Σχετικά με τις instant κάμερες

SHARE

polaroid_camera_pictures_64729_3840x2400

Οι περισσότεροι τις γνωρίζουν ως κάμερες polaroid αλλά οι instant κάμερες αποτελούν το είδος στο οποίο αυτές ανήκουν έχοντας μία σχετικά μακριά ιστορία πίσω τους. Η πρώτη instant κάμερα δημιουργήθηκε το 1923 από τον Samuel Shlafrock, έναν Πολωνό φωτογράφο που μετανάστευσε στην Αμερική και αποτέλεσε σημαντικό πρόσωπο για την πορεία της φωτογραφίας.

edwin
Ο Samuel Shlafrock με την πρώτη instant camera

 

Η εταιρεία Polaroid πρωτοπόρησε και κατοχύρωσε για ευρεσιτεχνία την πρώτη instant, φιλική και εύχρηστη για τον καταναλωτή και αργότερα ακολούθησαν περισσότερες εταιρείες οι οποίες έβγαλαν στην αγορά αυτό το είδος των μηχανών. Παρ’ όλα αυτά, η Polaroid αποτελεί, πράγματι, την μητέρα των άμεσων φωτογραφικών μηχανών με μια παραγωγή που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι πιο γνωστές εταιρείες εκτός της Polaroid που ασχολήθηκαν με την παραγωγή των instant cameras είναι η Kodak και η Fujifilm.

 

 

Γενικά η instant κάμερα είναι ένα είδος μηχανής που χρησιμοποιεί αυτο-αναπτυσσόμενη ταινία για να πραγματοποιήσει ένα χημικό είδος εκτύπωσης αμέσως μετά τη λήψη της φωτογραφίας. Και εκεί βρίσκεται η μαγεία αυτής της εφεύρεσης. Έχει γίνει πλέον συνήθειο το να ποστάρουμε στο facebook και στο instagram τις ψηφιακές μας φωτογραφίες ενώ με μία instant μοιραζόμαστε τις πιο σημαντικές μας στιγμές χέρι με χέρι, με τους δικούς μας ανθρώπους, λίγα δευτερόλεπτα μετά το “κλικ”.  Αργότερα μπορούμε να μαζέψουμε τις φωτογραφίες μας δημιουργώντας ένα όμορφο κολάζ ή μία κατασκευή που θα αποτελεί το σεντούκι με το θησαυρό των αναμνήσεών μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα πρώτα instant μηχανήματα Polaroid (πριν από το 1963) χρησιμοποιούσαν ρολό φιλμ. Η ταινία αυτή βγήκε σε δύο ρολά (θετικό και αρνητικό) και κυκλοφόρησε σε τρία μεγέθη (40, 30, και 20 σειρών). Η επόμενη γενιά των καμερών Polaroid είχαν 100 σειρές ταινίας και ο φωτογράφος χρειαζόταν να τραβάει την ταινία από την κάμερα και στην συνέχεια να ξεχωρίζει το θετικό από το αρνητικό κομμάτι. Το φιλμ συσκευασίας αρχικά προσφέρθηκε σε ορθογώνιο σχήμα (100 σειρών) και στη συνέχεια σε τετράγωνη μορφή (80 σειρών). Οι τρίτης γενιάς Polaroids, με την πιο δημοφιλή SX-70, χρησιμοποιούσαν ταινία σε τετράγωνο σχήμα στην οποία περιέχονται όλα τα στοιχεία της ταινίας (αρνητικό, ανάπτυξη , επιδιόρθωση κλπ). Το μοντέλο SX-70 (ή Time Zero)  χρησιμοποιήθηκε κυρίως από καλλιτέχνες λόγω της ταχύτητάς και των εξελιγμένων σχεδιαστικών στοιχείων της.

Advertisement
Η SX-70

Σήμερα, με την τεχνολογία να αναπτύσσετε διαρκώς και με γρήγορο ρυθμό, οι ψηφιακές εικόνες βρίσκονται στην πρώτη θέση στον αγώνα της φωτογραφίας. Παρ’όλα αυτά, η ίδια η τεχνολογία έχει εισβάλλει στις instant κάμερες, πηγαίνοντας τες ακόμα πιο μπροστά από τις κλασικές Polaroid, προσφέροντας και σε αυτές μία θέση στον κόσμο της ψηφιακής εποχής. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η νέα Polaroid Snap η οποία κυκλοφόρησε στην αγορά τον Σεπτέμβρη του 2015. Η κάμερα αυτή συνδυάζει την αναλογική και την ψηφιακή τεχνολογία καθώς εκτός από τον instant χαρακτήρα της, διαθέτει ενσωματωμένη υποδοχή για κάρτα MicroSD. Όμως, ακόμα και ο instant χαρακτήρας της δεν είναι ο κλασικός των παλαιότερων Polaroid. Η νέα αυτή κάμερα εκτυπώνει άμεσα την φωτογραφία χωρίς καμία απολύτως χρήση μελανιού! Αυτή η τεχνολογία βασίζεται στην χημεία και πιο συγκεκριμένα στα μόρια χρώματος που περιλαμβάνει το χαρτί που χρησιμοποιείται. Τα μόρια αυτά ενεργοποιούνται από τον θερμικό επεξεργαστή της κάμερας με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτυπώνεται στο χαρτί με καταπληκτική ακρίβεια η εικόνα που έχει μόλις τραβηχτεί καθιστώντας έτσι τελείως ανύπαρκτη την ανάγκη για μελάνι.

collage-frontpage-camera

Γενικά, οι instant κάμερες σήμερα αποτελούν μόνο ένα vintage gadgetάκι. Η αίσθηση, όμως, αυτής της old-fashioned λήψης φωτογραφιών αποτελεί μια γλυκιά μελαγχολία και εμπνέει έναν κλασικό ρομαντισμό. Λόγω της πρωτιάς που κατέχουν οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, μπορεί κανείς να βρει σε πολλά τεχνολογικά καταστήματα μια πολύ καλή και ταυτόχρονα εντυπωσιακά οικονομική instant κάμερα, με το εύρος των τιμών να κυμαίνεται στα 50-100€.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αρχισυντάκτρια της στήλης Επιστήμη-Τεχνολογία, φοιτήτρια, βιβλιοφάγος, gamer, rocker καθώς και travel addict με άπειρη αγάπη περί τέχνης και τεχνολογίας.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG