Το πρώτο τρένο υδρογόνου στον κόσμο ξεκινά στη Γερμανία

SHARE

Οι πρώτες αμαξοστοιχίες με υδρογόνο στον κόσμο άρχισαν να κυκλοφορούν στη Γερμανία. Άρχισαν να μεταφέρουν επιβάτες τη περασμένη Δευτέρα στη βόρεια επαρχία της Κάτω Σαξονίας της Γερμανίας. Τo νέo τρένo υδρογόνου θα εκτελεί δρομολόγια 100 χιλιομέτρων και θα μπορεί να ταξιδεύει μέχρι 140 χιλιόμετρα την ώρα.

Μια γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων που ονομάζεται Alstom έχτισε τα δύο τρένα. Ομάδες μηχανικών στη Γερμανία και τη Γαλλία συνεργάστηκαν για το έργο, το οποίο υποστηρίχθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση. Το νέο μοντέλο αμαξοστοιχίας, που ονομάζεται Coradia iLint, σηματοδοτεί την έναρξη προσπαθειών στη Γερμανία και σε άλλα κράτη για να καταργήσουν τα πετρελαιοκίνητα τρένα που παράγουν ρύπανση.

Τα αέρια υδρογόνου εναντίον των συρμών ντίζελ

Το Coradia iLint έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε μη ηλεκτροκίνητες γραμμές τρένων με χαμηλά επίπεδα θορύβου. Χρησιμοποιεί μια διαδικασία που συνδυάζει υδρογόνο και οξυγόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν το σύστημα παράγει περισσότερη ενέργεια από τις ανάγκες της αμαξοστοιχίας εκείνη τη στιγμή, μπορεί να αποθηκεύσει την πρόσθετη ενέργεια στις μπαταρίες . Οι μόνες εκπομπές είναι το νερό και ο ατμός.

Μια ενιαία δεξαμενή υδρογόνου μπορεί να τρέξει ένα τρένο Coradia iLint για περίπου 1.000 χιλιόμετρα. Αυτό είναι πολύ παρόμοιο με την απόσταση που ένα τραίνο με κινητήρα ντίζελ μπορεί να τρέξει με μια μόνο δεξαμενή.

Οι αμαξοστοιχίες με υδρογόνο κοστίζουν περισσότερο από τα τρένα ντίζελ που θα κατασκευαστούν. Αλλά οι αξιωματούχοι της Alstom αναφέρουν ότι το λειτουργικό κόστος είναι πολύ χαμηλότερο. Η εταιρεία σχεδιάζει να παράσχει άλλα 14 αμαξοστοιχίες Coradia iLint στην Κάτω Σαξονία μέχρι το 2021.

Η επικεφαλής των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων στην περιοχή, Carmen Schwabl, επαίνεσε την προσπάθεια να αντικατασταθούν τα ντίζελ με υδρογόνο. Είπε ότι η κίνηση ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα στη χρήση τεχνολογιών καθαρού καύσης για την επίτευξη των στόχων προστασίας του κλίματος.

Advertisement

Η Schwabl πρόσθεσε: «Κάνουμε επίσης αυτό γιατί περίπου 120 τραίνο ντίζελ, οι αμαξοστοιχίες μας θα φθάσουν στο τέλος της ζωής τους μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε. Η εμπειρία που αποκτήθηκε με αυτό το έργο μας βοηθά να βρούμε μια βιώσιμη και πρακτική λύση».

τρένο υδρογόνου

Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι πολλές ανεμογεννήτριες της περιοχής θα παράγουν μέρος της ενέργειας για τη δημιουργία του υδρογόνου για την τροφοδότηση των αμαξοστοιχιών. Σύμφωνα με την Alstom, πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν επίσης ενδιαφέρον για την ανάπτυξη συστημάτων υδρογόνου. Η Γαλλία έχει ήδη δηλώσει ότι επιθυμεί να λειτουργήσει το πρώτο τρένο υδρογόνου έως το 2022.

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και ειδικεύομαι στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας, τα ενδιαφέροντα μου είναι οι Βιοεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία και ζητήματα γνώσης και δικαίου σε σχέση με την Τεχνολογία.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG