20 χρόνια Θέατρο του Νέου Κόσμου – 1997-2017

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου έκλεισε 20 χρόνια από την ημέρα ίδρυσης του. Με αφορμή τα 20α γενέθλια του, διοργανώθηκε μια γιορτή τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου όπου παρουσιάστηκε ένας πολυσέλιδος τόμος – λεύκωμα. Ο τόμος – λεύκωμα περιέχει όλες τις παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 1917 έως το 2017 όπως και σχετικό φωτογραφικό υλικό, αλλά και κριτικές ή αποσπάσματα κριτικών. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος το χαρακτήρισε ως μια «πράξη μνήμης» για τα 20 χρόνια παρουσίας του στα θεατρικά πράγματα. Στη γιορτή παρευρέθηκαν οι Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης κ.α.

Λίγα λόγια για το Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το 1955 ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Θεοδωρόπουλος ιδρύει τη «Νέα Σκηνή Τέχνης». Το 1997 η «Νέα Σκηνή Τέχνης» αποκτά μόνιμη στέγη, τη ζυθαποθήκη του ΦΙΞ στην οδό Αντισθένους 7 & Θαρύπου, που στη συνέχεια θα γίνει το Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Η πρώτη παράσταση, που ανέβηκε στον υπό διαμόρφωση χώρο της ζυθαποθήκης του ΦΙΞ, ήταν ο «Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου. Η μετατροπή της ζυθαποθήκης του ΦΙΞ σε Θέατρο του Νέου Κόσμου διήρκεσε από το Μάιο του 1998 έως το Φεβρουάριο του 1999. Ο χώρος απέκτησε τρεις αίθουσες. Οι πρώτες παραστάσεις που ανέβηκαν ήταν «ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα» στην Κεντρική Σκηνή (Μάρτιος 1999) και οι «Δύο Θεοί» (Απρίλιος 1999) στον Κάτω Χώρο. 

Ανεβαίνουν κυρίως σύγχρονα ελληνικά ή ξένα έργα. Το 2002 ξεκινά μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Ξεκινά η κινητή μονάδα θεάτρου για τα παιδιά που βρίσκονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Με τη πάροδο του χρόνου η δραστηριότητα αυτή επεκτάθηκε σε σχολεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, γυναικείες φυλακές κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μέχρι τώρα πορεία του θεάτρου έχει αρκετές διακρίσεις και βραβεύσεις.

20 χρόνια Θέατρο του Νέου ΚόσμουΣυντελεστές του τόμου – λευκώματος

Επιμέλεια έκδοσης: Κοραλία Σωτηριάδου
Με τη συνεργασία της Μαρίας Παπαλέξη
Σύνταξη ευρετηρίων: Άννα Μιχοπούλου
Σχεδιασμός έκδοσης: Ιφιγένεια Βασιλείου, Σταύρος Μπιλιώνης
Παραγωγή ΦΩΤΟΛΙΟ & TYPICON A.E.

Site: http://nkt.gr/

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Γεωργιάδη

Έχω τελειώσει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπώ το θέατρο, την μουσική και γενικότερα την τέχνη. Έχω καταλήξει στο ότι είναι ωραίο να κάνεις αυτό που σ αρέσει! Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;