Μετατροπή χαρτιού σε πληκτρολόγιο μέσω εκτύπωσης

Μετατροπή χαρτιού

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Purdue ελπίζουν ότι η νέα τους τεχνολογική ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στη μετατροπή χαρτιού σε tablet, αριθμομηχανές ή ακόμα και σε διαδραστική χάρτινη συσκευασία τροφίμων. Σε ένα δελτίο τύπου, οι επιστήμονες οραματίζονται αυτήν τη νέα τεχνολογία να διευκολύνει την αλληλεπίδραση των χρηστών με τις συσκευασίες τροφίμων, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επαληθεύουν εάν είναι ασφαλές να καταναλώνουν κάτι. Μια άλλη χρήση μπορεί να επιτρέψει στους χρήστες να υπογράψουν ένα πακέτο όταν φτάσει στα χέρια τους, σύροντας το δάχτυλό τους στο κουτί για να αναγνωριστούν ως κάτοχοι.

Μετατροπή χαρτιού
Στο Media Lab του ΜΙΤ επιχειρούν να τυπώσουν ολόκληρα συστήματα υπολογιστών
σε ένα φύλλο χαρτί

 

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου, ανέπτυξαν μια μοναδική διαδικασία εκτύπωσης για μετατροπή χαρτιού σε πληκτρολόγιο. Ανέπτυξαν μια απλή διαδικασία εκτύπωσης που μετατρέπει οποιαδήποτε συσκευασία χαρτιού ή χαρτονιού σε πληκτρολόγιο ή άλλες εύχρηστες διεπαφές ανθρώπου-μηχανής, όπως για παράδειγμα πλήκτρα για την αναπαραγωγή μουσικής ή οθόνη tablet. Το πληκτρολόγιο, είναι επικαλυμμένο με πολύ φθοριωμένα μόρια, δηλαδή μια διαδικασία εκτύπωσης που μετατρέπει ένα συνηθισμένο κομμάτι χαρτιού σε ένα αυτόνομο, Bluetooth, διαδραστικό, ασύρματο πληκτρολόγιο.

«Οραματίζομαι αυτήν την τεχνολογία για να διευκολύνω την αλληλεπίδραση των χρηστών με τη συσκευασία τροφίμων, ώστε να επαληθεύουν εύκολα εάν το φαγητό είναι ασφαλές για κατανάλωση ή για να δίνεται στους χρήστες η δυνατότητα να υπογράψουν ένα πακέτο που φτάνει στο σπίτι, απλά κουνώντας το δάχτυλό τους πάνω στο κουτί», είπε ο Martinez, επίκουρος καθηγητής του Purdue.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετατροπή χαρτιού
Triboelectric paper keypad

«Επιπλέον, η ομάδα μας απέδειξε ότι απλά φύλλα χαρτιού από ένα σημειωματάριο μπορούν να μετατραπούν σε διεπαφές αναπαραγωγής μουσικής για τους χρήστες να επιλέξουν τραγούδια, να τα παίξουν και να αλλάξουν την ένταση τους», σημείωσε ακόμη και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται μια αυτοδύναμη ηλεκτρονική συσκευή, εντελώς ασύρματη που βασίζεται στο χαρτί», δήλωσε ο Ramses Martinez. «Αναπτύξαμε μια μέθοδο για να καταστήσουμε το χαρτί απωθητικό στο νερό, το λάδι και τη σκόνη επιστρώνοντας το με πολύ φθοριωμένα μόρια. Αυτή η παντοφοβική επίστρωση μας επιτρέπει να εκτυπώσουμε πολλά στρώματα κυκλωμάτων σε χαρτί χωρίς να κάνουμε το μελάνι να λερώσει από το ένα στρώμα στο επόμενο».

Μετατροπή χαρτιού
Wireless RF-SPE music player interface capable of recognizing touch and drag gestures

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του πανεπιστημίου, αυτή η λύση εκτυπώνει πολλά στρώματα κυκλωμάτων στο χαρτί χωρίς να λερώνει με μελάνι ενώ αυτές οι «τριβοηλεκτρικές» περιοχές του πληκτρολογίου παράγουν ηλεκτρισμό όταν υπάρχει τριβή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που κάποιος πατάει ένα πλήκτρο, παράγεται επίσης ενέργεια. Με αυτήν την έννοια, το πληκτρολόγιο που βασίζεται σε χαρτί γίνεται ένα αυτοδύναμο tablet. Σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nano Energy, οι τριβοηλεκτρικές περιοχές χρησιμοποιούνται για την αναμετάδοση ασύρματης επικοινωνίας μέσω Bluetooth όπως τα συνηθισμένα πληκτρολόγια που μεταδίδουν γράμματα ή αριθμούς σε έναν υπολογιστή. Ένας από τους συγγραφείς, ο Ramses Martinez, είπε ότι η εκτυπωμένη συσκευή θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τη χρήση μπαταρίας. Αυτή είναι η πρώτη αυτοδύναμη, βασισμένη σε χαρτί, συσκευή.

 

Δυστυχώς, σύμφωνα με τους ειδικούς του Purdue University, η ανάπτυξη ηλεκτρονικών συσκευών με βάση τη μετατροπή χαρτιού υπόκειται σε σημαντικές προκλήσεις, όπως ταχεία υποβάθμιση λόγω υγρασίας και περιορισμένη συμβατότητα με τις υπάρχουσες τεχνολογίες μαζικής παραγωγής. Ωστόσο, κάποια από τα αρνητικά αντισταθμίζονται από το εξαιρετικά φθηνό κόστος εκτύπωσης (<0,25 $ ανά συσκευή).

 

Πηγές:

Πώς θα μπορούσε να μετατραπεί οποιοδήποτε χαρτί σε οθόνη αφής. Ανακτήθηκε από: https://www.news247.gr/technologia/pos-tha-mporoyse-na-metatrapei-opoiodipote-charti-se-othoni-afis.7929162.html (Τελευταία πρόσβαση 25/9/2020)

Adam C. (2020), Your paper notebook could become your next tablet. Ανακτήθηκε από: https://www.purdue.edu/newsroom/releases/2020/Q3/your-paper-notebook-could-become-your-next-tablet.html (Τελευταία πρόσβαση 25/9/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Τουρλή

Ονομάζομαι Μαρία Τουρλή, γεννημένη το 1996 και απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίκεντρο των σπουδών μου αποτελεί η κατεύθυνση της Στερεάς Κατάστασης και της Επιστήμης των Υλικών. Η αρέσκειά μου στην αρθρογραφία με οδήγησε στο MAX MAG.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;