Η Sony ερευνά την ασύρματη μεταφορά ενέργειας μεταξύ συσκευών

Υποθέστε ότι είστε έξω με την παρέα σας και κάποια στιγμή ξεμένετε από μπαταρία στο κινητό. Δεν έχετε μαζί σας φορτιστή ή powerbank, το ίδιο και οι φίλοι σας. Τι κάνετε; Μα, φυσικά, τους ζητάτε να φορτίσετε το κινητό σας από τα δικά τους, ασύρματα. Πάνω σε μια τέτοιου είδους τεχνολογία εργάζεται η Sony, η οποία πρόσφατα κατοχύρωσε μία πατέντα που την ονομάζει «Διαμόρφωση μεταφοράς δεδομένων και ενέργειας στην επικοινωνία κοντινού πεδίου» (Configuration of Data and Power Transfer in Near Field Communications). Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο συνάδελφος Νίκος Κυμπαρίδης, σε πρόσφατο άρθρο του, αλλά εδώ επιχειρούμε να ρίξουμε μια λεπτομερέστερη ματιά.

Το κείμενο της πατέντας προτείνει ότι η τεχνολογία αυτή θα απαρτίζεται από «πλειάδα συστημάτων κεραιών», οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για ανταλλαγή δεδομένων και ενέργειας. Το σύστημα αυτό θα συνοδεύεται από ένα φιλικό προς τον χρήστη γραφικό περιβάλλον, που θα απλοποιεί τη διαδικασία σύνδεσης μεταξύ των συσκευών. Η ασύρματη μεταφορά ενέργειας δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η Επικοινωνία Κοντινού Πεδίου (NFC) γι’αυτόν τον σκοπό.

Δε γίνεται σαφές από το κείμενο σε πόση απόσταση θα πρέπει να είναι οι συσκευές για να λειτουργήσουν. Λογικό είναι, όμως, να εξαρτάται από την εμβέλεια και την ισχύ των κεραιών τους. Η όλη κατασκευή θα συγχωνεύεται σε ένα μικροτσίπ, μη φανταστείτε κάτι που θα φαίνεται. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα είναι σαν την ανταλλαγή δεδομένων με υπέρυθρες, να πρέπει δηλαδή οι συσκευές να είναι πολύ κοντά. Αυτό προκύπτει από την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η πατέντα (NFC), στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω και θα εξηγήσω περισσότερο κάτωθι.

Advertisement

Επικοινωνία κοντινού πεδίου

Η επικοινωνία κοντινού πεδίου (NFC) είναι μία τεχνολογία συνδεσιμότητας, μέσω της οποίας μεταφέρονται δεδομένα με ρυθμό έως και 424 kbps από μία συσκευή σε μία άλλη. Επιτρέπει την ανάγνωση και εγγραφή δεδομένων πολύ γρήγορα, και γι’αυτό χρησιμεύει πολύ στην καθημερινότητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε smartphones και έξυπνες κάρτες, και να επιτρέψει την άμεση πληρωμή λογαριασμών ή αγορές, απλώς πλησιάζοντας τις συσκευές μεταξύ τους.

Το κείμενο της πατέντας δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε κινητά τηλέφωνα. Συγκεκριμένα αναφέρει τον όρο «φορητές ηλεκτρονικές συσκευές» (portable consumer electronic devices). Κάθε οικιακή και μη συσκευή που ενσωματώνει αυτήν την τεχνολογία θα έχει τη δυνατότητα να αναζητά και να συνδέεται με άλλες συσκευές, για μεταφορά ενέργειας ή/και δεδομένων, με τον ίδιο τρόπο που το κινητό μας ψάχνει για διαθέσιμο Wi-Fi. Τέτοιες συσκευές μπορεί να είναι εκτός από τα smartphones, οι υπολογιστές, οι τηλεοράσεις, το ψυγείο, ο φούρνος μικροκυμάτων, ακόμη και το πλυντήριο.

Sony

Η πατέντα που κατοχύρωσε η Sony δεν είναι σίγουρο ότι θα κυκλοφορήσει στην αγορά, αλλά αν επιτύχει, μπορεί να μην ξαναχρειαστεί να κουβαλάμε μαζί μας φορτιστές και powerbanks. Γνώμη μου, βέβαια, είναι ότι θα έπρεπε και οι μπαταρίες στα κινητά να διαρκούν περισσότερο. Ίσως με μεγαλύτερο μιλιαμπερώριο (mAh), με κάποια άλλη τεχνολογία, δεν ξέρω… Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το παλιού τύπου κινητό μου είχε μπαταρία 950 mAh και κρατούσε χωρίς φόρτιση σχεδόν μία εβδομάδα με κανονική χρήση. Ενώ τώρα το smartphone με 1500 mAh, με το ζόρι βγάζει δεύτερη μέρα. Προτείνω, λοιπόν, στη Sony και σε όποια άλλη εταιρεία ενδιαφέρεται, να ασχοληθεί και με αυτό το θέμα.

Advertisement

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άνθρωπος της πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αν και το πάθος μου είναι η τεχνολογία και κάθε νέο πάνω σ'αυτήν και τις επιστήμες, θεωρώ ότι με έχουν κερδίσει ο πολιτισμός, οι τέχνες και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG