Tablet vs smartphone: Ομοιότητες και διαφορές

Στις ημέρες μας, όλοι έχουμε άμεση επαφή με την τεχνολογία των μέσων επικοινωνίας. Με την δημιουργία των διάφορων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως, παραδείγματος χάρη, των tablet και των smartphone, μπορούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα είτε αυτά βρίσκονται κοντά μας, είτε μακριά μας. Μπορούμε, επίσης να διαβάσουμε ηλεκτρονικά βιβλία και να ενημερωθούμε για ποικίλα θέματα και ειδήσεις για όλο τον κόσμο. Τέλος μας επιτρέπει να δούμε ταινίες, να ακούσουμε μουσική και να παίξουμε διάφορα παιχνίδια.

Όμως, έχει αναρωτηθεί κανείς μας για ποιον λόγο υπάρχουν και τα δύο ηλεκτρονικά ήδη, δηλαδή και το smartphone και το tablet, στην αγορά; Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή, παρουσιάζοντας μερικές από τις ομοιότητες και τις διαφορές των tablet και των smartphone.

Μια σύντομη απεικόνιση ενός tablet

tablet και smartphone
Πηγή εικόνας: www.espithas.gr

Το tablet είναι ένας μικρός φορητός υπολογιστής αφής με μεγάλο και εικονικό πληκτρολόγιο, για την εύκολη χρήση του και οθόνη με μεγάλες ίντσες που προσφέρει άνεση στην ανάγνωση και στην δουλειά του κάθε καταναλωτή.

Κάποια βασικά χαρακτηριστικά που έχει ένα tablet είναι:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 • Διάρκεια ζωής μπαταρίας: Η μπαταρία των tablet, εξαρτάται με το πλήθος των εφαρμογών που είναι κατεβασμένες στο tablet, μπορεί να διαρκέσει από 2,5 έως και 10 ώρες.
 • Αποθηκευτικός χώρος: Όλα τα tablet χρησιμοποιούν για αποθηκευτικό χώρο μνήμες flash, διότι καταλαμβάνουν λιγότερη ενέργεια, αλλά μπορούν να πάρουν και επέκταση χώρου με την βοήθεια μίας micro sd χωρητικότητας από 32 GB. Τέλος, χρησιμοποιούνται και εξωτερικοί δίσκοι για άφθονο χώρο.
 • Ασύρματη δικτύωση: Εδώ είναι λίγο περιορισμένο χαρακτηριστικό των tablet, διότι διαθέτουν μόνο σαν τρόπο σύνδεσης το WiFi. Τέλος, το bluetooth, χρησιμοποιείται συνήθως για την σύνδεση δια μέσου περιφερειακών εξαρτημάτων για την ενσύρματη επικοινωνία με τις τοπικές συσκευές .

Μια σύντομη απεικόνιση για το smartphone

tablet και smartphone
Πηγή εικόνας: www.vectorstock.com

Τα smartphone, είναι ο τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων στο σημερινό κόσμο. Διαθέτουν προσιτά χαρακτηριστικά που μπορούν να καλύψουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή.

Βασικά χαρακτηριστικά των smartphones:

 • Μπαταρία ανάλογα με τις ίντσες της οθόνης: Τα smartphone, ανάλογα με την χρήση τους, με τις εγκαταστημένες εφαρμογές και με τις ίντσες της οθόνης, έχουν και την ανάλογη μπαταρία.
 • Αποθηκευτικός χώρος: Εδώ έχουμε διάφορα μεγέθη από αποθηκευτικούς χώρους στο εσωτερικό των smartphone από άποψη κατασκευαστή. Επίσης, μπορεί να πάρουν και κάρτα επέκτασης micro sd για να επεκτείνουν τον αποθηκευτικό χώρο ακόμα περισσότερο.
 • Ασύρματη δικτύωση: Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο σύγχρονα. Αρχικά η δικτύωση γίνεται με δύο τρόπους, ο ένας είναι με το WiFi και ο άλλος με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Τέλος, με το bluetooth μπορεί να γίνει ασύρματη σύνδεση διάφορων τεχνολογικών αξεσουάρ.

Ομοιότητες μεταξύ tablet και smartphone

Δυστυχώς εδώ έχουμε μόνο μία ομοιότητα μεταξύ των tablet και των smartphone. Αυτό είναι ότι και τα δύο τρέχουν το ίδιο λειτουργικό σύστημα, που είναι το Android ή το iOS (αν είναι της Apple). Τέλος, έχουν παρόμοιες εφαρμογές που τις βρίσκουν από το Google Play ή το AppStore.

Διαφορές μεταξύ tablet και smartphone

Οι βασικότερες διαφορές είναι οι ακόλουθες:

 • Τα tablet σε σχέση με τα smartphone είναι πιο βαριά, πιάνουν μεγάλο χώρο, διότι έχουν πολλές ίντσες οθονών. Με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να υποστούν ζημιά.
 • Τα tablet έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από άποψη μπαταρίας, διότι διαρκούν λιγότερες ώρες από ό,τι τα smartphone, που ανάλογα με την χρήση μπορεί να διαρκέσει και μέρα.
 • Η κάμερα των tablet είναι αδιάφορη, διότι έχει μεγάλο μέγεθος και είναι δύσκολο στην μεταφορά του. Σε αντίθεση με τα smartphone που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην κάμερά τους.
 • Δεν πραγματοποιεί το tablet καμία ενημέρωση, με αποτέλεσμα να κολλάει και να γίνεται πιο ευάλωτο στην επίθεση από ιούς. Αυτό μειώνεται σε μεγάλο βαθμό με το θέμα ασφαλείας των smartphone, καθώς σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούν ενημερώσεις λογισμικού.
 • Σαν τελευταία διαφορά χαρακτηρίζεται η αδυναμία πραγματοποίησης κλήσεων και αποστολή μηνυμάτων, καθώς τα tablet δεν παρέχουν, μερικά από αυτά, υποδοχές καρτών sim σε αντίθεση με τα smartphone.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Χατζηφώτη

Είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού του ΤΕΙ Χαλκίδας. Αγαπάω τα βιβλία και ειδικότερα τα ψυχολογικά θρίλερ, τις αντίστοιχες ταινίες του, καθώς και την ελληνική έντεχνή και την ξένη pop μουσική. Τέλος μου άρεσει ο κόσμος της τεχνολογίας και η επίσκεψη σε μουσεία και σε αρχαιολογικους χώρους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;