PaperTab : tablet από το μέλλον

Το Papertab (Paper+tablet) είναι το πρώτο παγκοσμίως χάρτινο tablet pc. Αν και η ονομασία του παραπέμπει σε χαρτί είναι παραπλανητική καθώς δεν είναι φτιαγμένο από αυτό το υλικό αλλά είναι τόσο εύκαμπτο και λεπτό όσο ένα φύλλο χαρτιού.

Το νέο αυτό προϊόν με τη χαρακτηριστική ονομασία είναι μια συνεργασία του πανεπιστημίου Queens, της Intel και της εταιρείας Plastic Logic.

Το Papertab αποτελείται από μια πολύ λεπτή οθόνη αφής η οποία έχει τη δυνατότητα να λυγίζει εύκολα, αυτό που όμως το κάνει ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι αν βάλεις δίπλα δίπλα δυο Papertab η οθόνη τους γίνεται μία κάτι το οποίο με αυτό το τρόπο μπορούν τα δυο “φύλλα χαρτιά” να ενωθούν σε ένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Αξιοσημείωτο είναι το ότι δεν έχει κουμπιά, έτσι αν θέλει ο χρήστης να αλλάξει σελίδα το μόνο που έχει να κάνει είναι να λυγίσει την άκρη του “χαρτιού”. Λυγίζοντας προς τα πάνω μετακινείται κάποιος προς τα μπροστά ενώ λυγίζοντας προς τα κάτω μετακινείται πίσω.

Η συγκεκριμένη συσκευή μπορεί εύκολα να τυλιχτεί και να αποθηκευτεί οπουδήποτε ακόμα και σε μία τσέπη χωρίς να έχουμε τον φόβο της καταστροφής , αλλά είναι και απίστευτα ελαφρύ κάτι το οποίο είναι αρκετά εύκολο ως προς την μεταφορά καθώς μπορεί κάποιος να το μεταφέρει παντού και πάντα . Η οθόνη του είναι 10.7 ιντσών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομη ή ως σύνολο πολλών ηλεκτρονικών σελίδων από τις οποίες η καθεμία θα φιλοξενεί και μια διαφορετική εφαρμογή. Μία ακόμη καινοτόμα λειτουργία της συσκευής είναι ότι επιτρέπει τη σύνδεση πολλών Papertab μαζί, ενώνοντας ταμπλέτες δημιουργείται μία μεγαλύτερη επιφάνεια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καμβάς ζωγραφικής αλλά και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους οι οθόνες στέλνοντας για παράδειγμα ένα γράφημα από τη μια οθόνη στην άλλη.. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να μπορεί να στείλει μια εικόνα σε ένα email που βρίσκεται στο κείμενο ή να μοιράζεται αρχεία απλά ακουμπώντας τις δύο ταμπλέτες μεταξύ τους.

Το Papertab “τροφοδοτείται” από έναν επεξεργαστή Intel i5, ο οποίος, απ’ ότι φαίνεται, αποτελεί ξεχωριστή υλοποίηση από την οθόνη και συνδέεται στο Papertab με ένα ιδιαίτερα λεπτό data cable. Η περιοχή ενός paper tab εντοπίζεται μέσω ενός ηλεκτρομαγνητικού tracker και οι  ζώνες εντοπισμού είναι όπως φαίνονται στην παρακάτω εικόνα. Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι δε γνωρίζουμε ακόμη αν η συσκευή θα είναι έτσι στην τελική μορφή της ή αν πρόκειται απλά για prototype μοντέλο. Σε κάθε περίπτωση, χαιρόμαστε που βλέπουμε τις εύκαμπτες οθόνες να κάνουν σιγά-σιγά την εμφάνισή τους. Οι υπεύθυνοι των εταιρειών κατασκευής υπολογίζουν ότι σε μερικά χρόνια θα είναι εφικτή (οικονομικά) η μαζική παραγωγή.

Το μόνο που μένει πλέον είναι να δούμε πώς θα εξελιχθεί στην πορεία καθώς προγραμματίζονται αρκετές βελτιώσεις, όπως η αφαίρεση του καλωδίου, η χρήση WiFi αλλά και περισσότερη διαδραστικότητα όσον αφορά τις δυνατότητές του.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δέσποινα Στρατάκη

Αθηναία με κρητικές ρίζες. Σπουδάζω στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Κρήτης. Δημιουργική, αυθόρμητη και υπεραναλυτική (μην λέμε μόνο τα καλά). Λατρεύω το σινεμά, τα ταξίδια και τον αθλητισμό σε όλες τις εκδοχές του. Μότο στη ζωή μου: "όλα γίνονται για κάποιο λόγο".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;