«Όλοι έχουν τον ίδιο Θεό. Μόνο οι άνθρωποι διαφέρουν.»

άνθρωποι

Διαφορετικότητα. Το πιο κοντινό που υπάρχει σε ορισμός ειναι: το να είσαι διαφορετικός. Τι σημαίνει ωστόσο αυτό? Σημαίνει ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, όλοι μας φέρουμε κάποιο εξωτερικό χαρακτηριστικό και έχουμε έναν εσωτερικό κόσμο μοναδικό που κάνει τον καθένα μας να ξεχωρίζει. Αυτό το γεγονός αποτελεί λόγος εορτής και χαράς. Ωστόσο ο φόβος αρκετές φορές ωθεί ένα άτομο να μην αποδεχθεί το διαφορετικό χαρακτηριστικό που μπορεί να φέρει ένα άλλο άτομο και έτσι προκαλείται ρήξη στις ανθρώπινες σχέσεις. Για την αποφυγή τέτοιων λυπητερών αποτελεσμάτων που πολλές φορές γεννούν το μίσος και την βία, είναι απαραίτητη η παροχή ουσιώδης παιδείας και η εξοικείωση των ανθρώπων με άλλες κουλτούρες και τρόπους ζωής.

Καθώς λοιπόν 21 Μαΐου είναι παγκόσμια ημέρα της Διαφορετικότητας αποφασίσαμε από το maxmag να κάνουμε μια έρευνα και να δούμε τι έχουν να πουν άτομα του θεάτρου και μη, για το θέμα αυτό.

“Αλήθεια -των αδυνάτων αδύνατο
ποτές δεν εκατάφερα να καταλάβω /
αυτά τα όντα που δεν βλέπουνε
το τερατώδες κοινό γνώρισμα τ’ ανθρώπου /
το εφήμερο της παράλογης ζωής του
κι ανακαλύπτουνε διαφορές
γιομάτοι μίσος διαφορές
σε χρώμα δέρματος /φυλή / θρησκεία” Από το ποίημα Στην κοιλάδα με τους ροδώνες του Νίκου Εγγονόπουλου

Το “εφήμερο της παράλογης ζωής [μας]” είναι που μας ενώνει όλους και μας υποδεικνύει πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να αναλωνόμαστε σε ρατσιστικές σκέψεις και δράσεις. Η ζωή είναι πολύ μικρή για μικροπρέπειες και όλοι μας, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, φύλου, ηλικίας, πεποιθήσεων και σεξουαλικών προτιμήσεων φιλοξενούμαστε στην ίδια γη, ο καθένας μας, για ένα χρονικό διάστημα τόσο μικροσκοπικό που φαντάζει ανύπαρκτο μπροστά στην ηλικία του πλανήτη μας και της ιστορίας του πριν την ανθρώπινη ύπαρξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

άνθρωποι

“Είναι μεγάλος τούτος ο άνεμος
είναι πελώριος τούτος ο άνεμος
είναι χαρούμενος, χαρούμενος, χαρούμενος,
ρίχνει τα τείχη που ύψωσαν ανάμεσα στους λαούς
ρίχνει τα τείχη του θανάτου
ρίχνει τα τείχη ανάμεσα στο νου και στην καρδιά
τα τείχη ανάμεσα σε σένα και σε μένα
κι ανοίγει διάπλατα, πάνου απ’ τον κόσμο, του ήλιου παράθυρο.
Ακούστε πώς σφυρίζει τούτος ο άνεμος
μέσα στις ματωμένες γειτονιές του κόσμου.” Από τις Γειτονιές του κόσμου του Γιάννη Ρίτσου

“Πόσο υπέροχο είναι και -επίσης- πόσο οδυνηρό να είσαι η εξαίρεση.”
Αλφρέ Ντε Μυσσέ, 1810-1857, Γάλλος συγγραφέας

Έχεις το δικαίωμα να σκέφτεσαι διαφορετικά από τους ανθρώπους της εποχής σου, αλλά δεν έχεις δικαίωμα να ντύνεσαι διαφορετικά.
Marie von Ebner-Eschenbach, 1830-1916, Γερμανίδα γνωμικογράφος

Όποιος προσπαθεί να βγει απ’ το μεγάλο κοπάδι που λέγεται «κοινωνία», προκαλεί τη δυσαρέσκεια του κοπαδιού.
Πετράρχης, 1304-1374, Ιταλός ουμανιστής

Επτά αιώνες αργότερα και τα λόγια του Πετράρχου βρίσκουν τόπο και είναι πιο διαχρονικά από ποτέ. Ακόμα και τώρα όποια ψυχή θαρρέψει αρκετά ώστε να προασπιστεί κατι διαφορετικό από αυτό που προβλέπει η “νόρμα” και από αυτό που επιβάλουν οι βαθιά ριζωμένες στο ανθρώπινο μυαλό απαρχαιωμένες πεποιθήσεις, καταδικάζεται και εξοστρακίζεται.

Φρόντισε να είσαι ο εαυτός σου. Όλοι οι άλλοι είναι πιασμένοι.
Όσκαρ Ουάιλντ

Δεν υπάρχουν ούτε δυο άνθρωποι στον κόσμο που να βλέπουν τη ζωή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Βόλφγκανγκ Γκαίτε

Η κόλαση είναι οι άλλοι.
Ζαν-Πωλ Σαρτρ

Όλοι έχουν τον ίδιο Θεό. Μόνο οι άνθρωποι διαφέρουν.
Άντον Τσέχωφ

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως θα ήταν ο κόσμος αν ήμασταν όλοι ίδιοι; Αν τα πράγματα ήταν σύμφωνα με τα δικά μας πιστεύω, θα νιώθαμε χαρούμενοι; Κάθε μέρα θα ξυπνούσαμε δίχως νόημα, ένας κόσμος προβλέψιμος και μονόχρωμος που δεν θα μας πρόσφερε κάτι νέο. Όμως ζούμε σε έναν κόσμο ο οποίος είναι γεμάτος χρώματα και διαφορετικούς ανθρωπους. Κάποιοι διαφέρουμε στο χρώμα, άλλοι στην θρησκεία, στο φύλο, στην γλώσσα, στις σεξουαλικές προτιμήσεις… όμως τελικά δεν διαφέρουμε σε τίποτα γιατί είμαστε όλοι άνθρωποι. Το ζητούμενο είναι να αγαπήσουμε το διαφορετικό και να το αγκαλιάσουμε γιατί αποδέχοντας το διαφορετικό αποδεχόμαστε τον άνθρωπο.

Διαφορετικότητας

Εγωισμός δεν είναι να ζεις όπως θες. Εγωισμός είναι να αναγκάζεις τους άλλους να ζήσουν όπως θες.
Όσκαρ Γουάιλντ

Η τάση του ανθρώπου να επιβάλλει κανόνες και “πρέπει” και η τάση του να θέλει να υπερισχύσει καθώς και η πίστη του ότι γνωρίζει καλύτερα το καλό κάποιου από αυτόν τον κάποιο, συχνά διαταράσσει τις σχέσεις του με το περιβάλλον και την αρμονική του συνύπαρξη με τον υπόλοιπο κόσμο. Πολλές φορές η ισχυρογνωμοσύνη κάποιων ατόμων που δεν ανέχονται το διαφορετικό, οδηγεί στο περιθώριο μειονότητες ανθρώπων.

Δεν μπορώ και δεν θέλω να κόψω και να ράψω τη συνείδησή μου για να
ταιριάζει στη φετινή μόδα. Lilian Hellman, Αμερικανίδα θεατρική συγγραφέας, 1905-1984

Μην κάνετε στους άλλους αυτό που θα θέλατε να κάνουν σε σας. Τα γούστα τους μπορεί να διαφέρουν από τα δικά σας.
Τζορτζ Μπέρναρντ Σω

Το να αγαπάει κανείς τον εαυτό του είναι η αρχή μιας σχέσης που μπορεί να κρατήσει μια ζωή
Όσκαρ Γουάιλντ

Η αγάπη για το “είναι” μας με όλες του ατέλειες αλλά και τις δόξες είναι το πρώτο βήμα για να αναγνωρίσει ο καθένας μας την αξία του, για να γίνει κατανοητό πως για να προστατέψεις την διαφορετικότητά πρέπει να την αγαπάς.

Υπάρχουν στους ανθρώπους περισσότερα πράγματα να θαυμάσουμε παρά να περιφρονήσουμε.
Αλμπέρ Καμύ

Κλείνουμε με αυτό το αισιόδοξο απόφθεγμα τονίζοντας ότι το άγνωστο, όσο διαφορετικό και αν μας φαίνεται, πρέπει να το γνωρίσουμε πρώτα και ύστερα να αποφασίσουμε με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά αν εν τέλει θα υποκύψουμε στον φόβο για αυτό.

Την επιμέλεια του κειμένου συνυπογράφουμε οι: Πολύμνια Συνοδινού, Αριστείδης Σταύρου, Στρατής Δάνος, Γιονίντα Ντρέου

άνθρωποι άνθρωποι άνθρωποι


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;