Κατασκευάστηκε ομπρέλα θαλάσσης με φωτοβολταϊκά

Η ανθρωπότητα την σημερινή εποχή, μιλώντας για τον 21ο αιώνα, συνέχεια εξελίσσεται σε διάφορους τομείς. Όλο και πιο πολλά φωτοβολταϊκά συστήματα εμφανίζονται και δίνουν μια άλλη, πιο οικολογική άποψη, στα σύγχρονα νοικοκυριά. Στην τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών αναπτύσσονται συνέχεια μεγάλες ταχύτητες στο κόσμο της ομιλίας και του διαδικτύου που μας βοηθάνε στο να επικοινωνούμε με συγγενείς και φίλους από όλο τον κόσμο. Στο τεχνολογία της ιατρικής δημιουργούνται όλο και πιο σύγχρονες μεθόδους για την πρόληψη και για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.

Στο κόσμο της τεχνολογίας και της επιστήμης, τα διάφορα μικρό αντικείμενα που κατασκευάζονται από διάφορα “μυαλά” της τεχνολογίας έρχονται να μας βοηθήσουν και να βελτιώσουν την καθημερινότητα μας. Μερικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα: κάποιες μικρό συσκευές ρομπότ σκουπίζουν μόνες τους, κάποιοι φωτισμοί ανοιγοκλείνουν αυτόματα. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η παρακάτω εφεύρεση. Αλλά πριν μιλήσουμε για αυτήν καλό θα ήταν να εξηγήσουμε τι εννοούμε με τον όρο φωτοβολταϊκο σύστημα.

Τι σημαίνει φωτοβολταϊκο σύστημα;

Γενικά τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι μια από τις πιο σημαντικές ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. Με φυσικό τρόπο και με χρήση των φωτοβολταϊκών κυψελών παίρνουν την ενέργεια από τον ήλιο (ηλιακή ενέργεια) και την μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια και σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Ένα φωτοβολταϊκο σύστημα συνεπώς είναι μια διάταξη από πολλά φωτοβολταϊκά κύτταρα στην σειρά. Εφευρέθηκαν το 1839 από τον Alexandre-Edmond Becquerel. Πρόκειται για τεχνητούς ημιαγωγούς από πυρίτιο οι οποίοι σκοπό έχουν να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα. Δηλαδή τα φωτόνια απορροφούν ηλιακή ενέργεια και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: Φωτοβολταϊκά – wikipedia(wikipedia.org)

Η πρώτη φωτοβολταϊκή ομπρέλα είναι ελληνική

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τον 42χρόνο μηχανολόγο μηχανικό κύριο Ιωάννη Π. Μωυσιάδη από την Θεσσαλονίκη ήταν να δημιουργήσει μια καινοτόμο ομπρέλα θαλάσσης. Ξεκινώντας το Αύγουστο του 2011 την μελέτη και την έρευνα του για το πως θα την υλοποιήσει, έφτασε φέτος το Σεπτέμβριο να φτιάξει μια δική του φωτοβολταϊκή ομπρέλα που εκτός από την προστασία του ανθρώπου από τον ήλιο θα είναι χρήσιμη και για φόρτιση των ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητό και tablet.

Η παραπάνω ομπρέλα διαθέτει φωτοβολταϊκές κυψέλες που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Η τάση φόρτισης για την ηλεκτρονική συσκευή είναι 5V και η μέγιστη ένταση είναι ίση με 2A. Επιπλέον, είναι ικανή για παροχή ισχύος ως και 10W. Η φόρτιση γίνεται μέσω USB.

Τέλος, ο σκελετός της υποστηρίζεται από τέσσερις διπλές πτέρυγες οι οποίες φέρουν φωτοβολταϊκές κυψέλες και ανοιγοκλείνουν όπως οι κοινές ομπρέλες.

Πηγή: Η πρώτη φωτοβολταϊκή ομπρέλα θαλάσσης στον κόσμο, έρχεται από τη Θεσσαλονίκη – notia.gr

Η συγκεκριμένη ομπρέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εκτός από την παραλία, και σε καφετέριες αλλά και στον κήπο του σπιτιού μας προσφέροντας έτσι ένα σύγχρονο και πιο διασκεδαστικό τρόπο προστασίας του ανθρώπου από τον ήλιο.

Πήγες άρθρου:

Νίκου Αβουκάτου, 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021, Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΦΩΤΟ), http://greenagenda.gr

Φωτοβολταϊκά – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Χατζηφώτη

Είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού του ΤΕΙ Χαλκίδας. Αγαπάω τα βιβλία και ειδικότερα τα ψυχολογικά θρίλερ, τις αντίστοιχες ταινίες του, καθώς και την ελληνική έντεχνή και την ξένη pop μουσική. Τέλος μου αρέσει ο κόσμος της τεχνολογίας και η επίσκεψη σε μουσεία και σε αρχαιολογικους χώρους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;