Τυφλοί βλέπουν γράμματα μέσω ηλεκτρικών σημάτων

τυφλοί

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει έναν νέο τρόπο για να δημιουργήσουν «αξιοθέατα» που μπορούν να δουν οι τυφλοί. Είναι σαν το skywriting, αλλά αντί για το γαλάζιο του ουρανού, τα γράμματα γράφονται στον ίδιο τον εγκέφαλο.

Η νέα προσέγγιση, που περιγράφεται στις 14 Μαΐου στο Cell, παρακάμπτει τα μάτια και παραδίδει μια ακολουθία ηλεκτρικών σημάτων στον εγκέφαλο, δημιουργώντας την αντίληψη ενός λαμπερού φωτός που εντοπίζει ένα σχήμα. Με περαιτέρω βελτιώσεις, η μέθοδος μπορεί μια μέρα να αποκαταστήσει πτυχές της όρασης σε άτομα με χαλασμένα μάτια ή οπτικά νεύρα. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να δημιουργήσουν τεχνητή όραση χειραγωγώντας τον εγκέφαλο των ποντικών, αλλά η πρόοδος για τους ανθρώπους ήταν πιο αργή (SN: 7/18/19).

Μικρά χτυπήματα ηλεκτρικής ενέργειας στον οπτικό φλοιό, μια έκταση νευρικού ιστού στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, μπορούν να κάνουν ένα άτομο να «δει» μικρές εκρήξεις φωτός που ονομάζονται φωσφένια. Προηγούμενες προσπάθειες αποκατάστασης της όρασης περιελάμβαναν τη δημιουργία πολλαπλών φωσφενίων ταυτόχρονα, όπως λαμπτήρες στις ταινίες. Αλλά αυτά τα σήματα ήταν δύσκολο να ερμηνευτούν, σχηματίζοντας κηλίδες φώτων ή μια σταγόνα συνενωμένων φώτων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Ένα σαφέστερο σήμα προέρχεται από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ως γραφίδα, ουσιαστικά εντοπίζοντας γραμμές στον οπτικό φλοιό με ηλεκτρικό ρεύμα. Σε δοκιμές με έξι εθελοντές που τους εμφυτεύθηκαν πλέγματα ηλεκτροδίων στον εγκέφαλό τους, οι ερευνητές ενεργοποίησαν τα ηλεκτρόδια με μια ακολουθία που ανίχνευσε τις γραμμές των γραμμάτων αλφαβήτου. Η διαδικασία μοιάζει με κάποιον που γράφει το γράμμα Ν στην παλάμη κάποιου κάνοντας μια ανοδική γραμμή, μετά μια προς τα κάτω στροφή και στη συνέχεια μετακινώντας ξανά προς τα πάνω.

Αφού τα ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό του «γράψουν» το σχήμα των γραμμάτων, ένας τυφλός συμμετέχων σχεδιάζει το αντίστοιχο σχήμα που αντιλαμβάνεται.

Αυτή η διαδοχική μέθοδος γραφής επέτρεψε στους παραλήπτες να αντιληφθούν γρήγορα τα προβλεπόμενα σχήματα, σύμφωνα με τον Michael Beauchamp του Baylor College of Medicine στο Χιούστον και τους συναδέλφους του.

Δύο συμμετέχοντες ήταν τυφλοί. τέσσερις συμμετέχοντες με όραση είχαν εμφυτευτεί ηλεκτρικά πλέγματα στον εγκέφαλό τους ως μέρος της θεραπείας για επιληψία. Ένας τυφλός συμμετέχων μπορούσε να αναγνωρίσει 86 σχήματα το λεπτό με την τεχνική.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει μόνο απλά σχήματα, όπως τα γράμματα C, W και U. Ωστόσο, περιγράμματα κοινών αντικειμένων, όπως πρόσωπα, σπίτια ή αυτοκίνητα, θα μπορούσαν να εντοπιστούν χρησιμοποιώντας την ίδια ιδέα, γράφουν οι ερευνητές.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Βίντεο, ανακτήθηκε από https://www.sciencenews.org/article/blind-vision-brain-stimulation-trace-letters

New Brain Implant Lets Blind People ‘See’ Letters Without Using Their Eyes, ανακτήθηκε από https://www.sciencealert.com/a-new-brain-implant-lets-blind-people-see-letters


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημοσθένης Γκερλιώτης

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας, τα ενδιαφέροντα μου είναι οι Βιοεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία και ζητήματα πολιτικής και δικαίου σε σχέση με την Τεχνολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;