Coriolanus MMXVIII, σε σκηνοθεσία του Άγγελου Παπαδάκη

Coriolanus

Coriolanus MMXVIII

του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

 

Το σκληρό μα επίκαιρο έργο του μεγάλου δραματουργού Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Άγγελου Παπαδάκη έρχεται στη Θεσσαλονίκη για 5 παραστάσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο “Κοριολανός” είναι η τελευταία τραγωδία του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα, ποιητή και λογοπλάστη Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Αν και από τα λιγότερο παιγμένα έργα του Βάρδου, ο T.S. Eliot το χαρακτήρισε ως ανώτερο του «Άμλετ» και το μεγαλύτερο δραματουργικό του επίτευγμα. Εξαιρετικά πολύπλοκο έργο θεματικά, καταπιάνεται με την σχέση παιδιών και γονέων, την πάλη των τάξεων, τη δικαιοσύνη σε καιρό πολέμου, την αυτοθυσία,  και βέβαια, πάνω απ’ όλα, με τη δίψα για εξουσία.

Μπορεί η Ρώμη να αναδιαρθρώνεται μετά την πτώση των βασιλέων για να χτίσει ένα κράτος πιο δημοκρατικό, ωστόσο οι εχθροί ελλοχεύουν εντός και εκτός των τειχών. Ο Γαΐος Μάρκιος, επιφανής στρατιωτικός, έχει φέρει πολλές νίκες στην πόλη, μα με το αυστηρό, αγέρωχο και απρόσιτο προφίλ του, είναι μισητός από τον λαό, στον οποίο αρνείται το σιτάρι υποστηρίζοντας ότι ο λαός δεν προσφέρει στην πατρίδα. Έξω από τα τείχη, ο Τούλλος Αουφίδιος, ορκισμένος εχθρός του Γαΐου, περιμένει την κατάλληλη στιγμή να αναμετρηθεί ξανά μαζί του.

Η φιλόδοξη μητέρα του Γαΐου θέλει να δει τον γιο της συγκλητικό, μια θέση που μπορεί να διεκδικήσει βάσει της ηρωικής του πορείας. Η άρχουσα τάξη των πατρικίων νιώθει πως θα διασφαλίσει τη θέση της εκλέγοντάς τον, ωστόσο οι εκπρόσωποι του λαού φοβούνται πως πρόκειται για έναν εν δυνάμει τύρανο.

Καθώς νέος πόλεμος ξεσπάει με το γειτονικό Άντιο για την κυριαρχία της πόλης της Κοριόλης, ο Γαΐος φεύγει πάλι στο μέτωπο. Εκεί, θα συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τούλλο Αουφίδιο, τον από χρόνια ορκισμένο εχθρό του. Το μίσος του λαού όμως δεν έχει καταλαγιάσει, και οι εκπρόσωποί του δολοπλοκούν κατά την απουσία του.

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

Coriolanus MMXVIII

Το ρολόι γυρίζει από το 500 π.Χ. στο παρόν, και ο Κοριολανός μετατρέπεται σε Coriolanus MMXVIII (Κοριολανός 2018), αντικατοπτρίζοντας την οξεία διορατικότητα του Σαίξπηρ πάνω στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης και στην ανικανότητά της να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της φιλοδοξίας της.

Συντελεστές:

 

Σκηνοθεσία- Προσαρμογή Κειμένου-: Άγγελος Παπαδάκης

Σκηνικά- Κοστούμια: Αναστασία Αστερίου

Μουσική: Άγγελος Παπαδάκης

Υπεύθυνος Ήχου: Βαγγέλης Τόλης

Φωτογραφίες- Γραφιστικά- Τρέιλερ: Άγγελος Παπαδάκης

Βιντεοσκόπηση: Βασίλης Τόλης

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη: Εύα Παπαγεωργίου

 

Παίζουν οι: Κώστας Κώτσιου, Έλενα Πριονίδου, Βασίλης Τσαλίκης, Κική Γαϊτάνη, Αποστόλης Κούρος, Άννα Παπαδοπούλου, Λαμπρινή Παπαδόντα, Παρασκευή Ρεντάκη, Δέσποινα Καραγιώργου, Σέβη Βλέτση, Γρηγόρης Βογιατζής, Δημήτρης Νικολάου, Αλεξάνδρα Γκουντούλια, Βίκυ Ζυμάρα, Μυρτώ Βογιατζή, Γεωργία Πινακίδου, Δέσποινα Δρανδάκη.

 

Παραστάσεις:

Θεάτρο Βαφοπούλειο

Γ. Βαφοπούλου 3

Τηλ. 2310 424132/3

10, 11, 12 Μαΐου

Ώρα 20.30

 

Θέατρο Άνετον

Παρασκευοπούλου 42

Τηλ. 2310 869869

15,16 Μαΐου

Ώρα 20.30

 

Διάρκεια: 135 λεπτά

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γαρυφαλλιά Χατζησαββίδου

Θεατροπαίδι, μουσικοπαίδι και αλλα τέτοια καλλιτεχνικά. Απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου. Σαββατογεννημένη. Αγαπώ τον καφέ, τον χειμώνα και τις καλές παρέες. Δωσε μου ταξίδι και πάρε μου την ψυχή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;