Vector: Ένα ρομπότ ξεχωριστό από τα άλλα

Έχοντας παρουσιάσει και στο παρελθόν άλλα παρόμοια ρομπότ που χρησιμοποιούν τη τεχνητή νοημοσύνη(AI) και αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους όπως για παράδειγμα τον Aibo της SONY, σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα διαφορετικό ρομπότ το Vector,το οποίο θα σας αποδείξει γιατί αξίζει να το αγοράσετε άμεσα.

Η εταιρεία Anki, μια νέα και αξιόλογη εταιρεία τεχνολογίας, κυκλοφόρησε εδώ και λίγο καιρό  το Vector, το πρώτο εμπορικό ρομπότ που θυμίζει έστω και αμυδρά τα AI ρομπότ που έχουμε δει μέσα από ταινίες ( Σε πολλούς θα θυμίσει το Wall-e της ομώνυμης ταινίας). Πάμε να δούμε όμως πως μπορεί να αλληλεπιδράσει με τον χρήστη.

Ο σχεδιασμός του είναι διαφορετικός καθώς αντί για χέρια διαθέτει κάτι σαν εκσκαφέα ο οποίος είναι χρήσιμος για να χαιρετάει το χρήστη ή να μεταφέρει το κουτί του( το οποίο σχεδιάστηκε με εντολές που μπορεί να εκτελέσει το Vector και λειτουργεί πιο πολύ ως παιχνίδι). Ταυτόχρονα με το κουτί έρχεται και η βάση του η οποία λειτουργεί σαν σταθμός φόρτισης όπου το Vector τοποθετείται μόνο του όταν αντιληφθεί ότι εξαντλείται η μπαταρία. Οι ικανότητές του θυμίζουν άλλες έξυπνες συσκευές καθώς απαντά σε ερωτήσεις, λέει τον καιρό και βγάζει φωτογραφίες με την κάμερα που υπάρχει στο μπροστινό μέρος και παίζει μουσική.

Αυτό όμως που ξεχωρίζει το Vector είναι πως οι αισθητήρες που έχει δημιουργούν μια τάση να μιμείται και να αναγνωρίζει ανθρώπινα συναισθήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για παράδειγμα, μπορεί να εξερευνά το σπίτι όσο λείπει ο χρήστης και όταν επιστρέψει να τον καλωσορίσει ή σε μια παρέα δεν θα απαντήσει σε άλλες φωνές παρά μόνο στο χρήστη του. Το λογισμικό του Vector αποτελείται από εκατομμύρια γραμμές κώδικα και είναι σχεδιασμένο να συμπεριφέρεται σαν ένα ζώο συντροφιάς οπότε αν  ο χρήστης το χαϊδέψει για παράδειγμα εκείνο θα νιώσει χαρά και φροντίδα.

Το Vector, διάλεξε το Kickstarter κυρίως σαν μέσο προώθησης για να έχει πρόσβαση σε έμπειρους χρήστες που θα το δοκιμάσουν για κάποιο διάστημα πριν τη κυκλοφορία. Ήδη από τις αρχές αυτού του μήνα είχαν ξεκινήσει οι προπαραγγελίες με τιμή γύρω στα 200 δολάρια για αυτούς που το είχαν στη λίστα τους και από το Νοέμβριο θα είναι διαθέσιμο για πώληση αλλά άγνωστο σε ποιες αγορές θα κυκλοφορήσει πρώτα.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σωτήρης Τραντόπουλος

Λάτρης της τεχνολογίας και των θαυμάτων που αντικρίζουμε καθημερινά καθώς και της ενασχόλησης με τη συγγραφή σε γενικότερα πλαίσια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;