Πύργος που απορροφά την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί

SHARE

Η πόλη με τα μεγαλύτερα ποσοστά σε ατμοσφαιρική ρύπανση

Νέο Δελχί, μία πόλη που αντιμετωπίζει επικίνδυνα ποσοστά σε ατμοσφαιρική ρύπανση. Μία start-up εταιρία της πόλης, θέλοντας να δώσει λύση στην καθημερινή αυτή πρόκληση των πολιτών, κατασκεύασε έναν πύργο με ρόλο καθαριστή. Το ύψος του θα ανέρχεται στα 40ft (περίπου 12 μέτρα) και θα μπορεί να παρέχει καθαρό αέρα σε 75.000 ανθρώπους που μένουν σε ακτίνα 3χλμ. γύρω από αυτόν.

Η εταιρία με την επωνυμία Kurin Systems, έλαβε και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για αυτήν την κατασκευή, ως τον «μεγαλύτερο και ισχυρότερο καθαριστή αέρα στον κόσμο», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, δήλωσε ο co-founder Pavneet Singh Puri.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στην Ινδία εντάσσονται έξι από τις 10 πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο, με το Νέο Δελχί να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ινδία, σύμφωνα με μια έκθεση της Greenpeace που δημοσιεύθηκε πέρυσι.

ατμοσφαιρική ρύπανση

Ο πύργος «καθαριστής»

Ο «καθαριστής», τον οποίο ο Kurin ονομάζει «City Cleaner», θα φτάνει σε ύψος τα 40ft και 20ft σε κάθε πλευρά. Θα έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αέρα την ημέρα, ανέφεραν οι κατασκευαστές. «Η συσκευή θα λαμβάνει αέρα από όλες τις 360 μοιρών γωνίες και να παράγει 1.300.000 κυβικά μέτρα καθαρού αέρα ανά ώρα», δήλωσαν. Ο αέρας θα καθαριστεί χρησιμοποιώντας το εξαιρετικά αποτελεσματικό φίλτρο H14 υψηλής ανάλυσης και ποιότητας, το οποίο μπορεί να καθαρίσει μέχρι 99,99% των σωματιδίων που υπάρχουν στον αέρα σε συνδυασμό με ένα προφίλτρο και ενεργό άνθρακα. Ο «καθαριστής» θα έχει 48 ανεμιστήρες για να διατηρείται η ροή του καθαρού αέρα. Η κατασκευή θα λειτουργεί με ενέργεια που παράγεται μέσω ηλιακών συλλεκτών.

«Η κατασκευή δεν θα χρειαστεί ηλεκτρικά δίκτυα για να λειτουργήσει, καθώς μπορούμε να την τρέξουμε μόνο με την ηλιακή ενέργεια αν υπάρχει επαρκής χώρος. Θα είναι οικονομικά αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον», δήλωσε ο Puri. «Πιστεύω πως ο καθαρός αέρας μόνο στο σπίτι δεν είναι λύση. Ο καθαρισμός του αέρα σε μαζικό επίπεδο πρέπει να αποτελεί μέρος της ανάπτυξης, καθώς ο καθαρός αέρας δεν θα πρέπει να είναι διαθέσιμος μόνο σε ένα τμήμα της κοινωνίας, σε αυτούς που έχουν τα χρήματα να αγοράσουν οικιακούς καθαριστές», ανέφερε.

Advertisement

Η εταιρία έχει έτοιμα μοντέλα του πύργου που μπορούν να δοκιμαστούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον που έχει επίπεδα PM άνω των 2000, είπε. «Δημιουργήσαμε ένα μοντέλο ύψους 6ft χρησιμοποιώντας την τεχνολογία πυρήνα και ανακάλυψα ότι λειτουργεί πολύ καλά. Για να είμαστε σίγουροι, δώσαμε δείγματα σε νοσοκομεία, κτηνιατρεία, εμπορικούς χώρους και ανθρώπους που ζουν γύρω από το Anand Vihar και το Ghaziabad για να δοκιμάσουν τη συσκευή σε πολύ δύσκολες καταστάσεις», πρόσθεσε ο Puri.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτη της σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, με μπόλικο ενδιαφέρον για ό,τι νέο συμβαίνει γύρω από την τεχνολογία και τις επιστήμες. Εθισμένη στη προβολή ταινιών, σε μικρά ταξίδια απόδρασης, στη μουσική, στο ωραίο φαγητό, στην υπέροχη παρέα μου...

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG