Κενό ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα της Apple

 

Κενό ασφαλείας στις πιο ακριβές ηλεκτρονικές συσκευές

Με σχετική ανακοίνωση στην οποία προέβει η  αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας ZecOps αποκάλυψε κενό ασφάλειας στο λειτουργικό σύστημα των iPhones και iPads της Apple, κάτι το οποίο έχει συνταράξει τους χρήστες των συγκεκριμένων συσκευών τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, από το 2018 έως και σήμερα η “κερκόπορτα” στο συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα μπορούσε να ήταν η αιτία μαζικών και εύκολων κυβερνοεπιθέσεων από επιδέξιους χάκερ σε όλους τους χρήστες χωρίς όμως να μπορούσαν να κατανοήσουν και συνεπώς να επιλύσουν το συγκεκριμένο ζήτημα. Σε τελευταία της ανακοίνωση η Apple καθησυχάζει τους χρήστες για το συγκεκριμένο κενό ασφαλείας και αναφέρει ότι στην επόμενη ανανέωση του λογισμικό της ( IOS ) το συγκεκριμένο πρόβλημα θα έχει αντιμετωπιστεί, χωρίς όμως να γνωρίζουμε πότε θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη ανανέωση.

κενό ασφαλείας
Πηγή:Ethnos.gr

Με ένα απλό mail…

Για να εκμεταλλευθεί κάποιος κακόβουλος χάκερ το κενό ασφαλείας, θα μπορούσε να στείλει ένα φαινομενικά κενό ηλεκτρονικό μήνυμα σε iPhone ή iPad. Όταν ο χρήστης άνοιγε το μήνυμα, η εφαρμογή θα κατέρρεε και ο χρήστης θα υποχρεωνόταν να την ενεργοποιήσει ξανά, δίνοντας στους χάκερ πρόσβαση στη συσκευή του και δυνατότητα να υποκλέψουν εξ αποστάσεως δεδομένα (φωτογραφίες κ.α.). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, διαφορετική από άλλες που εκμεταλλεύθηκαν χάκερ, οι χρήστες δεν χρειαζόταν να «κατεβάσουν» κάποιο εξωτερικό κακόβουλο λογισμικό ή να επισκεφθούν κάποια ιστοσελίδα-παγίδα που περιείχε τέτοιο λογισμικό (malware). Το συγκεκριμένο κενό ασφαλείας ήταν γνωστό στην εταιρεία αρκετό καιρό και δεν δημοσιοποιήθηκε προκειμένου να μην αδράξουν την ευκαιρία οι επιτήδειοι και για να δοθεί χρόνος στην εταιρεία να δράσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα , δηλώνει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας  ZecOps. Παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα, στις τελευταίες δηλαδή εκδόσεις του IOS, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και η εταιρεία καλείται να δώσει λύσεις και να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα όλων των χρηστών που κατέχουν συσκευές με το συγκεκριμένο λογισμικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

κενό ασφαλείας
Πηγή:amazon.com

Τα αποτελέσματα του κενού ασφαλείας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζουκ Άβραχαμ (πρώην στέλεχος κυβερνοασφάλειας του στρατού του Ισραήλ), που έκαναν την ανακάλυψη, ανακοίνωσαν ότι ένας χάκερ θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το κενό ακόμη και στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος iOS.   Μάλιστα η ZecOps ισχυρίζεται ότι βρήκε ενδείξεις για επιθέσεις σε γνωστούς στόχους, μεταξύ άλλων στελέχη μεγάλων εταιρειών από τη Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία, τη Γερμανία και το Ισραήλ, καθώς και έναν Ευρωπαίο δημοσιογράφο, χωρίς πάντως να αποκαλύψει τις ταυτότητες των «θυμάτων».   H Apple αρνήθηκε να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Το 2019 η εταιρεία είχε γνωστοποιήσει ότι περίπου 900 εκατομμύρια iPhones βρίσκονταν σε χρήση παγκοσμίως.

κενό ασφαλείας
Πηγή:Secnews

 

Οι οικονομικές επιπτώσεις του κενού ασφαλείας

Η ανακοίνωση για το κενό ασφαλείας  η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο είχε επιπτώσεις στην τιμή της μετοχής της εταιρείας καθώς σε συνδυασμό και με τις επιπτώσεις του κορονοϊού γνώρισε με πτώση της τάξεως του 26,4% συνολικά. Παρόλα αυτά ανέκαμψε σχετικά γρήγορα και οι επενδυτές προσδίδουν το γεγονός αυτό στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία για την κάλυψη του συγκεκριμένου κενού ασφαλείας.

Πηγή:Reuters

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μιχάλης Καλαϊτζής

Είμαι φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,μου αρέσει το μπάσκετ, τα βιβλία και το σκάκι.Επίσης μου αρέσει να αρθρογραφώ προκειμένου να ενημερώνω τον κόσμο για ορισμένα ενδιαφέροντα ζητήματα αλλά και εγώ ο ίδιος να μαθαίνω,μέσα από την αναζήτηση θεμάτων νέες πληροφορίες. Μία από τις αγαπημένες μου φράσεις είναι του Βολταίρου και συγκεκριμένα η "Σύμπτωση είναι το γνωστό αποτέλεσμα αγνώστων αιτιών."

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;