Πρώιμη φωνητική διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ έως και 7 χρόνια πριν

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές των εταιρειών ΙΒΜ και Pfizer μπορεί να προβλέψει την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ ακόμη και επτά χρόνια πριν, με ακρίβεια 70%, αναλύοντας δείγματα φωνής από ανθρώπους που καλούνται να περιγράψουν τι βλέπουν σε ένα σκίτσο.

«Το βασικό εύρημα είναι ότι επτά χρόνια πριν την κλινική διάγνωση μπορούμε να πούμε με ακρίβεια 70% ότι κάποιοι άνθρωποι θα αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Ακόμη κι αν δεν μπορείς να αλλάξεις την πορεία της νόσου, μπορείς να προετοιμαστείς και να ρυθμίσεις τη ζωή σου καλύτερα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος ερευνών της IBM Research, Ατζάι Ρογιούρου.

Αλτσχάιμερ
Πηγή: ourlife.gr

Οι ερευνητές, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet eClinicalMedicine». Το σύστημα, ανέλυσε τα δείγματα από τις φωνές ανθρώπων (οι οποίοι συμμετείχαν στη μακρόχρονη αμερικανική μελέτη του Φράμινγκχαμ, η οποία συνεχίζει να παρακολουθεί περίπου 5.000 ανθρώπους και τις οικογένειές τους από το 1948) όταν ήταν 65 ετών και προέβλεψε ποιοι αργότερα (έως τα 85) θα εμφάνιζαν Αλτσχάιμερ, κάτι που ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί, καθώς υπήρχαν τα σχετικά στοιχεία σε βάθος χρόνου.

Πώς λειτουργεί το σύστημα;

Το σύστημα χρησιμοποιεί αλγόριθμους επεξεργασίας της γλώσσας για να αναλύσει μικρά αποσπάσματα της ομιλίας ανθρώπων, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ένα κοινό γνωστικό τεστ, χρόνια χρησιμοποιούμενο για τη διάγνωση της άνοιας και στο οποίο κάποιος πρέπει να περιγράψει μία εικόνα όπου δύο παιδιά κλέβουν μπισκότα από το ντουλάπι της κουζίνας πίσω από την πλάτη της μαμάς τους. Το σύστημα ανιχνεύει πιθανά γραμματικά και συντακτικά λάθη στην ομιλία, τα οποία υποδηλώνουν άνοια πρώιμου σταδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλτσχάιμερ
Πηγή: www.pagenews.gr

«Η νέα έρευνα είναι ένα σημαντικό βήμα στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να έχουμε πολύ πιο έγκαιρες και ακριβείς διαγνώσεις, αν και πρέπει να δούμε αυτές τις μεθόδους να δοκιμάζονται περαιτέρω σε μεγαλύτερες και πιο διαφοροποιημένες ομάδες ανθρώπων. Πάντως, χρειαζόμαστε απελπισμένα περισσότερη έρευνα αυτού του είδους, δεδομένου ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλεί εγκεφαλικές αλλαγές έως 15 χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα». Το παραπάνω μήνυμα ανέφερε η Φιόνα Κάραγκερ, διευθύντρια ερευνών της Εταιρείας Αλτσχάιμερ.

 

Αλτσχάιμερ
Πηγή: www.kinita-nea.gr

Για «ενθαρρυντική έρευνα» έκανε λόγο η Εταιρεία Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το BBC, επισημαίνοντας ότι «η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας είναι ζωτική για την ποιότητα ζωής με τη νόσο, καθώς, δυστυχώς, συχνά καθυστερεί η πρόσβαση των ανθρώπων με άνοια στην κατάλληλη θεραπεία, υποστήριξη και καθοδήγηση. Οι υπάρχουσες θεραπείες είναι τόσο αποτελεσματικότερες, όσο πιο γρήγορα οι άνθρωποι τις ξεκινούν, ενώ και οι δυνητικές νέες θεραπείες θα είναι επίσης πιο αποτελεσματικές στα πρώτα στάδια της νόσου ή προτού καν εμφανιστούν τα συμπτώματα».

Πηγές:

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει διάγνωση Αλτσχάιμερ χρόνια πριν τα συμπτώματα (2020). Ανακτήθηκε από: https://www.cnn.gr/tech/story/239620/systima-texnitis-noimosynis-kanei-diagnosi-altsxaimer-xronia-prin-ta-symptomata (Τελευταία πρόσβαση: 1/11/2020)

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει πρώιμη φωνητική διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ (2020). Ανακτήθηκε από: https://www.kathimerini.gr/life/science/561128317/systima-technitis-noimosynis-kanei-proimi-fonitiki-diagnosi-tis-nosoy-altschaimer/ (Τελευταία πρόσβαση: 1/11/2020)

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει πρώιμη φωνητική διάγνωση του Αλτσχάιμερ έως επτά χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα (2020). Ανακτήθηκε από: https://www.real.gr/ygeia/arthro/systima_texnitis_noimosynis_kanei_proimi_fonitiki_diagnosi_tou_altsxaimer_eos_epta_xronia_prin_ta_prota_symptomata-681726/ (Τελευταία πρόσβαση: 1/11/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Τουρλή

Ονομάζομαι Μαρία Τουρλή, γεννημένη το 1996 και απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίκεντρο των σπουδών μου αποτελεί η κατεύθυνση της Στερεάς Κατάστασης και της Επιστήμης των Υλικών. Η αρέσκειά μου στην αρθρογραφία με οδήγησε στο MAX MAG.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;