθέτης στο Εθνικό Θέατρο μετά το θάνατο του Φώτου Πολίτη. Το πρώτο έργο που σκηνοθέτησε ήταν Οι Φοιτητές του Γρηγόριου Ξενόπουλου.

1946-1950 & 1953-1955: Εργάζεται ως Γενικός Διευθυντής και σκηνοθέτης στο Εθνικό Θέατρο

Advertising

1950: Ιδρύει την Ελληνική Σκηνή

1953: Με βασιλικό διάταγμα διορίζεται μέλος της Πενταμελούς Διοικητικής Επιτροπής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για 3 χρόνια.

1955: Απολύεται από το Εθνικό Θέατρο

1957: Ο Δημήτρης Ροντήρης τίθεται επικεφαλής του Πειραϊκού Θεάτρου και πραγματοποιεί περιοδείες στην Ευρώπη, τη Νότια και Βόρεια Αμερική και Ασία.Συνέχισε τις παραστάσεις έργων με το «Πειραϊκό Θέατρο» έως το 1968 και τελευταίο ταξίδι του ήταν τον Οκτώβριο του 1968, στην Ολυμπιάδα του Μεξικού στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος της 19ης Ολυμπιάδας.

Advertising

1978: Η σκηνοθετική του δραστηριότητα τερματίζεται με την Ηλέκτρα στην Επίδαυρο και απομονώνεται στο σπίτι του

Εκτός από σκηνοθετική δραστηριότητα ο Δημήτρης Ροντήρης ασχολήθηκε και με άλλους τομείς της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής. Ειδικότερα, το 1944 διετέλεσε διευθυντής Ραδιοφωνίας και την περίοδο 1935-1964 δίδασκε στο Ωδείο Αθηνών.Παράλληλα, από το 1946 μετείχε στο Φιλολογικό Σύνδεσμο Παρνασσός. Επίσης, δημιούργησε τη Δραματική Σχολή Ροντήρη στην οδό Αναπήρων Πολέμου στο Λυκαβηττό, η οποία λειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης  Αθήνα: πολιτιστικές γωνίες της πόλης.

 

Δημήτρης Ροντήρης
el.wikipedia.org

ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ-ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ

Ο Δημήτρης Ροντήρης ανέβασε μια μεγάλη ποικιλία έργων στο σανίδι. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται έργα κλασικής και σύγχρονης, ελληνικής και ξένης δραματουργίας. Ο Άμλετ, Η Δωδέκατη Νύχτα, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, Οι Πέρσαι, η Μήδεια, Η Ηλέκτρα είναι μερικά μόνο από τα έργα που σκηνοθέτησε ο Δημήτριος Ροντήρης. Η σκηνική ερμηνεία του αρχαίου δράματος τον απασχόλησε ιδιαίτερα και επισήμανε πως το δράμα είναι προορισμένο να αποδοθεί σκηνικά μόνο σε ανοιχτό χώρο, το ύπαιθρο.Ο ίδιος είχε δηλώσει :«Προσπαθούμε να είμαστε πολύ απλοί στη δουλειά μας, γιατί απλοί ήταν οι αρχαίοι. Επιδιώκουμε να εκφράσουμε την ουσία του αρχαίου δράματος με μια φόρμα απλή, που να ανταποκρίνεται στο πνεύμα της ελληνικής τραγωδίας», με σκοπό την αναβίωση του αρχαίου δράματος στην σύγχρονη εποχή. Για αυτό το λόγο, ανέβασε την Ηλέκτρα του Σοφοκλή το 1936 στο Ηρώδειο και το 1938 στην Επίδαυρο, εγκαινιάζοντας, μετά την αρχαιότητα, το θέατρο του Πολυκλείτου. Με τον Ιππόλυτο έγινε το 1954 η ανεπίσημη έναρξη των Επιδαυρίων. Από το 1959 ο  Δημήτρης Ροντήρης αφοσιώθηκε στην υπόθεση του αρχαίου δράματος και με τις περιοδείες του Πειραϊκού Θεάτρου ανά την υφήλιο κέρδισε διεθνή αναγνώριση.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ο Δημήτριος Ροντήρης απέσπασε για το έργο του πολλά ελληνικά και ξένα παράσημα. Πρώτα από όλα τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1962 του αποδόθηκε το Χρυσό Μετάλλιο Τιμής και Αρετής του Δήμου Αθηναίων, ενώ τα «Ελληνικά Ταχυδρομεία» [«ΕΛ.ΤΑ.»] τον τίμησαν στις 2 Δεκεμβρίου 1987, με αναμνηστικό γραμματόσημο των 100 δραχμών.

Advertising

Στο αρχαιολογικό πάρκο της Ηρώων Πολυτεχνείου, προς την οδό Σκουζέ, στον Πειραιά μπορεί κανείς να βρει την προτομή του που φιλοτέχνησε ο Τάκης Παρλαβάνζας με πρωτοβουλία του Ροταριανού Ομίλου. Στο σπίτι του στην περιοχή «Δικηγορικά» της Γλυφάδας το 1986 κηρύχθηκε διατηρητέο με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, ο Ροταριανός Όμιλος Γλυφάδος εντοίχισε την επιγραφή, «ΕΔΩ ΕΖΗΣΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΧ. ΡΟΝΤΗΡΗΣ ΠΟΥ ΞΑΝΑΦΕΡΕ ΣΤΟΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΛΟΓΟ ΡΥΘΜΟ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ», ενώ η οδός Μενίππης, φέρει το όνομα του, όπως και το Πειραϊκό Θέατρο.

Διαβάστε επίσης  6+1 ενδιαφέρουσες online παιδικές παραστάσεις

 

ΠΗΓΕΣ:

1)www.kastaniotis.com

2)astrosparalio.gr

Advertising

3)el.wikipedia.org

4)el.metapedia.org

5)atexnos.gr

Ονομάζομαι Παναγιώτα Καναβούρα και φοιτώ στο πρώτο έτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να έχει ο άνθρωπος τη δυνατότητα να εκφράζεται. Αναμφίβολα το γράψιμο προσφέρει αυτή την ευκαιρία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πηγή: https www.behance.netgallery98376365Faces-01tracking_source=search_projectsmartinakis&l=0

Ντροπή: Νευροβιολογία, Τραύμα και Ψυχοθεραπευτική Αντιμετώπιση

Η ντροπή είναι ένα δυσάρεστο, αυτοσυνείδητο συναίσθημα που προκύπτει από

Ο ρόλος της πρώιμης παρέμβασης: Γιατί είναι σημαντική;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Ο ρόλος της πρώιμης παρέμβασης: