Το μήλο της Apple και όσα κρύβονται πίσω του

SHARE

apple_new_2012-1920x1080

Όλοι γνωρίζουμε την αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας Apple, τα διαδεδομένα iPhones, iPads, iPods και όλα τα σχετικά. Κάτι, όμως, που δεν γνωρίζουμε για αυτήν την εταιρεία-κολοσσό είναι η καταγωγή του συμβόλου της, δηλαδή του δαγκωμένου μήλου που συνοδεύει κάθε προϊόν της. Σίγουρη απάντηση δεν δείχνει να υπάρχει, παρ’όλα αυτά κατά καιρούς έχουν αναδυθεί ιστορίες και μύθοι για το πασίγνωστο αυτό μήλο.

Η δική μου αγαπημένη θεωρία αφορά τον Alan Turing, γνωστό μαθηματικό που έζησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί θεωρούν ότι ο Τιούριν έπαιξε πολύ βασικό ρόλο στην δημιουργία των υπολογιστών λόγω της κρυπτογραφικής συσκευής Τιούρινγκ που κατασκεύασε στο κέντρο της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας με σκοπό την αποκρυπτογράφηση των γερμανικών στρατιωτικών κωδικών και της γερμανικής μηχανής Enigma. Η εφεύρεση του αποτέλεσε έναν κυρίαρχο λόγο για την ήττα της Γερμανίας αφού πλέον η Βρετανία γνώριζε τα σχέδια που διακινούσαν τα κρυπτογραφημένα μηνύματα των γερμανών. Όμως, το τέλος του Τιούριν ήταν άδοξο αφού ο κορυφαίος μαθηματικός υπέστη μεγάλη πίεση λόγω των ομοφιλοφιλικών του προτιμήσεων. Έτσι, τον Ιούνιο του 1954 έδωσε τέλος στη ζωή του δαγώνοντας ένα μήλο, ποτισμένο με κυάνιο! Λέγεται ότι το σήμα της γνωστής Apple είναι φόρος τιμής για την συνεισφορά του στο χώρο των Η/Υ. Μάλιστα, το 2014 βγήκε η καταπληκτική ταινία The Imitation Game σχετικά με τη ζωή του μαθηματικού και την δημιουργία της συσκευής του με τον ακόμα πιο καταπληκτικό Benedict Cumberbatch στον ρόλο του Τιούρινγκ.

highres-the-imitation-game-wallpaper-in-windows-wallpaper-themes-with-the-imitation-game-wallpaper-download-hd-wallpaper

Άλλοι θεωρούν πως το μήλο της Apple αποδίδεται σε ένα ακόμα γνωστό μήλο, αυτό που λέγεται ότι έπεσε στο κεφάλι του Νεύτωνα και αποτέλεσε την αφορμή για τον νόμο της βαρύτητας αλλά ο συγκέκριμένος μύθος δεν υποστηρίζεται ιδιαίτερα.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα σκέψη είναι ένα λογοπάιγνιο που κρύβεται πίσω απο την λέξη byte. Το  byte είναι μονάδα μέτρησης ποσότητας πληροφορίας στα υπολογιστικά συστήματα που πάνω-κάτω όλοι γνωρίζουν αφού αποτελεί μέτρο αποθηκευτικού χώρου (Gigabyte, Megabyte κλπ). Η θεωρία, λοιπόν, συσχετίζει τις λέξεις byte και bite. Προφέροντας και τις δύο αυτές λέξεις (μπάιτ) βλέπουμε πως κρύβεται ένα “α” παρά τον τρόπο γραφής τους το οπόιο παραπέμπει στο “a”pple και φυσικά ενω η λέξη byte έχει να κάνει με τους υπολογιστές, η αγγλική λέξη bite σημαίνει δαγκώνω. Με αυτόν τρόπο φτάνουμε στο δαγκωμένο μήλο της εταιρείας!

Advertisement

Επιστρέφοντας στα διάσημα μήλα του κόσμου, δεν μπορούμε να παραλέιψουμε το μήλο του Αδαμ και της Εύας. Ο Εωσφόρος θέλωντας να ξεγελάσει τους “πρωτόπλαστους” τους οδήγησε στο να δοκιμάσουν ένα μήλο από το δέντρο της γνώσης. Μήπως τελικά το φρούτο που κοσμίζει τα ηλεκτρονικά μας συμβολίζει την τεχνογνωσία και την συνεχή προσπάθεια για άντληση περισσότερων απαντήσεων σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος; Γιατί οχι;

 

Εικόνα από παλιά διαφήμιση της Apple
Εικόνα από παλιά διαφήμιση της Apple

 

H επικρατέστερη και πιό λογική εκδοχή για αυτό το μυστήριο είναι η πιο απλή από όλες. Ο Steve Jobs, συνιδρυτής της εταιρείας, εργαζόταν όταν ήταν νέος σε οπωρώνες μήλων οπότε αποφάσισε να ενώσει την εταιρεία με μία ανάμνηση της ζωή του.

Η πορεία της ανθρώπινης ιστορίας είναι, τελικά, γεμάτη από μήλα. Από το μήλο της Έριδος από την ελληνική μυθολογία σε αυτό του Αδάμ και της Εύας και από εκεί στο μήλο του Νεύτωνα και το δηλητηριασμένο μήλο της Χιονάτης έως την εταιρεία Apple και το viral τραγούδι των τελευταίων ημερών Pen-Pinapple Apple-Pen (δεν μπορόυσα να μην το αναφέρω!). Σχετικά με την Apple, δεν έχουμε σαφείς απαντήσεις για το φρούτο της. Μπορούμε απλά να παρατηρήσουμε την πορεία του μήλου της δικής μας εποχής και να μάθουμε τί άλλο έχει να μας προσφέρει το δέντρο του.

 

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αρχισυντάκτρια της στήλης Επιστήμη-Τεχνολογία, φοιτήτρια, βιβλιοφάγος, gamer, rocker καθώς και travel addict με άπειρη αγάπη περί τέχνης και τεχνολογίας.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG