«Ανάμνηση Σμύρνης» στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Ανάμνηση Σμύρνης
Ανάμνηση Σμύρνης

Την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η μουσικοθεατρική παράσταση «Ανάμνηση Σμύρνης» στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαλισσόβα, κείμενο Τάνιας Χαροκόπου και μουσική Νίκου Ξύδη. Βασισμένη σε μια ιδέα της δημοσιογράφου Βασιλείας Ζερβού με την σύμπραξη πολλών καλλιτεχνών και για καλό σκοπό. Τελέστηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Κατάμεστο το θέατρο Ηρώδειο, με το κοινό σε μια παράσταση γεμάτη χρώματα, αρώματα και μουσικές από την Σμύρνη. Μεταφερόμενο ιστορικά δοσμένο στις αρχές του προηγούμενο αιώνα, στην όμορφη Σμύρνη που ήταν τότε υπό Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ξεκίνησε το μουσικοθεατρικό ταξίδι ανάμνησης στην πολιτική και κοινωνική ιστορία του τόπου.

Χωρισμένο σε τρεις χρονικούς χώρους η «Ανάμνηση Σμύρνης» καλύπτει όλα τα στρώματα της καθημερινότητας. Από τις επιτυχημένες επιχειρήσεις και την Ευρωπαϊκή στυλιστική επιρροή, το βάρος του τουρκικού ζυγού και το αίσθημα του φόβου μέχρι το αιώνιο ανθρώπινο βάλσαμο τον έρωτα και την μουσική.

Αυτό το οποίο καθηλώνει μέχρι τις ημέρες μας ως προς την ιστορία των Ελλήνων της Σμύρνης, είναι η ίδια η συνθήκη του ξεριζωμού. Πέρα από αντικρουόμενες απόψεις που υπάρχουν για αυτό το θέμα. Αν το δούμε καθημερινά και συναισθηματικά, η σκέψη και μόνο να φεύγεις από τον τόπο σου, με τις όποιες ανέσεις ή δυσκολίες μπορεί να είχες, είναι από μόνο του ένα μελανό σημείο του ιστορικού αποτυπώματος σου στην Γη.

Όπως διαφαίνεται και από την υπόθεση του έργου, τότε στιχουργός και πατέρας που προειδοποίησε την οικογένεια του πως πρέπει να φύγουν για την Χίο και η αμέριστη αγάπη για την καταγραφή των γραπτών του δείχνει πόσο σημαντικά είναι τα «γραπτά που μένουν» στο σύνολο της πολιτισμικής κληρονομιάς. Και πάνω από όλα, αυτό που σοκάρει είναι πόσο εύκολα κάθε άνθρωπος μπορεί να βρεθεί στην θέση ενός πρόσφυγα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ανάμνηση Σμύρνης στην διάρκεια της που κράτησε 2 ώρες και 30 λεπτά, μέσα από το μουσικό και θεατρικό πρίσμα κατάφερε να μας μεταφέρει στην μεθυστική Σμυρναίικη αύρα, ερωτικής και προσφυγικής αναπαράστασης, με εξαίρετους τραγουδιστές και ηθοποιούς. Μεμιάς μέσα από την καθημερινή αργκό ως θεατής έκανες το χρονικό ταξίδι στο τότε, στα σοκάκια γεμάτα μουσική ροή, τους καφενέδες και την αργκό με ελληνικές και τουρκικές λέξεις. Ακόμη, στο καθαρά χορευτικό στοιχείο, οι μεθυστικοί χοροί, αλλά και οι σημαντικότατοι αγωνιστικοί χαιρετισμοί και στο «κρεσέντο» ο ηχητικός πόνος της μοναξιάς, καθιστούν την «Ανάμνηση Σμύρνης» ως το διαμάντι της θεατρικής σεζόν για το 2019, και όχι μόνο. Σας ευχαριστούμε όλους θερμά γι’ αυτό το όμορφο ταξίδι στο χρόνο!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δανάη-Ελευθερία Σωπασή

Απόφοιτη σχολής δημοσιογραφίας και νυν φοιτήτρια στον "Ευρωπαϊκό Πολιτισμό" του ΕΑΠ. Μαζί εξερευνούμε θέματα πολιτισμού, όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος, το βιβλίο και συζητάμε ακόμα περισσότερα μέσα από συνεντεύξεις. Στάση ζωής: "Rhythm is a dancer....! "

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;