Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης του Covid-19 και πώς βοηθούν στην αντιμετώπισή του

Με μεγάλο μέρος του κόσμου σε απομόνωση λόγω της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19, η τεχνολογία έχει καταστεί ουσιαστικός σύμμαχος, προσφέροντας πληθώρα πληροφοριών, παρέχοντας ψυχαγωγία και μας δίνει ευκαιρίες να διατηρήσουμε την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Η ενημέρωση σε αυτούς τους χρόνους δοκιμών είναι σημαντική, καθώς εξετάζουμε μια σειρά εφαρμογών που έχουν σχεδιαστεί για να μας βοηθήσουν να παρακολουθήσουμε πώς εξελίσσεται ο ιός και επίσης να ενημερωνόμαστε για τις τελευταίες συμβουλές για την υγεία.

Όλες αυτές οι εφαρμογές επαληθεύονται τόσο στο Apple App Store όσο και στο Google Play και προέρχονται από αναγνωρισμένους οργανισμούς υγείας και ιδρύματα.

Τα δεδομένα από τις εφαρμογές διατίθενται καθημερινά σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, σε οργανωμένες υπηρεσίες υγείας και ακαδημαϊκούς ερευνητές παγκοσμίως σε αυστηρά μη εμπορική βάση. Εκτός από το ότι μας βοηθούν να κατανοήσουμε περισσότερα για τα συμπτώματα του κορονοϊού και για τα άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά, αυτές οι πληροφορίες θα αποκαλύψουν επίσης πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η ασθένεια και θα εντοπίζονται σε διάφορα γεωγραφικά σημεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαμβάνοντας ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων μπορούν να σχεδιάζουν και να κατανέμουν περιορισμένους πόρους του Π.Ο.Υ. πιο αποτελεσματικά και να παρακολουθούν τον αντίκτυπο των μέτρων πολιτικής, όπως η κοινωνική απόσταση. Τα δεδομένα μπορούν επίσης να βοηθήσουν να επισημανθεί ποιος χρειάζεται δοκιμή για τρέχουσα ή προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό.

Εφαρμογές παρακολούθησης συμπτωμάτων

      1. WHO (World Health Organisation) info

Η επίσημη εφαρμογή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προσφέρει τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για την υγεία με συμβουλές, ενημερώσεις και τα τελευταία νέα σχετικά με τον ιό. Οι καθημερινές συνεντεύξεις τύπου μπορούν επίσης να μεταδοθούν ζωντανά μέσω της εφαρμογής. Έχει επίσης αναφερθεί ότι ο ΠΟΥ εργάζεται σε μια συγκεκριμένη αυτόνομη εφαρμογή Covid-19 που ξεκίνησε να κυκλοφορεί μέσω της πλατφόρμας Apple και της Google στις 30 Μαρτίου.

Covid-19
Πηγή εικόνας: en.as.com

 

        2. United Nations

Αυτή η πολύγλωσση εφαρμογή του ΟΗΕ προσφέρει ολοκληρωμένες πληροφορίες από όλο τον κόσμο σχετικά με μια σειρά θεμάτων που κυμαίνονται από τη βιωσιμότητα έως την αλλαγή του κλίματος. Περιλαμβάνει καθημερινές παγκόσμιες πληροφορίες για τον ιό Covid-19 με μια σειρά αναφορών βίντεο και ήχου για το πώς η πανδημία επηρεάζει την καθημερινή ζωή σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

εφαρμογές ιχνηλάτησης
Πηγή εικόνας: en.as.com

 

       3. Worldometer

Μια απλή αλλά ενημερωτική εφαρμογή βάσει αριθμών που προσφέρει συνεχείς ενημερώσεις, στατιστικά στοιχεία και γραφήματα που σχετίζονται με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19, θανάτους, ανακτήσεις και κλειστές περιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και ανά χώρα. (Διατίθεται μόνο μέσω Google Play)

εφαρμογές ιχνηλάτησης
Πηγή εικόνας: en.as.com

 

      4. Youper

Μια εφαρμογή βοηθού συναισθηματικής υγείας είναι το Youper που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους χρήστες να μειώσουν τα επίπεδα άγχους τους, να διαχειριστούν τη διάθεσή τους και να βελτιώσουν τον ύπνο τους. Μέσα από μια σειρά στρατηγικών από το Cognitive Behavioural Therapy (CBT) μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να ακούσει τις πρακτικές του με προσοχή, να παρακολουθεί τα συναισθήματά του με τον ιχνηλάτη διάθεσης και να μάθει περισσότερα για το άγχος και την κατάθλιψη.

Covid-19
Πηγή εικόνας: en.as.com

      5. Headspace

Μια εφαρμογή που προσφέρει λιγότερο άγχος και ικανότητα ύπνου. Μέσω ενός οδηγού καθημερινών διαλογισμών, η εφαρμογή προσφέρει στον χρήστη τη διαχείριση του άγχους και μέσω αυθεντικών καναλιών ύπνου, παρέχοντας τη βοήθεια για να επιτρέψει στους χρήστες να χαλαρώσουν κατά τον ύπνο.

εφαρμογές ιχνηλάτησης
Πηγή εικόνας: en.as.com

 

      6. Zoom

Σε αυτές τις περιόδους αυτο-απομόνωσης και του lockdown λόγω του Covid-19, μένοντας σε επαφή με στενούς φίλους και οικογένεια είναι απαραίτητη. Το Zoom προσφέρει τη δυνατότητα υψηλής ποιότητας μέσω βιντεοκλήσεων δικτύων 4G, LTE και 3G με τον πλησιέστερο και αγαπητό μας άνθρωπο μέσω της οθόνης κοινής χρήσης πολλαπλών χρηστών. Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε φορητές συσκευές όσο και σε συσκευές που βασίζονται σε iPad, Mac και Windows.

Covid-19
Πηγή εικόνας: en.as.com

 

Το κομβικό σημείο αυτού του project, υποστήριξαν οι ερευνητές, είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανόνες που να αναγκάζουν τους ανθρώπους να τα χρησιμοποιήσουν, εάν αρκετοί από τους χρήστες το υιοθετήσουν.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να αποφασίζουν εάν θα υιοθετήσουν αυτές τις πλατφόρμες. Η πρόθεση δεν είναι να επιβληθεί η τεχνολογία ως μόνιμη αλλαγή στην κοινωνία, αλλά πιστεύουμε ότι υπό αυτές τις πανδημικές συνθήκες είναι απαραίτητο και δικαιολογημένο για την προστασία της δημόσιας υγείας», έγραψαν οι ερευνητές.

Και πιστεύουν ότι υπάρχει μια ισχυρή υπόθεση για το ξεκίνημα, παρά τις ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα.

 

Υλικό αντλήθηκε από:

  • en.as.com
  • livescience.com
  • theconversation.com
  • euronews.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημοσθένης Γκερλιώτης

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας, τα ενδιαφέροντα μου είναι οι Βιοεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία και ζητήματα πολιτικής και δικαίου σε σχέση με την Τεχνολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;