Το ιαπωνικό σύστημα Fugaku με επεξεργαστές ARM είναι πλέον ο γρηγορότερος υπερυπολογιστής

Ο ιαπωνικός υπερυπολογιστής Fugaku αναδείχθηκε ο γρηγορότερος στον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη φορά, κερδίζοντας ανταγωνιστές από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Το Fugaku, ένα σύστημα που αναπτύχθηκε από τη Fujitsu και το ιαπωνικό ερευνητικό ινστιτούτο Riken, κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα TOP500 – που κυκλοφορεί κάθε Ιούνιο και Νοέμβριο – για τρίτη φορά. Ο υπερυπολογιστής, ο οποίος βασίζεται στον προσαρμοσμένο επεξεργαστή ARM A64FX της Fujitsu με 7.630.848 πυρήνες, είχε βαθμολογία αναφοράς HPL 442 Pflop/s – 3x γρηγορότερα από τον υπερυπολογιστή της IBM στη δεύτερη θέση.

Επιπλέον, όταν πρόκειται για μεμονωμένη ή περαιτέρω μειωμένη ακρίβεια, η οποία χρησιμοποιείται συχνά στη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη, η κορυφαία απόδοση του Fugaku είναι πάνω από ένα exaflop. Το Fugaku, το οποίο πήρε το όνομά του από το ψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας, Fuji, απέδειξε αυτό το νέο επίπεδο απόδοσης στο νέο σημείο αναφοράς HPL-AI με 2 Eflop/s.

Στη δεύτερη θέση, το IBM’s Summit παραμένει το ταχύτερο σύστημα στις ΗΠΑ με βαθμολογία 148,6 Pflop/s στο σημείο αναφοράς HPL. Το Summit έχει 4.356 κόμβους, ο καθένας χωρά δύο CPU Power9 με 22 πυρήνες έκαστος και έξι GPU Nvidia Tesla V100, ο καθένας με 80 πολυεπεξεργαστές ροής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολούθησε ένας άλλος υπερυπολογιστής των ΗΠΑ, ο Sierra, στην τρίτη θέση με βαθμολογία 94,6 Pflop/s. Διαθέτει 4.320 κόμβους με δύο CPU Power9 και τέσσερις GPU Nvidia Tesla V100, παρόμοια με την αρχιτεκτονική του Summit.

Το σύστημα Fugaku λειτουργεί σε ένα τεράστιο τσιπ και ο υπερυπολογιστής διαθέτει 158.976 από αυτά. Αυτό λειτουργεί σε περισσότερους από 7 εκατομμύρια πυρήνες CPU. Παίρνει παρόμοια συγκλονιστική ισχύ 28,3 MW. Αυτό είναι πολύ περισσότερο από τον πλέον γρήγορο υπερυπολογιστή, το Summit, στα 10,1 MW. Το Summit είναι ένα σύστημα που βασίζεται στην IBM και διαθέτει 4.356 κόμβους, το καθένα εξοπλισμένο με δύο CPU 22 πυρήνων Power9 και έξι GPU NVIDIA Tesla V100. Το επόμενο σύστημα στη λίστα είναι το Sierra από το Lawrence Livermore National Laboratory, το οποίο τρέχει τα ίδια τσιπ PowerPC 22 πυρήνων σε μικρότερους αριθμούς.

Η διάταξη επεξεργαστή A64FX.

Το Summit διαχειρίζεται ένα «απλό» 148,6 petaflops, καθιστώντας τον Fugaku σχεδόν τρεις φορές πιο γρήγορο. Ωστόσο, το Fugaku δεν έχει GPU. Το σύστημα έχει επίσης κατακτήσει την κορυφαία θέση σε μέτρα επεξεργασίας εφαρμογών AI (HPL-AI), Conjugate Gradients (HPCG) και φόρτων εργασίας με μεγάλη ένταση δεδομένων (Graph500). Κανένα σύστημα δεν έχει οδηγήσει και στις τέσσερις κατηγορίες ταυτόχρονα στο παρελθόν. Είναι επίσης το πρώτο ιαπωνικό σύστημα που κατέκτησε την κατάταξη σε σχεδόν μια δεκαετία.

Ο νέος ιαπωνικός υπερυπολογιστής δεν βρίσκεται ακόμη σε πλήρη λειτουργία. Θα ξεκινήσει την επεξεργασία του φόρτου εργασίας για τους ερευνητές μέχρι το τέλος του 2021. Μέχρι στιγμής, έχει χρησιμοποιηθεί σε πειραματική βάση για την έρευνα COVID-19, τη διάγνωση και τις προσομοιώσεις μελλοντικής εξάπλωσης του ιού. Δεν μπορούμε να πούμε τι θα διαχειριστεί αυτό το σύστημα μόλις είναι πλήρως λειτουργικό.

Πηγές άρθρου:

https://www.itpro.co.uk/server-storage/high-performance-computing-hpc/360031/japans-supercomputer-fastest-in-the-world-for

https://www.theverge.com/2020/6/23/21300097/fugaku-supercomputer-worlds-fastest-top500-riken-fujitsu-arm

Japan’s New ARM-Based Supercomputer Is the Fastest in the World

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημοσθένης Γκερλιώτης

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας, τα ενδιαφέροντα μου είναι οι Βιοεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία και ζητήματα πολιτικής και δικαίου σε σχέση με την Τεχνολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;