PC stick: Ένας υπολογιστής στην χούφτα σου

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

Με το πέρασμα του χρόνου και την διαρκή και ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας, οι υπολογιστές τείνουν να μικραίνουν όλο και περισσότερο, φτάνοντας, σήμερα, να χωράνε σε ένα μόνο στικάκι.

Σε αυτή την πορεία βασικό ρόλο έχει η συνεχής προσπάθεια από τις εταιρείες των μικρό-τσιπς για παραγωγή όσο το δυνατόν πιο μικροσκοπικών επεξεργαστών σε συνδυασμό με την βελτίωση της θερμικής συμπεριφοράς των CPU.

Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Ισχυροί υπολογιστές που μπαίνουν στην τσέπη σου. Με μία πρώτη ματιά νομίζεις ότι είναι ένα απλό stick αποθηκευτικού χώρου, από αυτά που όλοι λίγο-πολύ έχουμε στην κατοχή μας για μεταφορά αρχείων.  Στην πραγματικότητα, αυτά τα sticks συνδέονται με θύρα HDMI. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια οθόνη και τα -πάντα απαραίτητα- περιφερειακά, δηλαδή πληκτρολόγιο και ποντίκι για τα οποία το PC stick διαθέτει υποδοχή USB και microUSB. Έτσι, μπορείς με μία κίνηση να μετατρέψεις την τηλεόραση σου σε έναν υπολογιστή πολλών δυνατοτήτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συγκεκριμένα, τα PC sticks διαθέτουν τετραπύρηνους επεξεργαστές με μνήμη RAM από 2 έως 4 GB, υποδοχή για κάρτες microSD, συνδεσιμότητα με Bluetooth και Wi-Fi και -συνήθως- εγκατεστημένα Windows 8.1 ή Windows 10. Η εγκατάσταση είναι απλούστατη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδεθεί με την HDMI θύρα μιας οθόνης και το παρεχόμενο τροφοδοτικό (έρχεται μαζί με το PC stick, στην συσκευασία). Με τα κατάλληλα περιφερειακά που προαναφέρθηκαν, ο υπολογιστής είναι έτοιμος για χρήση.

Για να γίνει η χρήση ακόμα πιο εύκολη, εξαιρετικά χρήσιμο είναι ένα USB hub για ακόμα περισσότερα περιφερειακά όπως ακουστικά, αποθηκευτικοί χώροι και ηχεία. Να σημειωθεί, βέβαια, πως όλα αυτά μπορούν να συνδεθούν και με Bluetooth.

(Παράδειγμα USB hub)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το βασικό ερώτημα γύρω από αυτούς τους υπολογιστές είναι οι τρόποι χρήσης τους και οι δυνατότητες τους. Εννοείται πως, προς το παρόν, δεν μπορούν να φτάσουν τις ικανότητες ενός σταθερού υπολογιστή ή ενός laptop αλλά είναι εύχρηστοι για καθημερινές ανάγκες όπως το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, ελαφρύ gaming, εγγραφή κειμένων στο Office, δημιουργία παρουσιάσεων, προβολή ταινιών, επεξεργασία αρχείων.

Επιπλέον, είναι εξαιρετικά ιδανικοί στον χώρο της εργασίας όταν αυτός περιλαμβάνει παρουσιάσεις, μετακινήσεις και ενασχόληση και στo γραφείο αλλά και στο σπίτι. Με έναν προτζέκτορα η παρουσίαση σε συναδέλφους μπορεί να γίνει παιχνιδάκι και αν χρειαστεί να μεταφερθεί η δουλειά στο σπίτι, μπορεί να γίνει χωρίς καθόλου κουβάλημα παρά με ένα στικάκι στην τσέπη. Χρήσιμο και για έκτακτο ταξίδι ή έλλειψη χώρου στις αποσκευές.

Σήμερα, τα πιο γνωστά USB sticks του εμπορίου είναι:

Quest Nano Stick Z3735F Desktop PC

 

 

 

 

 

 

  • Επεξεργαστής:  Intel Atom Z3735F 1.33 GHz
  • Μνήμη RAM:    2 GB – DDR3 SDRAM – 1333 MHz
  • Χωρητικότητα δίσκου(ων):   32 GB
  • Κάρτα γραφικών:  Intel HD Graphics
  • Λειτουργικό:  Microsoft Windows 8.1 (32-bit)

 

ArchosPCStickHDMI 32GB

 

 

 

 

 

 

  • Επεξεργαστής: Intel Atom Z3735F 1.33 GHz
  • Μνήμη RAM:   2 GB – DDR3 SDRAM
  • Χωρητικότητα δίσκου(ων):   32 GB
  • Κάρτα γραφικών:  Intel HD Graphics
  • Λειτουργικό:  Microsoft Windows 10

 

Για να βρεις το PC stick που σου ταιριάζει ανάλογα με τις ανάγκες σου, προτείνω να ρίξεις μια ματιά ΕΔΩ.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Κούστα

Αρχισυντάκτρια της στήλης Επιστήμη-Τεχνολογία, φοιτήτρια, βιβλιοφάγος, gamer, rocker καθώς και travel addict με άπειρη αγάπη περί τέχνης και τεχνολογίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;