Μια διαφορετική μορφή αρθρογραφίας: ηλεκτρονικά περιοδικά

SHARE

Τα ηλεκτρονικά περιοδικά πλέον έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Όπως και για να πάρει μορφή ένα έντυπο περιοδικό, έτσι και στα ηλεκτρονικά περιοδικά πολλοί άνθρωποι συνεργάζονται για να μπορέσουν να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν πολλά διεθνή ηλεκτρονικά περιοδικά όπως είναι επόμενο, υπάρχουν όμως επίσης και αρκετά ελληνικά. Η αρθρογραφία σε ηλεκτρονικά περιοδικά είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και διαδικασία.
Εφόσον υπάρχει διαθέσιμη θέση σε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για έναν επίδοξο αρθρογράφο και γίνει δεκτός από τους διαχειριστές του περιοδικού, τότε ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι ξεκινά. Ο αρθρογράφος καλείται να επιλέξει αρχικά τη θεματική στην οποία ενδιαφέρεται να επικεντρωθεί αρθρογραφώντας. Στη συνέχεια καλείται να σκεφτεί με βάση αυτή τη θεματική για ποιο συγκεκριμένο ζήτημα θα γράψει. Πρόκειται για μια αρκετά απαιτητική διαδικασία, που όμως καλλιεργεί συχνά την αφαιρετική σκέψη του ατόμου, καθώς και τη δημιουργική του φύση.

Μετά από αρκετούς πειραματισμούς να διαμορφωθεί το άρθρο, ο συντάκτης του το αντιγράφει σε μια πλατφόρμα του ηλεκτρονικού περιοδικού και έτσι ξεκινάει το τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας. Γραμματοσειρά, εικόνες, υπερσύνδεσμοι, πηγές αν έχουν χρησιμοποιηθεί, παράγραφοι και όχι μόνο ελέγχονται από τον ίδιο ώστε να μείνει ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Στη συνέχεια η ίδια η πλατφόρμα ζητάει κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το άρθρο π.χ. να καταχωρηθούν οι λέξεις κλειδιά, να δοθεί η επικεφαλίδα του άρθρου και γενικότερα παρέχεται ανατροφοδότηση από την ίδια την πλατφόρμα.

Τέλος, όταν λάβει κυριολεκτικά το πράσινο φως από την πλατφόρμα (που σημαίνει πως το κείμενό του είναι σε καλό αναγνωστικό και όχι μόνο επίπεδο), επιλέγει την αποστολή του κειμένου αυτού στον αρχισυντάκτη του. Ο αρχισυντάκτης είναι ο άνθρωπος που θα βοηθήσει τον αρθρογράφο σε ό,τι προκύψει και θα τον συμβουλέψει όταν και αν αυτό χρειαστεί. Επίσης θα κάνει τον τελικό έλεγχο του κειμένου, πριν αποφασίσει θετικά για τη δημοσίευσή του.

Advertisement


Η ηλεκτρονική αρθρογραφία είναι κάτι σχετικά καινούριο στις μέρες μας και συνεχώς ανοίγουν θέσεις σε ηλεκτρονικά περιοδικά για ανθρώπους που ενδιαφέρονται να το τολμήσουν και να ασχοληθούν ενεργά. Συνήθως πρόκειται για εθελοντική εργασία. Το άτομο μαθαίνει τόσα πολλά μέσω αυτής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες και δίνεται βήμα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να εκφραστούν, να μάθουν, να προσφέρουν.


Η στιγμή που βλέπεις το πρώτο σου άρθρο δημοσιευμένο, καθώς και η προσμονή αυτής της δημοσίευσης είναι απερίγραπτες. Ελάχιστοι από εμάς θα φανταζόμασταν τους εαυτούς μας ως αρθρογράφους. Να όμως που δεν πρόκειται για κάτι το ουτοπικό, το αντίθετό μάλιστα.

Η πιο καλή συμβουλή που έλαβα κατά τη διάρκεια της περιόδου που αρθρογραφώ θεωρώ πως είναι η απάντηση της αρχισυντάκτριάς μου στην ερώτηση «Τι να γράψω;». «Γράψε για ό,τι αγγίζει εσένα, ενδιαφέρει εσένα και τότε σίγουρα θα απολαύσεις και τη διαδικασία αλλά και το αποτέλεσμα θα είναι καλό» είχε πει.

Advertisement

Ώρα για το τελικό στάδιο επεξεργασίας!

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ονομάζομαι Αποστόλου Βασιλική. Είμαι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Αγαπώ τα ταξίδια, τη μουσική, τη φωτογραφία, τη φύση και τον εθελοντισμό. Προσπαθώ να είμαι θετικός άνθρωπος και να "αρπάζω" κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται για να βελτιώνομαι και να μαθαίνω καλύτερα τον εαυτό μου.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG