Ρομποτικό δελφίνι εγκαινιάζει νέα εποχή animatronics

Μια εταιρία με έδρα τη Νέα Ζηλανδία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ειδικών εφέ συνεργάζεται με ειδικούς που δημιουργούν μηχανικά όντα για ταινίες του Χόλυγουντ με στόχο τη δημιουργία ρομποτικών δελφινιών. Ένα δελφίνιρομπότ για ζωολογικούς κήπους δημιούργησε η Edge Innovations, εταιρεία των ΗΠΑ που εξειδικεύεται στα animatronics και τα ειδικά εφφέ, με τιμή που αρχίζει από τα 3 εκατ. δολάρια και φτάνει ως τα 5 εκατομμύρια. Η εταιρεία ελπίζει πως τέτοιου είδους animatronics, που χρησιμοποιούνται σε ταινίες, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για την ψυχαγωγία των επισκεπτών σε θεματικά πάρκα, αντί για πραγματικά ζώα που ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, επισκέπτες θα μπορούσαν να κολυμπάνε και μαζί με μεγάλους λευκούς καρχαρίες ή ακόμα και προϊστορικά πλάσματα.

Δελφίνι-ρομπότ της Edge Innvovations

«Υπάρχουν περίπου 3.000 δελφίνια αυτή τη στιγμή σε αιχμαλωσία, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εκατομμυρίων δολαρίων, απλά για εμπειρίες με δελφίνια. Οπότε υπάρχει προφανώς μια διάθεση να αγαπήσει ο κόσμος και να μάθει για τα δελφίνια» είπε ο Γουόλτ Κόντι, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Edge Innovations, υπέυθυνη για τη δημιουργία δελφινιού-ρομπότ.

Τα πρώτα animatronic δελφίνια θα κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους σε ενυδρεία της Κίνας αφού λίγο πριν την εμφάνιση του κορονοϊού είχαν κατασκευαστεί 30 νέα μεγάλα ενυδρεία και θαλάσσια πάρκα στη χώρα και μια από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιεί ρομποτικά δελφίνια στα σόου.

Τα animatronic δελφίνια  σχεδιάστηκαν με πρότυπο τα εφηβικής ηλικίας ρινοδέλφινα και όσοι τα έχουν δει υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά ρεαλιστικά και ότι αν κάποιος δεν το γνωρίζει, μπορεί εύκολα να ξεγελαστεί και να πιστέψει ότι βλέπει ένα αληθινό δελφίνι.

Δελφίνι-ρομπότ της Edge Innvovations

Όπως αναφέρει το Reuters, παρατηρητές λένε πως το τηλεχειριζόμενο δελφίνι της Edge Innovations μοιάζει σαν πραγματικό- σε βαθμό που μπόρεσε να «ξεγελάσει» και μια γυναίκα που κολύμπησε μαζί του. Όπως αναφέρει το Reuters, παρατηρητές λένε πως το τηλεχειριζόμενο δελφίνι της Edge Innovations μοιάζει σαν πραγματικό Κολυμπάει πάνω κάτω στην πισίνα ανάμεσα στους κολυμβητές, σαν τα δελφίνια που έχουν εκπαιδευτεί για να περνάνε μέσα από στεφάνια και να κάνουν ακροβατικά. Δεν είναι ωστόσο πραγματικό δελφίνι, αλλά ένα ρομπότ για ζωολογικούς κήπους.Πρέπει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα μηχανικά δελφίνια θα ελέγχονται από ανθρώπους ώστε να μην ανακύπτουν ζητήματα δυσλειτουργιών από αυτόματη λειτουργία που μπορεί να αποτελέσουν πιθανούς κινδύνους για τους θεατές ή το προσωπικό ενός σόου σε θαλάσσιο πάρκο. Οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων εκφράζουν την ικανοποίηση τους για αυτή την εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δελφίνι-ρομπότ της Edge Innvovations

Τα animatronics θα μπορούσαν να κατευνάσουν τα πλήθη που αντιδρούν στην αιχμαλωσία άγριων ζώων, λύνοντας διάφορα ηθικά ζητήματα αφού ήδη περίπου 20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει την παρουσία άγριων ζώων σε τσίρκα. Στα κεντρικά της εταιρείας στην Καλιφόρνια, ένα 250 κιλών και 2,5 μέτρων animatronic δελφίνι, με δέρμα φτιαγμένο από ιατρική σιλικόνη, χρησιμοποιήθηκε σε ένα πρόγραμμα για σχολεία σε συνεργασία με την TeachKind, που υπάγεται στην ΡΕΤΑ.

«Πιστεύουμε ότι ήρθε η στιγμή η βιομηχανία να αλλάξει στρατηγική και η λύση που προτείνουμε επιλύει τα ηθικά ζητήματα συνεχίζοντας να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σημαντικά έσοδα», δηλώνει ο Ρότζερ Χόλτζμπεργκ, δημιουργός των πρώτων animatronic δελφινιών για χρήση σε θαλάσσια πάρκα που ήταν και υψηλόβαθμο στέλεχος της Disney και συμμετείχε στη δημιουργία εξαιρετικά ρεαλιστικών αντιγράφων σε δημοφιλείς ταινίες όπως το «Ανακόντα», «Deep Blue Sea», «Φλίπερ», «Ελευθερώστε τον Γουίλι» κ.α.

Πηγές

www.servicaki.gr

www.naftemporiki.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Τουρλή

Ονομάζομαι Μαρία Τουρλή, γεννημένη το 1996 και απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίκεντρο των σπουδών μου αποτελεί η κατεύθυνση της Στερεάς Κατάστασης και της Επιστήμης των Υλικών. Η αρέσκειά μου στην αρθρογραφία με οδήγησε στο MAX MAG.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;