Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας

Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας. ||Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

 

 

Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα θέατρα του ελληνικού κόσμου, στολίδι διαχρονικής ομορφιάς και σημείο πολιτισμικής αναφοράς της Κεντρικής Εύβοιας. Το πανέμορφο Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας είχε αρχικά κατασκευαστεί περί τον 5ο αι. π.Χ πιθανόν κατά το καταστροφικό πέρασμα των Περσών από την πόλη. Τότε η σκηνή βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με την κυκλική ορχήστρα, με την οποία επικοινωνούσε με τρεις εισόδους. Τη μεγαλύτερη, όμως, ακμή γνώρισε το αρχαίο θέατρο της Ερέτριας τον 4ο αι. π.Χ., όπου και γνώρισε σημαντικές μετατροπές για να λάβει περίπου τη μορφή που έχει και σήμερα. Ήταν τότε που η κυκλική ορχήστρα μεταφέρθηκε 8 μ. βορειότερα και μπήκε 3 μ. πιο βαθιά από τη προγενέστερη σκηνή. Τη διαφορά ύψους που δημιουργήθηκε μεταξύ σκηνής και ορχήστρας καλύφθηκε με την κατασκευή θολωτής υπόγειας διόδου, που οδηγούσε στο κέντρο της ορχήστρας. Η χωρητικότητά του Αρχαίου Θεάτρου της Ερέτριας υπολογίζεται στους 6.300 θεατές και η μορφή του παρουσιάζει ομοιότητες με το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα.

Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας. ||Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

 

Σήμερα ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τη θολωτή υπόγεια δίοδο που οδηγούσε στο κέντρο της ορχήστρας και πιθανότατα εξυπηρετούσε την είσοδο στην ορχήστρα των θεών του Κάτω Κόσμου και των νεκρών κατά τις παραστάσεις. Δυστυχώς ένα μεγάλο τμήμα της σειράς των εδωλίων έχει αφαιρεθεί από τους αρχαιοκάπηλους. Το μνημεία ανασκάφτηκε από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή ενώ εργασίες αναστήλωσης του εμβληματικού θεάτρου πραγματοποιούνται ήδη, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας σε φωτογραφία του 1900
Πηγή: https://www.catisart.gr

Ωστόσο, το αρχαίο θέατρο της Ερέτριας άνοιξε το 2018 τις πύλες του μετά από τέσσερεις δεκαετείς που παρέμενε κλειστό με την παράσταση Ελένη του Ευριπίδη, στα πλαίσια του πρώτου πιλοτικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που διοργανώθηκε μεταξύ του Δήμου Ερέτριας και του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου και του Υπουργείου Πολιτισμού. Ακολούθησαν οι Πέρσες του Αισχύλου και ο Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή. Αιτία στάθηκε η Μελέτη μερικής, προς το παρόν, αναστήλωσης του θεάτρου που σε πρώτη φάση υποδέχθηκε τους πρώτους 300 θεατές και έπεται συνέχεια έως ότου δοθεί στο κοινό ολοκληρωτικά το θέατρο. Φέτος, πάλι κατά την ίδια χρονική περίοδο σε συνεργασία με το Meetculture, πολιτιστικό θεσμό της Σαγκάης, σχεδιάζεται η παραγωγή και παρουσίαση δράματος της Κινεζικής Όπερας, σε ελληνική μετάφραση και με συμμετοχή στην ερμηνεία Ελλήνων και Κινέζων ηθοποιών και μουσικών.

Σημειώνεται. τέλος, ότι το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας έχει ενταχθεί στον προσωρινό πίνακα της Unesco μαζί με άλλα 15 θέατρα της χώρας.

 

ΠΗΓΕΣ

Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας στο http://odysseus.culture.gr

Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας στο eviagreece.gr

Ιωάννα Καραγιάννη, Η πρώτη παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας μετά από σαράντα χρόνια στο https://tvstar.gr/eyvoia-articles

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;