Ρομπότ που χορεύει στο ρυθμό της μουσικής

Ένα τετράποδο ρομπότ που χορεύει δημιούργησε  μια ομάδα στο ETH Zurich. Το ρομπότ μπορεί να αναλύσει τη μουσική σε πραγματικό χρόνο και να αναπτύξει κίνηση η οποία ταιριάζει με την ταχύτητα της μουσικής.

Ρομπότ και χορός

Αν είστε από αυτούς που σκέφτονται ότι η ικανότητα του χορού λείπει από τη σύγχρονη ρομποτική, κάποιοι φοιτητές του τμήματος Mechanical and Process Engineering του ETH της Ζυρίχης, σας επιφυλάσσουν ένα δώρο. Η ομάδα έχει αναπτύξει ένα ρομπότ – ένα τετράπλευρο bot που ονομάζεται ANYmal – με την ικανότητα να αναλύει τη μουσική και να δημιουργεί τη δική του χορογραφία.

Άλλα ρομπότ έχουν δείξει την ικανότητα τους να εντυπωσιάζουν στο χορό, όπως τα ”stripper robots” που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης έκθεσης Consumer Electronics. Ακόμα και τα ρομπότ NAO έχουν συγχρονισμένες δεξιότητες. Ωστόσο, αυτό που κάνει το ANYmal ιδιαίτερο, είναι η ικανότητά του να αντιδρά στη μουσική σε πραγματικό χρόνο και να μην βασίζεται σε προγραμματισμένο σύνολο κινήσεων.

Το project

Το συνοδευτικό λογισμικό, επιτρέπει στο ρομπότ να αναλύει το ρυθμό της μουσικής ανά λεπτό (BPM-beats per minute), να δημιουργεί κίνηση για να ταιριάζει με αυτές τις ταχύτητες και στη συνέχεια να ελέγχει για να εξασφαλίσει ότι η επινοημένη ταχύτητα κίνησης ταιριάζει με την ταχύτητα της μουσικής. Το ρομπότ έχει ακόμη τη δυνατότητα να αλλάζει τις κινήσεις του όταν τα διαφορετικά τραγούδια παίζονται back to back (αν και, για να είναι σαφές, οι περισσότερες από αυτές τις “κινήσεις” περιλαμβάνουν το κούνημα του ρομπότ-πίσω και μπρος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Θέλαμε να το φτιάξουμε έτσι, ώστε, αν φέρνατε το ρομπότ σε μια ντίσκο,  να μπορεί να κατανοήσει τη μουσική, να δημιουργήσει μια χορογραφία και να συγχρονίσει την κίνησή του”, λέει στο The Verge, ο Pearl Fankhauser, ένας διδακτορικός φοιτητής που εργάζεται στην ομάδα. “Μας ενδιαφέρει επίσης να δημιουργήσουμε ζωντανές κινήσεις. Ο χορός είναι μια πολύ ανθρώπινη και έντονη κινητικά δράση, γι’ αυτό είναι πρόκληση να τον μιμηθούμε.”

Παρακολουθήστε το βίντεο επίδειξης.

Επιπλέον εφαρμογές

Αυτή η δημιουργία μπορεί να μοιάζει πολύ καινοτόμα, χωρίς μεγάλη σημασία για τη ρομποτική στο σύνολο της, αλλά μη σας παραπλανά. Η ικανότητα του bot να παρέχει στον εαυτό του ένα βρόχο ανατροφοδότησης θα μπορούσε να έχει πραγματικές εφαρμογές σε τομείς όπως η τοπογραφία, η έρευνα και η διάσωση. Ο Fankhauser το συγκρίνει με την ικανότητα ενός ανθρώπου να φανταστεί πώς θα ολοκληρώσει ένα έργο. Θεωρητικά, αυτός ο τύπος τεχνολογίας θα μπορούσε κάποια μέρα να σώσει ζωές.

Προς το παρόν όμως, το κίνητρο είναι λίγο διαφορετικό. “Κάνουμε πολλά σοβαρά πράγματα με το ρομπότ, αλλά αυτή είναι η διασκεδαστική του πλευρά”, λέει ο Fankhauser. “Για εμάς, για τους φοιτητές, για όλους τους εμπλεκόμενους, είναι ευχάριστο να κάνουμε αυτά τα πράγματα και να εξερευνούμε πραγματικά τις δυνατότητες του υλικού”.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλενα Τσέκου

Απόφοιτη της σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, με μπόλικο ενδιαφέρον για ό,τι νέο συμβαίνει γύρω από την τεχνολογία και τις επιστήμες. Εθισμένη στη προβολή ταινιών, σε μικρά ταξίδια απόδρασης, στη μουσική, στο ωραίο φαγητό, στην υπέροχη παρέα μου...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;