Τεχνολογία και πολιτισμός: Μια ουσιαστική σχέση

πηγή: www.cbs.gr

Η τεχνολογία, η οποία τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται και μεταλλάσσεται διαρκώς, γίνεται όλο και περισσότερο απαραίτητη στον σύγχρονο άνθρωπο. Η τεχνολογία όμως, δεν αποτελεί απλά ένα εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων, που το χρησιμοποιούν κατά το δοκούν. Υπάρχει μια βαθύτερη επίδραση της τεχνολογίας στη ζωή μας και ένας ισχυρός δεσμός της με τον πολιτισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ολόκληρες πολιτιστικές φάσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας χαρακτηρίστηκαν από την τεχνολογία-εργαλεία τους όπως για παράδειγμα (λίθινη εποχή, εποχή του χαλκού κλπ).

 

 

πηγή:https://vukentra.com/

Πολιτισμός

Στη νεότερη Ελλάδα τη λέξη πολιτισμός μετέφρασε και χρησιμοποίησε από τη αγγλική λέξη “civilisation” ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833) ταυτίζοντας την με τα ανώτερα προϊόντα του τρόπου ζωής μιας κοινότητας. Δηλαδή, προϊόντα που έχουν να κάνουν με την υψηλή τέχνη, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες. Ακόμη, ο πολιτισμός ορίζεται ως το σύνολο των ιδεών, ενεργειών και επιτευγμάτων. Τα οποία μια κοινωνία έχει αναπτύξει και επιτύχει με σκοπό την ευημερία των μελών της. Δηλαδή, μια νέα επιστημονική ανακάλυψη, ένας πίνακας ζωγραφικής και ένα βιβλίο αποτελούν στοιχεία του πολιτισμού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

πηγή:https://thejukebox.gr/

Τεχνολογία

Η Τεχνολογία εκτείνεται σε ευρύ πεδίο και ασχολείται με τη γνώση και τη χρήση εργαλείων και τεχνικών και με το πως αυτό επηρεάζει την ικανότητα ενός είδους να ελέγχει το περιβάλλον του και να προσαρμόζεται σε αυτό. Είναι δηλαδή το σύνολο των μεθόδων τις οποίες οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να πετύχουν τους σκοπούς τους και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα το πιρούνι για το φαγητό, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής για τους υπολογισμούς και το αεροπλάνο για τις μετακινήσεις μας είναι στοιχεία της τεχνολογίας

 

Η σχέση της τεχνολογίας και πολιτισμού

Από τους παραπάνω ορισμούς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η τεχνολογία είναι μέρος του πολιτισμού μιας κοινωνίας και ορίζει τον βαθμό ανάπτυξης της. Ο Μαρξ στο βιβλίο του Η Αθλιότητα της φιλοσοφίας γράφει ότι “ο αργαλειός  δημιούργησε την φεουδαρχική κοινωνία, ενώ η ατμομηχανή γέννησε την βιομηχανική κοινωνία”. Καταλαβαίνουμε δηλαδή τις κοινωνικοοικονιμικές προεκτάσεις που έχει η τεχνολογία, οι οποίες ουσιαστικά είναι και πολιτισμικές.  Ο διανοητής Μ. ΜακΛούαν είχε επισημάνει πως όλα τα τεχνολογικά μέσα είναι μια προέκταση της ανθρώπινης οντότητας, που τείνουν να μετατραπούν σε πληροφορία.  Ακόμη, η τεχνολογία γίνεται αντιληπτή με διαφορετικό τρόπο για κάθε άνθρωπο, ανάλογα με το πολιτιστικό του υπόβαθρο. Για παράδειγμα, ο μηχανικός βλέπει και αντιλαμβάνεται την τεχνολογία από την οπτική των μηχανών και των εργαλείων. Ο οικονομολόγος ως μηχανισμό ελάττωσης του κόστους και αύξησης του οφέλους. Ο ανθρωπολόγος ως πολιτισμική έννοια και ο κοινωνικός επιστήμονας ως ένα σύμβολο κοινωνικής αλλαγής. Έτσι, φαίνεται ότι η τεχνολογία αποτελεί µία από τις θεμελιώδεις πολιτισμικές διαστάσεις και κατακτήσεις της ανθρωπότητας.

Συμπερασματικά

Η τεχνολογία και ο πολιτισμός ουσιαστικά έχουν μία αλληλένδετη και αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση. Τα τελευταία χρόνια όμως, η σχέση αυτή πήγε ένα βήμα παραπέρα, καθώς η τεχνολογία δίνει βήμα για την διάδοση του πολιτισμού. Με την επαυξημένη πραγματικότητα και ειδικότερα τα εικονικά μουσεία, δίνεται η δυνατότητα να “μπουν” τα μουσεία στα σπίτια μας με ένα κλικ. Είναι φανερό λοιπόν ότι η σχέση πολιτισμού και τεχνολογίας είναι ουσιαστική και διαρκής.

 

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/

https://medium.com

https://www.tovima.gr/

http://environ.survey.ntua.gr/

Νιλ Πόστμαν Τεχνοπώλειο


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασίλης Ταμπραντζής

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά και δεύτερο πτυχίο στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Αγαπώ τα βιβλία, τον κινηματογράφο και τον αθλητισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;