Υλικό γίνεται πιο «ανθεκτικό» στην αύξηση ασκούμενης πίεσης

υλικό

 

Ερευνητές του Johns Hopkins University, στην προσπάθειά τους να αντιγράψουν την ικανότητα που έχουν τα ανθρώπινα οστά και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι να τροποποιούν τα αποθέματα ορυκτών τους αντιδρώντας στα περιβάλλοντά τους, δημιούργησαν ένα αυτοπροσαρμοζόμενο ανθεκτικό υλικό το οποίο μπορεί να μεταβάλλει την ακαμψία του, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην εφαρμογή δύναμης πάνω του.

υλικό
                                         Πηγή εικόνας: Pam Li/Johns Hopkins University                                  

Στο παρελθόν υπήρξαν κι άλλοι ερευνητές που επιχείρησαν να δημιουργήσουν παρόμοια συνθετικά υλικά, τα οποία όμως είναι δύσκολα και δαπανηρά ως προς τη δημιουργία τους, πιθανόν απαιτούν ενεργή συντήρηση όταν δημιουργούνται ή ακόμα έχουν περιορισμούς ως προς το πόση πίεση μπορούν να αντέξουν. Η χρήση υλικών με προσαρμοστικές ιδιότητες θα επέτρεπε τη δημιουργία πολλών εφαρμογών, όπως τα ασφαλέστερα κτίρια, εξοικονόμηση χρήματος και πόρων κ.α.

Η σχετική έρευνα δημοσιευμένη στο Advanced Materials αναφέρει:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φανταστείτε ένα οστικό εμφύτευμα ή μια γέφυρα που μπορούν να αυτοενισχύονται όταν ασκείται μεγάλη δύναμη πάνω τους, χωρίς να απαιτείται επιθεώρηση και συντήρηση. Θα επέτρεπε ασφαλέστερα εμφυτεύματα και γέφυρες με ελάχιστες περιπλοκές, κόστη και χρόνο», λέει ο Σουνγκ Χουν Κανγκ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Hopkins Extreme Materials Institute) του πανεπιστημίου και senior author της έρευνας.

υλικό

Τα φυσικά υλικά αυτορυθμίζονται χρησιμοποιώντας πόρους στο περιβάλλον τους- π.χ. τα οστά χρησιμοποιούν κυτταρικά σήματα για να ελέγχουν την πρόσθεση ή αφαίρεση ορυκτών από το αίμα γύρω τους. Εμπνεόμενοι από αυτά τα φυσικά υλικά, ο Κανγκ και οι συνάδελφοί του επεδίωκαν τη δημιουργία ενός συστήματος υλικών που θα μπορούσε να προσθέσει ορυκτά σε αντίδραση στην εφαρμοζόμενη πίεση. Άρχισαν χρησιμοποιώντας υλικά που μπορούν να μετατρέπουν μηχανικές δυνάμεις σε ηλεκτρικά φορτία ως «ικριώματα», ελπίζοντας πως τα φορτία αυτά θα λειτουργούσαν ως σήματα για να αρχίζουν την ορυκτοποίηση τα υλικά, αξιοποιώντας ιόντα ορυκτών στο περιβάλλον. Οι ερευνητές βύθισαν ταινίες πολυμερών από τέτοιο υλικό σε εξομοίωση σωματικού υγρού, με συγκεντρώσεις ιόντων αντίστοιχες αυτών που παρατηρούνται στο πλάσμα του ανθρώπινου αίματος. Στις επιφάνειες άρχισαν να σχηματίζονται ορυκτά, ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ήταν δυνατός ο έλεγχος/καθορισμός των ειδών ορυκτών που σχηματίζονταν, μέσω της ρύθμισης της σύνθεσης ιόντων του υγρού. Στη συνέχεια άσκησαν δύναμη, και διαπιστώθηκε πως οι τομείς που είχαν δεχτεί περισσότερη είχαν περισσότερη (αναλογική) συγκέντρωση ορυκτών.

 

 

Πηγές:

www.naftemporiki.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Τουρλή

Ονομάζομαι Μαρία Τουρλή, γεννημένη το 1996 και απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίκεντρο των σπουδών μου αποτελεί η κατεύθυνση της Στερεάς Κατάστασης και της Επιστήμης των Υλικών. Η αρέσκειά μου στην αρθρογραφία με οδήγησε στο MAX MAG.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;