«Από Σμύρνη … Σαλονίκη»: Λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι βρεθήκαμε στη Συνέντευξη Τύπου

Από Σμύρνη Σαλονίκη

Σύνταξη κειμένου: Βαρβάρα Αδαμοπούλου, Χριστίνα Γεωργιάδη

Το μεσημέρι της Τρίτης, λίγο μετά της 12:30, η Μιμή Ντενίση μας υποδέχτηκε με τον πολυμελή θίασό της στο «Θέατρον» του Ελληνικού Κόσμου, όπου στις 24 Οκτωβρίου θα ανέβει το πρώτο θεατρικό sequel της παράστασης «Σμύρνη μου αγαπημένη», που τίτλο έχει «Από Σμύρνη … Σαλονίκη» . Μια παράσταση, που κέρδισε 3 χρόνια θεατές και κριτικούς. Αντικρίσαμε μία δυνατή και ενωμένη θεατρική «οικογένεια», η οποία αντάλλαξε απόψεις μαζί μας και παρουσίασε με σθένος ένα εξαιρετικά σκοτεινό κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας: την μικρασιατική καταστροφή. Η μικρασιατική καταστροφή αποτελεί τον κεντρικό άξονα της καινούριας  παράστασης «Από Σμύρνη … Σαλονίκη».

Το λόγο πήρε πρώτη η Μιμή Ντενίση, η οποία ανέφερε ότι η ιδέα του sequel γεννήθηκε μέσα από το κοινό. Καθώς παρόλο που ήταν μια οικογένεια ,που δεν υπήρχε στην πραγματικότητα. Το «Από Σμύρνη … Σαλονίκη» αναφέρεται στην καταστροφή της Σμύρνης, όπως ήδη αναφέραμε, «που τα αποτελέσματά» όπως ανέφερε η ίδια «τα ζούμε ακόμα. Έστω κι αν δεν το συνειδητοποιούμε», μέχρι το Μεσοπόλεμο. Η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε ως περιοχή, γιατί είχε περισσότερα να αναδείξει. Καθώς ήταν μια κοσμοπολίτικη περιοχή. Στην παράσταση θα δούμε να αναδεικνύονται όλα τα προβλήματα εκείνης της εποχής. Η Μιμή Ντενίση αναφέρθηκε και στην σύνθεση του θιάσου δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Θέατρο δεν υπάρχει, αν δεν υπάρχει ομάδα». Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο προσφυγικό.

Από Σμύρνη Σαλονίκη

Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι συνεργάζονται ξανά έπειτα από 30 χρόνια. Ο Μιχάλης Μητρούσης τόνισε ότι  είναι ότι καλύτερο έχει κάνει στα 40 χρόνια πορείας του στο θέατρο. Ενώ ο Γιώργος Αρμένης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Μιμή Ντενίση γνωρίζει ακριβώς τι θέλει ο κάθε ρόλος. Στη συνέχεια, το λόγο πήραν και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης «Από Σμύρνη … Σαλονίκη», οι οποίοι αναφέρθηκαν επί των πλείστων τόσο στην συνεργασία τους με την Μιμή Ντενίση όσο και στο ρόλο τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθηλωτική συνέχεια της αρχικής παράστασης «Σμύρνη μου αγαπημένη» θα ανατρέψει τα θεατρικά δεδομένα για μία ακόμα φορά. Η ανατροπή αυτή, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, θα επιτευχθεί μέσω μίας μεγάλης πρωτότυπης παραγωγής. Καθώς, τα περίτεχνα κοστούμια εποχής, τα σκηνικά – υπερπαραγωγή και οι ρεαλιστικές βιντεοπροβολές, θα μας μεταφέρουν στα αιματηρά χώματα της περιόδου. Πέρα από αυτά, αξίζει να τονιστεί ότι, η υπερσύγχρονη σκηνή της αίθουσας «Αντιγόνη» διαθέτει πολλαπλές δυνατότητες για ψηφιακό οπτικοακουστικό εξοπλισμό.

Από Σμύρνη… Σαλονίκη

Η Μιμή Ντενίση γράφει και σκηνοθετεί την παράσταση «Από Σμύρνη … Σαλονίκη», στην οποία παρουσιάζεται η συνέχεια της ζωής των ηρώων της πρώτης παράστασης, οι οποίοι επέζησαν της Μικρασιατικής καταστροφής και προσπάθησαν να αρχίσουν από την αρχή στη νέα τους πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη. Τόσο το έργο, όσο και οι ίδιοι οι ηθοποιοί θα ενσαρκώσουν επί σκηνής τον σπαραγμό της καταστροφής, διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη του ελλαδικού τόπου.

Η παράσταση «Από Σμύρνη … Σαλονίκη» αποτελεί μια υπερπαραγωγή, που σκοπό της έχει να ψυχαγωγήσει το κοινό, αλλά και το προβληματίσει, έτσι ώστε να ψάξει και να μάθει καλύτερα την ιστορία του. Καθώς αποτελεί ένα ιστορικό έργο. Για την παράσταση έχουν φτιαχτεί 30 τρισδιάστατα σκηνικά, που έχουν κατασκευαστεί από τους Κωνσταντίνος Τηλιγάδης , Δημήτρης Αγαθόπουλος. «Από Σμύρνη … Σαλονίκη» είναι μια παράσταση, όπως ανέφεραν σχεδόν όλοι οι συντελεστές,  που προσφέρει απλόχερα στο θεατή όλα τα συναισθήματα που μπορεί κάποιος να βιώσει. Αναμένουμε, λοιπόν, την πρεμιέρα της παράστασης, στις 24 Οκτωβρίου, για να ταξιδέψουμε και να ζήσουμε και εμείς όλο αυτό ταξίδι στην ιστορία.

Από Σμύρνη… Σαλονίκη
*Οι φωτογραφίες ανήκουν στην αρθρογράφο του άρθρου. Η χρήση της προβλέπεται μόνο για το συγκεκριμένο άρθρο.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βαρβάρα Αδαμοπούλου

Καλλιτεχνική φύση και ανήσυχο πνεύμα. Γέννημα θρέμμα Αθηναία και ορκισμένη ιδεαλίστρια. Παθιασμένη Θεατρολόγος και ταξιδιώτισσα της σκηνής. Σχεδιάστρια και Τεχνικός κοσμήματος με δίψα για ζωή. Το σώμα και οι λέξεις συναντιούνται τόσο στο χαρτί, όσο και στην σιωπή της ερμηνείας. Η ποίηση είναι το καλοκαιρινό πέπλο μίας χειμωνιάτικης (α)συμφωνίας. Αγαπητοί και Αγαπητές, ονομάζομαι Αδαμοπούλου Βαρβάρα και σας καλωσορίζω στον κόσμο της -θεατρικής- ψευδαίσθησης!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;