Σταματά οριστικά η συνεργασία Viber και Facebook

Στη διακοπή κάθε δεσμού με το Facebook προχωρά το Viber, κατηγορώντας το κοινωνικό δίκτυο ότι απέτυχε πλήρως να αντιμετωπίσει τη βίαιη ρητορική. Συγκεκριμένα, η Rakuten Viber ανακοίνωσε ότι θα διακόψει κάθε επιχειρηματική σχέση με το Facebook, αφαιρώντας τα Facebook Connect, Facebook SDK και GIPHY από την πλατφόρμα της και διακόπτοντας κάθε διαφημιστική δαπάνη στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Η αιτία που οδήγησε σε αυτή την απόφαση συνδέεται στενά με τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν σε όλες τις ΗΠΑ για τη ρατσιστική αστυνομική βία με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, μια ομάδα έξι οργανισμών, μεταξύ των οποίων η Anti-Defamation League και ο NAACP, κάλεσαν όσους διαφημίζουν στο Facebook να διακόψουν τις δαπάνες τους στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Μην ξεχνάμε ότι το Facebook έχει προκαλέσει και στο παρελθόν, με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica όπου η συγκεκριμένη εταιρεία πολιτικών συμβούλων χρησιμοποίησε στοιχεία από περίπου 90 εκατομμύρια χρήστες χωρίς τη συγκατάθεσή τους.Viber
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Viber, Djamel Agaoua, ανέφερε τα εξής: «Το Facebook συνεχίζει να δείχνει πως δεν καταλαβαίνει το ρόλο του στον σημερινό κόσμο. Από την κακή διαχείριση δεδομένων από την εταιρεία και την έλλειψη προστασίας της ιδιωτικότητας στις εφαρμογές της, μέχρι την εξοργιστική του στάση να αποφύγει να πάρει μέτρα που είναι απαραίτητα για να προστατέψουν το κοινό από βίαια και επικίνδυνη ρητορική, το Facebook το παράκανε. Δεν είμαστε διαιτητές της αλήθειας, αλλά ισχύει ότι κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν από την διάδοση βίαιου περιεχομένου και οι επιχειρήσεις οφείλουν να λάβουν μια ξεκάθαρη στάση».
Οι ενέργειες ώστε να απομακρυνθούν τα σημεία επαφής με το Facebook από το Viber αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Ιούλιο του 2020, ενώ ταυτόχρονα τίθεται σε ισχύ η διακοπή διαφημιστικής δαπάνης στο Facebook.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σωτήρης Τραντόπουλος

Λάτρης της τεχνολογίας και των θαυμάτων που αντικρίζουμε καθημερινά καθώς και της ενασχόλησης με τη συγγραφή σε γενικότερα πλαίσια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;