Παπούτσια για όλους χωρίς κορδόνια και μέγεθος

 ]παπούτσιαΓια την αγορά παπουτσιών απαραίτητη είναι η επιλογή του κατάλληλου νούμερου. Δυστυχώς, ανάλογα με το είδος του υποδήματος (π.χ. αθλητικό, σκαρπίνι, μποτάκι κλπ) και την εταιρεία, το νούμερο που φοράμε δεν είναι στάνταρ. Έτσι, κάποιες φορές μπορεί να χρειαστούμε μισό ή και ένα νούμερο μεγαλύτερο ή μικρότερο ανάλογα με τη φόρμα του παπουτσιού. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να μας άρεσε ένα σχέδιο παπουτσιών αλλά το νούμερο του ζευγαριού που φοράμε να έχει εξαντληθεί. Σε έναν ιδανικό κόσμο, η ταλαιπωρία της εύρεσης του κατάλληλου νούμερου στα παπούτσια δεν θα υπήρχε. Αυτή μάλλον ήταν και η ιδέα του Μasaya Hashimoto ,όταν δημιούργησε τα παπούτσια Furoshiki.

Τα καινοτόμα παπούτσια Furoshiki

Τα παπούτσια Furoshiki αποτελούνται από εύκαμπτο υλικό και εφαρμόζουν σε ΟΛΑ τα πόδια! Το όνομα των παπουτσιών προέρχεται από το ένα είδος υφάσματος -η προέλευση του οποίου ανάγεται στην εποχή του Νara. Τότε οι Ιάπωνες τύλιγαν τα ρούχα τους με αυτό ύφασμα κατά την επίσκεψη τους στα δημόσια λουτρά sento. Σε αυτήν την πρακτική τυλίγματος  στηρίζεται η λειτουργία αυτών των  υποδημάτων, καθώς τα παπούτσια Furoshiki αντί να δένουν με κορδόνια αγκαλιάζουν το πόδι, προσαρμοζόμενα κάθε φορά από τον ίδιο τον χρήστη.

παπούτσια

Πάνω στη σόλα των παπουτσιών υπάρχει ένας «σάκος», σαν κάλτσα όπου τοποθετούνται τα δάχτυλα των ποδιών και στα πλαϊνά υπάρχουν δύο εύκαμπτα «λουριά» που τυλίγονται γύρω από το κουντεπιέ. Έτσι, τα υποδήματα αυτά ταιριάζουν σε όλα τα πόδια και δεν απαιτούνται νούμερα! Διανέμονται από την ιταλική εταιρεία Vibram (http://eu.vibram.com/en/more/furoshiki) και η τιμή τους είναι περίπου στα 110$.

Shoes that grow: η κοινωνική πλευρά

Την ίδια σχεδόν ιδέα, αυτής της προσαρμογής του παπουτσιού στο πόδι, εντοπίζουμε και στα παπούτσια του Kentron Lee. Ορμώμενος από τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στις φτωχές οικογένειες της Αφρικής, ο Kentron Lee δημιούργησε ένα ιδιαίτερο ζευγάρι παπουτσιών. Πρόκειται για τα “Shoes that grow”, δηλαδή παπούτσια που μεγαλώνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πράγματι τα παπούτσια αυτά μεγαλώνουν καθώς  το μπροστινό τους μέρος μπορεί να ρυθμιστεί, ώστε να επεκταθεί η σόλα του υποδήματος και τελικά να αυξηθεί το νούμερο του παπουτσιού. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά των άπορων οικογενειών δεν θα μένουν ξυπόλυτα όταν δεν τους χωρούν τα παλιότερα παπούτσια.

παπούσιαΠαρά το γεγονός ότι οι δύο εφευρέτες δημιούργησαν αυτά τα υποδήματα για διαφορετικούς λόγους, το βέβαιο είναι ότι συνέβαλαν σε μια καινοτομία στο χώρο των παπουτσιών την οποία σίγουρα θα δούμε να αξιοποιείται ευρύτατα στο εγγύς μέλλον…


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζωή Καλπαξίδου

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και είμαι απόφοιτη του τμήματος Φυσικής,του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η περιέργεια μου για κάθε τι καινοτόμο στο χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με ώθησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στον ίδιο τομέα αλλά και στην αρθρογραφία,με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;