CATS στον Ελληνικό Kόσμο – όσα είδαμε και βιώσαμε στις πρόβες του διάσημου Musical

CATS στον Ελληνικό Κόσμο

Το CATS είναι ένα από τα πιο διάσημα Musical παγκοσμίως. Εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν παρακολουθήσει μεταφρασμένο σε διαφορετικές  γλώσσες και χώρες. Το “Memory” (από το musical “Cats”) είναι ένα πολύ “δυνατό” τραγούδι που μαγνητίζει και ταξιδεύει ακόμα και όλους εκείνους που δεν έχουν δει πότε το musical. Αλλά και για εκείνους που το έχουν δει, το τραγούδι “Memory” είναι η ψυχή της “εικόνας” και της μουσικής όλου του musical. Είναι το μέσο με το οποίο οι ακροατές ξεκινούν για ένα ταξίδι μαγικό και νοσταλγικό, στα χρόνια εκείνα που η λαχταρά για ζωή συνδεόταν άμεσα με την επιδέξια και αθάνατη νιότη μας. Ταυτόχρονα, μέσα από αυτό το ταξίδι αναβλύζουν όλα εκείνα τα έντονα συναισθήματα και εμπειρίες που βιώνουμε κατά την διάρκεια της ωρίμανσης και της άφιξης των γηρατειών μας.

CATS στον Ελληνικό Κόσμο

Βασισμένο στο πανέξυπνο Old Possum’s Book of Practical Cats του T. S.Eliot, του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα και μοντερνιστή ποιητή, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας το 1948, Οι «Γάτες» του Andrew Lloyd Webberοι πρωταγωνιστές της μαγευτικής ποίησης του T.S. Eliotθα τραγουδήσουν επιτέλους φέτος για πρώτη φορά στα ελληνικά στο Θέατρο στον Ελληνικό Κόσμο. 

Εμείς είχαμε την χαρά να παραβρεθούμε στις πρόβες του πολυαναμενόμενου μιούζικαλ στο Θέατρο, στον  Ελληνικό Κόσμο,  στην αίθουσα Αντιγόνη και να απολαύσουμε λίγη από την μαγεία του. Όμορφα σκηνικά -αν και από ότι μας ανακοινώθηκε δεν είχανε ολοκληρωθεί στο 100%- υπέροχα κουστούμια,  μας έβαλαν από την αρχή στο μαγικό κλίμα για αυτό που θα ακολουθήσει από τις 25/4 , ημερομηνία επίσημης έναρξης της παράστασης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

CATS στον Ελληνικό Κόσμο

Παρακολουθήσαμε την “ιεροτελεστία”  λίγο πριν το ανέβασμα στην σκήνη για την πρόβα. Κινητικό και φωνητικό ζέσταμα ήταν τα βασικά στοιχεία αυτής, πάντα κάτω από τις συμβουλές των ειδικών -σκηνοθέτη, χορογράφου, διευθυντή ορχήστρας και μουσικής διδασκαλίας- ενώ αργότερα μας παρουσιάστηκε μια από τις μουσικοχορευτικές σκηνές του μιούζικαλ που μας μάγεψε. 

Μετά το πέρας της  μουσικοχορευτικής σκηνής είχαμε την ευκαιρία να ανέβουμε και εμείς επί σκηνής, να δούμε από κοντά τα σκηνικά να γνωρίσουμε και να μιλήσουμε με τους συντελεστές αυτής της πλούσιας  παραγωγής που μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους. Μιλήσαμε με τρεις από του βασικούς συντελεστές της παράστασης: το Θοδωρή Πανά, χορογράφο, τον Αλέξιο Πρίφτη, μουσικό διευθυντή και δάσκαλο μουσικής καθώς και με την Ελληνίδα σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου που υποδύεται τον ρόλο της Grizabella.

Επιμέλεια συνεντεύξεων: Παναγιώτης Μακρής

CATS
Θοδωρής Πανάς , Χορογράφος παράστασης CATS
  • Πείτε μας λίγα λόγια για την χορευτική εμπειρία σας στο CATS…

Θα σας μιλήσω χορευτικά. Είναι από τα πιο δύσκολα μιούζικαλ που υπάρχουν. Πραγματικά ήταν κάτι πολύ δύσκολο αλλά ήταν και υπέροχο συνάμα γιατί ουσιαστικά δεν κάναμε ”copy paste” τις  χορογραφίες του εξωτερικού και απλά τις φέραμε εδώ για να τις προσαρμόσουμε. Ήταν ένα άγραφο χαρτί! Έγιναν όλα από την αρχή. Ο στόχος μας ήταν χορογραφικά να υπάρχει εξέλιξη σαν να ξεκινάει τώρα το CATS, σαν να ανεβαίνει για πρώτη φορά, εδώ, στην Ελλάδα και θέλαμε να προσθέσουμε, να βάλουμε, να εντάξουμε στην παράσταση πολλά στυλ. Βάλαμε jazz, funky, popping, pole dancing, μπαλέτο, σύγχρονο. Έχει πάρα πολλά διαφορετικά στυλ και πιστεύω ότι αυτό είναι ωραίο γιατί ο θεατής όπως παρακολουθεί την παράσταση μπορεί να βρει και την εξέλιξη των γατών από την αρχή έως το τέλος.

  • Πόσο δύσκολο είναι να συγχρονίσεις τόσα άτομα πάνω στην σκηνή χορευτικά?

Είναι πάρα πολύ δύσκολο αλλά από την άλλη είμαι πάρα πολύ τυχερός γιατί είναι μια ομάδα επαγγελματιών που ξέρουν πάρα πολύ καλά το πως να το χειριστούνε. Ελπίζουμε να φανεί και να αγαπηθεί από τον κόσμο όπως την έχουμε αγαπήσει και εμείς.

  • Το CATS  είναι πολύ γνωστό μιούζικαλ. Πόσο πιστεύεις ότι είναι έτοιμο το ελληνικό κοινό να δεχτεί αυτό το καινοτόμο πράγμα που γίνεται εδώ στην παράσταση? 

Πιστεύω ότι πλέον δεν πρέπει να έχουμε αυτή την άποψη ως Έλληνες. Πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά, να κοιτάμε μπροστά, να αγκαλιάζουμε, να αγαπάμε τέτοιου είδους παραστάσεις που έχουν να μας δώσουν πράγματα, να μας πούνε πράγματα και να φεύγουμε χαρούμενοι, γεμάτοι από μια παράσταση. Αυτό νομίζω είναι το πιο σημαντικό.

CATS
Αλέξιος Πρίφτης μουσικός διευθύντης και διδάσκαλο μουσικής παράστασης CATS
  • Πείτε μας λίγα λόγια για την μουσική εμπειρία σας από το CATS..

Εμένα είναι όνειρο ζωής το CATS γιατί είναι το πρώτο μιούζικαλ που είχα δει στο Λονδίνο το 1991 και από τότε είχα πάρει τα CD, τις παρτιτούρες και άρχισα να τα ακούω και πλέον να το ξέρω πολύ καλά. Οπότε εκπληρώνεται ένα όνειρο ζωής. Δύσκολο έργο. Είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο ακούγεται ότι είναι. Δουλέψαμε πολύ προσεχτικά με όλα τα παιδιά, με όλες τις φωνές ώστε να βγει όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτό που ακούμε στις ηχογραφήσεις, αυτό το οποίο έχουμε δει  σε παραστάσεις στο εξωτερικό. Και το έχουμε καταφέρει! Είμαι σίγουρος γι’ αυτό.

  • Δεδομένου ότι πολύς κόσμος έχει δει το CATS στην αγγλική, την μητρική του γλώσσα, αν και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες , πως πιστεύετε θα το δεχτεί το ελληνικό κοινό με την ελληνική γλώσσα? 

Ωραία ερώτηση! Σίγουρα όλοι το ξέρουμε κυρίως από την αγγλική. Έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες. Νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε καθαρά τι λένε αυτά τα ποιήματα που πολλές φορές όταν το ακούμε στα αγγλικά σίγουρα δεν καταλαβαίνουμε όλες τις λέξεις γιατί είναι και μια πολύ δύσκολη γλώσσα ειδικά αυτή του T.S. Elliot. Είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε ακριβώς τι λένε αυτά τα ποιήματα γιατί και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος έχει κάνει μια πολύ ωραία απόδοση των στίχων των ποιημάτων στα Ελληνικά.

  •  Πόσο δύσκολο ήτανε για σας, σαν μουσικός, να συγχρονίσετε τόσες πολλές φωνές μαζί?

Συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια! Ήταν δύσκολο. Είναι δύσκολο αλλά εγώ δουλεύω πάντοτε με μια  μέθοδο την οποία την έχω διδαχτεί  ούτως ή άλλως και την έχω εξασκήσει. Το πως θα συντονίσω όλες αυτές τις φωνές βασίζεται πάντοτε σε πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα: ξέρουν όλοι τί πρέπει να κάνουνε, τί πρέπει να έχουν μελετήσει, πώς θα τους το δείξω, για να μπορέσει να έρθει αυτό το πράγμα να ενώσει όταν πρέπει να ενώσει γιατί και το μιούζικαλ αυτό είναι ένα παζλ. Δουλεύουν ξεχωριστά οι φωνές, ξεχωριστά η ορχήστρα, ξεχωριστά όλα τα στοιχεία και κάποια στιγμή έρχονται και ενώνονται όλα αυτά. Τουλάχιστον για το μουσικό μέρος επειδή αναλαμβάνω και την ορχήστρα και την διδασκαλία ξέρω ακριβώς τι έχω κάνει σε κάθε τομέα οπότε έρχεται και κουμπώνει όλο αυτό ευχάριστα.

CATS
Η Ελληνίδα Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου ως “Grizabella”
  • Πείτε μας για το ρόλο της Grizabella….

H Grizabella είναι ένας υπέροχος ρόλος. Καταρχάς είναι κάτι που μου ταιριάζει πάρα πολύ. Ηλικιακά: μου ταιριάζει αυτό το «σταριλίκι» που έχει, που είναι λίγο σκούρο, σκοτεινό! Φυσικά να μην μιλήσουμε για την μουσική, για την υπέροχη μπαλάντα που την περιμένουν όλοι πως και πως. Θεέ μου!

  • Το  τραγούδι “Memοry” το σκεπάζει  ένα πέπλο νοσταλγίας, δημιουργεί μεγάλο εύρος συναισθημάτων, μας ταξιδεύει πίσω στο παρελθόν στα νιάτα μας, στο παρών αλλά και στο μέλλον στα γηρατειά που μας περιμένουν. Ποσό δύσκολο είναι να τα δημιουργήσει κάποιος όλα αυτά στην σκηνή και να τα μεταδώσει ταυτόχρονα στο κοινό? 

Δεν θα μιλήσω για την δυσκολία. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι νοιώθω βαθιά κάθε λέξη αυτού του τραγουδιού και δεν νοιώθω ότι είναι δύσκολο να μεταφέρεις αυτά τα συναισθήματα. Αρκεί να το δεις με αληθινά ματιά και να ανοίξεις πραγματικά την ψυχή σου. Να μην τραγουδάς νότες, να μην προσποιείσαι αλλά να έχεις αυτή την μεγάλη ευκαιρία που δίνει πάντα το τραγούδι: να ανοίξεις την καρδιά σου και να την παρουσιάσεις στο κοινό.

  • Κοινά χαρακτηριστικά της Grizabella & της Σόνιας Θεοδωρίδου στην ζωή αν υπάρχουν? 

Αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ είναι ότι έχει ένα μυστήριο αυτή η γάτα. Είναι μια σταρ και έρχεται, ενώ χάθηκε, να συμφιλιωθεί με τα γατιά, με την κοινωνία αυτή των γάτων. Μου αρέσει αυτό το τόσο εύθραυστο, που ταιριάζει πάρα πολύ με την δική μου ψυχολογία. Δεν έχει χάσει αυτή την ευαισθησία της σαν γάτα. Παρ’ ότι  έχει περάσει τόσα πολλά, όλα αυτά δεν την έχουν πετρώσει. Αυτό μου αρέσει πάρα πολύ.

Πληροφορίες Παράστασης: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatron-ellinikos-kosmos/cats/ 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;