Τα «αγκάθια» της Νανοτεχνολογίας

SHARE

Νέα κατηγορία υλικών που επιδεικνύει συναρπαστικές ιδιότητες με τεράστιες τεχνολογικές προοπτικές είναι τα νανο𝜐̈λικά με διαστάσεις της τάξης του νανομέτρου . Κάποια από τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά της ύλης υφίστανται δραματικές αλλαγές καθώς το μέγεθος των σωματιδίων προσεγγίζει τις ατομικές διαστάσεις. Ως «Επιστήμη του μέλλοντος», η επιστήμη της νανοτεχνολογίας, ασχολείται με νανοσωματίδια που βρίσκουν εφαρμογή στην κοσμητική ιατρική, τη μηχανική αλλά και σε πρωτότυπες λύσεις στην καθημερινή ζωή.

Τα οφέλη από τη χρήση Νανοτεχνολογίας μπορεί να είναι τεράστια. Θα πρέπει να αναγνωριστεί ωστόσο ότι θα γίνουν λάθη και θα υπάρξουν κίνδυνοι. Κύρια υλικά κατασκευής τους είναι ο Άργυρος, Άνθρακας, Τιτάνιο, Πυρίτιο, Ψευδάργυρος, Χρυσός. Τα νανοσωματίδια είναι τόσο μικρά που μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος (κρέμες και αντηλιακά), να εισπνευστούν (αιωρούμενα νανοσωματίδια) και να περάσουν στον εγκέφαλο μέσω του αίματος. Ο οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τονίζει πως δεν είναι όλα τα νανο𝜐̈λικά τοξικά, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει επιφύλαξη. Ταυτόχρονα, προειδοποιεί, ότι ελάχιστα είναι γνωστά για την αλληλεπίδραση των νανοσωματιδίων με τα φυτά και ζώντες οργανισμούς. Όταν η επιφάνεια του νανοϋλικού τροποποιηθεί υπό την επίδραση άλλων συστατικών, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή των χαρακτηριστικών του υλικού και να δημιουργηθούν πολλές παραλλαγές του νανοϋλικού. Κατά αυτό τον τρόπο μπορεί να αποτελέσουν μια τοξική βόμβα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αυξάνοντας πιθανώς τον κίνδυνο για καρκίνο, για το νευρικό σύστημα κ.α.

νανοτεχνολογίας
Πηγή Εικόνας: Firtech.gr

Τα νανοσωματίδια, που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ευρέως σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας κατηγορούνται για πρόκληση εγκεφαλικής βλάβης. Τα νανοσωματίδια του διοξειδίου του Τιτανίου (που περιέχεται κυρίως σε καλλυντικά και αντιηλιακά) και τα χρώματα ζωγραφικής βρέθηκαν πειραματικά πως προκαλούν σοβαρές συστημικές γενετικές βλάβες σε ποντίκια που εφαρμόσθηκαν. Νανοσωματίδια που χρησιμοποιούνται σε μελάνια για τη δημιουργία τατουάζ μπορούν να συσσωρευθούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στο σπλήνα, στα νεφρά και να μπλοκάρουν το φιλτράρισμα των βλαβερών ουσιών. Εφαρμογές που επίσης έχουν κατηγορηθεί είναι οι ισχυροί και εύκαμπτοι σωλήνες άνθρακα με πιθανή τοξική και καρκινογόνο δράση. Κατά αντιστοιχία μικροσκοπικά κομμάτια άνθρακα, εισπνεόμενα, προκαλούν προβλήματα παρόμοια με του αμίαντου και συγκεκριμένα καρκίνο στους πνεύμονες. Παρομοίως, νανοσωματίδια Αργύρου με εφαρμογή στα απορρυπαντικά διασπώνται στο νερό και προκαλούν βλάβες στους ζώντες οργανισμούς καταστρέφοντας το οικοσύστημα.

Advertisement
Πηγή Εικόνας: cgderma.gr

Ο κ. Μπίσκος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου, επισημαίνει πως οι ιδιότητες της ύλης στη νανοκλίμακα μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των νανοσωματιδίων όταν αυτά έλθουν σε επαφή με ζωντανούς οργανισμούς. Στην καινούργια μελέτη αναφέρεται ότι «Υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με το ότι η ανθρώπινη έκθεση σε ορισμένους τύπους τέτοιων σωματιδίων μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία». «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη νανοτοξικότητα ως μια νέα κατηγορία τοξικότητας, για την οποία λίγα είναι γνωστά, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στους ευαίσθητους πληθυσμούς, όπως τα παιδιά, ο οργανισμός των οποίων είναι πιο ευάλωτος σε σύγκριση με εκείνον των ενηλίκων». Η ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστήμη της νανοτεχνολογίας θέτει αναγκαία τη στενή παρακολούθηση των πιθανολογούμενων κινδύνων και τη προστασία των πολιτών σε μία αγορά που κατακλύζεται από τα παραπάνω προϊόντα σε παγκόσμια κλίμακα.

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ονομάζομαι Μαρία Τουρλή και είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής Α.Π.Θ. Η επιστήμη μου είναι το πάθος μου χωρίς όμως τα ενδιαφέροντα μου να περιορίζονται αποκλειστικά σε αυτή. Μου αρέσουν οι ξένες γλώσσες, οι πεζοπορίες, η μουσική και τα ταξίδια ενώ απολαμβάνω ιδιαίτερα την επικοινωνία με νέο κόσμο. Θεωρώ την αρθρογραφία τρόπο κατάλληλο για να εκφράσω τις σκέψεις μου οι οποίες πιστεύω πως επίσης ανησυχούν μεγάλη πλειάδα κόσμου.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG