Κλιματική αλλαγή μέσα από παιχνίδι ρόλων;

Μέσα από παιχνίδι ρόλων γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί το ενδιαφέρον για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες που αυτή επιφέρει. Το παιχνίδι ονομάζεται Παγκόσμιο Κλίμα (World Climate) και είναι διαθέσιμο σε συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Τα αποτελέσματα του παιχνιδιού αναλύει στην έρευνά της, η επίκουρη καθηγήτρια Juliette Rooney-Varga. Η Rooney-Varga, του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Λόουελ, και η ομάδα της δημοσίευσαν την έρευνα πριν μερικές εβδομάδες στο PLOS One. Μεταξύ άλλων, η έρευνα στηρίζεται στην υπόθεση ότι με την ενεργή συμμετοχή τους σε εικονικές διαπραγματεύσεις, οι παίκτες θα ενημερωθούν και ταυτόχρονα θα ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

κλιματική αλλαγή

Το παιχνίδι

Το διαδραστικό παιχνίδι δημιουργήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Climate Interactive και μέχρι σήμερα έχει πάνω από 42.000 συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο. Ακόμη, το υλικό που παρέχεται στους παίκτες είναι πάντα ενημερωμένο με βάση τις νεότερες επιστημονικές θεωρίες για την κλιματική αλλαγή.

κλιματική αλλαγήΟ σκοπός του παιχνιδιού για τους παίκτες είναι να συμμετάσχουν ως αντιπρόσωποι σε διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ και να δημιουργήσουν μια διεθνή συμφωνία. Η συμφωνία αυτή θα προβλέπει τη μείωση της θερμοκρασίας σε σχεδόν προ-βιομηχανικά επίπεδα ως το 2100. Η προσομοίωση θα ακολουθήσει τις διαδικασίες μιας πραγματικής διεθνούς συνάντησης του ΟΗΕ για διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή. Έτσι, οι συμμετέχοντες κάνουν ομιλίες, συναντήσεις και προσπαθούν να ενθαρρύνουν άλλους να υποστηρίξουν τις προτάσεις τους.

Η διαφορά του συγκεκριμένου παιχνιδιού από άλλα παρόμοια είναι ότι οι προτάσεις των ομάδων εισάγονται στο σύστημα C-ROADS (μοντέλο χάραξης πολιτικής για το κλίμα). Το C-ROADS παρουσιάζει άμεσα τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων και δίνει αναδραστικές πληροφορίες στους συμμετέχοντες. Οι πληροφορίες αυτές δείχνουν τα πιθανά αποτελέσματα των αποφάσεων των παικτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έρευνα

Η αποτελεσματικότητα του παιχνιδιού, σύμφωνα με την έρευνα της ομάδας της Rooney-Varga έγκειται στην υπόθεση των επιστημόνων όσον αφορά την εμπλοκή των παικτών στις διαδικασίες αποφάσεων.

Το δείγμα της έρευνας ξεπερνά τους 2000 συμμετέχοντες και καλύπτει συνεδρίες σε μια περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2015 ως τον Οκτωβρίου του 2017. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από μικτό περιβάλλον σε πολλούς τομείς. Η εκπαίδευσή τους κυμαίνεται από απόφοιτους δημοτικού ως κατόχους μεταπτυχιακού. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ήταν από 11 ετών έως άνω των 75. Τέλος, η ήδη υπάρχουσα γνώμη και γνώση τους για το θέμα της κλιματικής αλλαγής διέφερε.

Οι συμμετέχοντες, εκτός από την ίδια την προσομοίωση, συμμετείχαν και σε μια συνέντευξη με τους ερευνητές πριν το παιχνίδι και σε μια μετά. Από τις απαντήσεις τους φάνηκε ότι το 81% είχε αυξημένο κίνητρο να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα, το 92% βρήκαν το παιχνίδι ενδιαφέρον και αποτελεσματικό ως τρόπο εκπαίδευσης. Τέλος, οι θετικά επηρεασμένοι συμμετέχοντες είχαν αντικρουόμενες πολιτικές ιδεολογίες. Αυτό, επιβεβαιώνει ότι το παιχνίδι μπορεί να είναι αποτελεσματικό και σε κάποιον που δεν είναι θετικά προσκείμενος στην έρευνα της κλιματικής αλλαγής.

Η πιο πρόσφατη συνεδρία του παιχνιδιού πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ το παιχνίδι έχει προσαρμοστεί για τις ανάγκες σχολείων όπου χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό υλικό.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;