Οι πρώτοι υπολογιστές φορούσαν φορέματα

υπολογιστές

Σήμερα, όταν ακούμε την λέξη «υπολογιστής» σκεφτόμαστε την πασίγνωστη μηχανή που λίγο πολύ οι περισσότεροι διαθέτουμε και όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει. Είτε σε μορφή laptop, είτε σε μορφή σταθερού υπολογιστή, ακόμα και σε μορφή smartphone, ο υπολογιστής όπως τον γνωρίσουμε είναι παντού γύρω μας. Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.

Πριν από τον εικοστό αιώνα, ο όρος υπολογιστής σήμαινε άνθρωπο και όχι μηχανή. Συγκεκριμένα, η λέξη υπολογιστής/computer περιέγραφε το επάγγελμα ενός ανθρώπου που έκανε μαθηματικούς υπολογισμούς (“one who computes”). Είτε για ερευνητικά εργαστήρια, είτε σε βιομηχανίες τεχνολογίας, οι άνθρωποι-υπολογιστές τελούσαν σημαντική δουλειά καθώς πραγματοποιούσαν όλες τις απαραίτητες μαθηματικές πράξεις.

Με τον καιρό, η δουλειά του υπολογιστή που ξεκίνησε ως αντρική δουλειά έγινε αποκλειστικά γυναικεία εργασία. Αυτό επειδή θεωρούταν βαρετή και κουραστική και οι άντρες της επιστήμης προτιμούσαν να αφιερώνουν τον χρόνο τους στα πιο «σημαντικά» κομμάτια του επιστημονικού τους έργου.

Advertisements
Ad 14

Έτσι, οι γυναίκες-υπολογιστές, αναλάμβαναν τα μαθηματικά που απαιτούνταν στην εκάστοτε έρευνα. Τελικά, μια εργασία που θεωρούταν βαρετή και ασήμαντη, έδωσε στις γυναίκες το πρώτο βήμα στον κόσμο της επιστήμης.

υπολογιστές
Πηγή: Github.com

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ομάδα που δημιούργησε το Harvard το 1877 με όνομα «Harvard Computers» για αστρονομική έρευνα. Μέσα σε 3 μόλις χρόνια, η ομάδα αποτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες.

υπολογιστές
Πηγή: Wikipedia

Επειδή η εργασία αυτή δεν απαιτούσε κάποιο εκπαιδευτικό υπόβαθρο ή ειδίκευση και, ακόμα περισσότερο, επειδή οι γυναίκες εκείνη την περίοδο δεν συνήθιζαν να εργάζονται καθώς ασχολούνταν κατά κύριο λόγο με τα οικιακά, οι συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκες της Γαλάτειας Καζαντζάκη στο Θέατρο Φούρνος

Εργάζονταν 6 μέρες την εβδομάδα και με μισθό 25 με 50 cents την ώρα. Παρ’όλα αυτά, κατάφεραν να λάμψουν και αυτό είναι που κάνει τις πρώτες γυναίκες στον κόσμο της επιστήμης τόσο σπουδαίες.

Η Williamina Fleming, μια από τις πρώτες computers είναι γνωστή για την ανακάλυψη ενός νεφελώματος και ακόμα πιο γνωστή για την κατηγοριοποίηση αστεριών. Χάρη σε αυτήν, το 1890, εκδόθηκε κατάλογος με 10.000 αστέρια.

υπολογιστές
Πηγή: davidreneke.com

Η Annie Jump Cannon εφηύρε το αστρικό σύστημα ταξινόμησης που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα, ένα εξίσου σημαντικό έργο που προήλθε από καθημερινούς υπολογισμούς και ατελείωτες συγκρίσεις αστροφωτογραφιών.

υπολογιστές
Πηγή: allthatsinteresting.com

Ο δρόμος των γυναικών στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας ήταν μακρύς, αλλά άξιζε τον κόπο. Μέχρι σήμερα έχουμε ατέλειωτα παραδείγματα γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο. Και πώς ξεκίνησαν όλα; Από υπολογιστές που φορούσαν κορσέδες και φορέματα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ένας διαφορετικός τυμπανιστής

“Ένας διαφορετικός τυμπανιστής” του φυλετικού ρατσισμού

  Το μυθιστόρημα  «Ένας διαφορετικός τυμπανιστής» του William Melvin Kelley ανήκει

Φούστα πάνω από παντελόνι: Ένα αμφιλεγόμενο trend

Η επιστροφή του trend!Από το τότε στο τώραΜε τις ρίζες