Sony Aibo: Ένα ξεχωριστό ρομπότ σκυλί

Το όνομά του δεν είναι άγνωστο στο κοινό καθώς αποτελεί εξέλιξη του πρώτου ρομπότ σκυλιού με την ίδια ονομασία που πρωτοκυκλοφόρησε στις αγορές της Ιαπωνίας το 1999. Ο λόγος για τον Aibo, το ρομπότ σκυλί που έχει «ξετρελάνει» τον κόσμο της τεχνολογίας με τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά χάρη στη τεχνητή νοημοσύνη, γεγονός που επαναφέρει τη Sony δυναμικά στον τομέα της ρομποτικής.

Ποιος είναι ο Aibo

            O Aibo μας πρωτοσυστήθηκε από τη Sony το 1999, σε μια εποχή όπου είχε ξεκινήσει μια κούρσα από τις μεγάλες ηλεκτρονικές εταιρείες που δημιουργούσε μια ανάγκη για ταχύτερη ανάπτυξη στο τομέα της ρομποτικής. Το πρώτο μοντέλο, με την ονομασία ERS-110 ήταν ένα «συμπαθητικό» ασημένιο σκυλί ρομπότ που είχε τετράποδη κίνηση και μπορούσε να εκτελέσει σύνθετες κινήσεις χρησιμοποιώντας το στόμα, την ουρά και το κεφάλι του. Το πιο σημαντικό και παράλληλα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του ήταν το γεγονός ότι είχε ενσωματωμένους αισθητήρες που του επέτρεπαν να συμπεριφέρεται σαν ένα ζωντανό πλάσμα, να αντιδρά σε εξωτερικά ερεθίσματα και να ενεργεί σύμφωνα με τη δική του κρίση όπου αυτό χρειαζόταν και δεν επηρέαζε τον ίδιο το χρήστη.

Ο Αναγεννημένος Aibo

            Μετά σχεδόν από δέκα χρόνια απουσίας και τις μεταγενέστερες εκδόσεις του πρώτου μοντέλου, η Sony επανέρχεται δυναμικά στο χώρο της ρομποτικής με τον νέο Aibo ERS-1000. Το νέο μοντέλο  χρησιμοποιεί εξαιρετικά μικρούς ενεργοποιητές κίνησης που επιτρέπουν στο σώμα του να κινείται σε 22 άξονες, ενώ στη θέση των ματιών βρίσκονται δύο OLED panels χάρη στα οποία οφείλονται οι διαφορετικές του εκφράσεις. Η μπαταρία του προσφέρει αυτονομία περίπου δύο ωρών ενώ ο χρόνος επαναφόρτισής του είναι τρεις ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

           Σύμφωνα με τη Sony, η συμπεριφορά του Aibo είναι προσαρμόσιμη καθώς χάρη στη τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) μαθαίνει από τις αλληλεπιδράσεις με τον ιδιοκτήτη του και αναπτύσσει μια ξεχωριστή προσωπικότητα με την πάροδο του χρόνου. Συλλέγει ακόμα  δεδομένα από τις αλληλεπιδράσεις μαζί του ώστε να γίνει πιο «έξυπνος». Χάρη στους αισθητήρες που διαθέτει ανταποκρίνεται σε φωνητικές εντολές και μπορεί να τραβά φωτογραφίες με εντολή του ιδιοκτήτη του, οι οποίες αποθηκεύονται στο cloud.

            Τέλος η εφαρμογή MyAibo βοηθά το χρήστη να αποθηκεύει φωτογραφίες στο cloud  και να επεξεργαστεί νέες εντολές μέσω φυσικά μιας μηνιαίας συνδρομής που δίνει πρόσβαση στα πλήρη χαρακτηριστικά της εφαρμογής. Και για τους μυημένους χρήστες θα κυκλοφορήσει ένα ειδικό κόκκαλο με την ονομασία Aibone. Η τιμή του νέου Aibo είναι 198.000 γιεν ( περίπου 1750 δολάρια), τιμή που περιλαμβάνει μόνο την αγορά του ρομπότ σκύλου καθώς τόσο η εφαρμογή όσο και το ειδικό κόκκαλο χρεώνονται ξεχωριστά. Ήδη από τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησε η πώληση του στην Ιαπωνία και δε γνωρίζουμε μέχρι στιγμής αν θα κυκλοφορήσει και στις αγορές του υπόλοιπου κόσμου.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σωτήρης Τραντόπουλος

Λάτρης της τεχνολογίας και των θαυμάτων που αντικρίζουμε καθημερινά καθώς και της ενασχόλησης με τη συγγραφή σε γενικότερα πλαίσια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;